fredag den 18. november 2011

Salat af granatæble, grape pg avocado

(4 personer)

1 avocado i mundrette bider
1 rød grapefrugt, skrællet og befriet for lameller
Kerner fra 1 granatæble
½ bundt hakket bredbladet persille
4 spsk olivenolie
lidt citronsaft
salt

Bland alle ingredienser på et fad og drys med persille og kom dressingen på.

Julesalat med grape og rejer

(4 personer)

400 g optøede rejer
1 grape, pillet og befriet for skind
2-3 stilke blegselleri, skåret i tynde skiver
2 julesalathoveder
1 bundt dild

1 dl skyr
Saft og skal af 1 citron
2 spsk olivenolie
Salt og peber
evt nigellafrø til pynt

Grønkålsalat med æbler og græskarkerner

(4 personer)

Lækker salat til anden eller flæskestegen!

400 g grønkål uden for meget stilk, skåret helt fint
2 æbler
5 spsk olivenolie
3 spsk æbleeddike
1 tsk agavesirup
Salt og peber

Pynt med 50 g ristede græskarkerner og 1 tsk kanel

Snit kålen meget fint og kom den i en skål. Skær æblerne ud i pæne stykker, og bland det hele med dressingen. Drys med græskarkerner og kanel til sidst.

Appelsinsalat med persille, pinjekerne og oliven

(4 personer)

En lækker salat til buffeten eller som tilbehør til julemaden:

3 skrællede appelsiner skåret i skiver
1 bundt hakket bredbladet persille
1 håndfuld pinjekerner (evt ristet på en pande)
1 håndfuld kalamataoliven
4 spsk olivenolie
Salt og peber

Læg appelsinskiverne på et fad og pynt med de resterende ingredienser. Kom til sidst olivenolie på og krydr med salt og peber.

Kyllingebryst med quinoa og spinat

(4 Personer)

250 g quinoa
1 ds kokosmælk (light)
Saft og skal af ½ citron
1 håndfuld hakkede mandler
1 spsk kokosmel
Evt blandende krydderurter
4 kylligebrust
Karry
Salt
Koldpresset kokosfedt
En bakke frisk spinat

Kog quinoaen i kokosmælk i 15-20 minutter. Når den er kogt færdig (den må ikke vare for våd) blandes den med citronsaft og- skal samt de hakkede mandler. Kom kokosmel og evt en håndfuld hakkede krydderurter på toppen. Krydr kyllingebrysterne med karry og salt og steg dem i kokosfedt. Server kyllingen med quinoaen og frisk spinat.

Karrysild med æbler og rødløg

(4 personer)

4 marinerede sildefileter eller kryddersildefileter
1 æble i små tern
1 fintsnittet rødløg

4 spsk mayonnaise
4 spsk cremefraiche
1-2 tsk karrypasta eller karrypulver
1-2 tsk fintrevet ingefær
1-2 tsk farin
Salt og peber
Evt. Lidt karse til pynt.

Rør dressingen sammen og skær de afdryppede sild i mindre stykker. Vend sild, æbler og rødæøg o dressingen og pynt med karse ved servering.

Sennepssild

(4 personer)

1 spsk gule sennepsfrø (jeg undlader dem)
1 dl mayonnaise
½ dl cemrefraiche 38%
2 spsk farin
1 spsk citronsaft
1 spsk taffelsennep
1 spsk dijonsennep
4 marinerede sildefileter

Udblød sennepsfrøene i koldt vand natten over. Kog dem op, kasser vandet og skyl dem i koldt vand. Rør alle ingredienserne sammen på nær sildene, som skæres i mindre stykker og tilsættes til sidst sammen med sennepsfrøene. Har godt af at stå koldt i et par timer inden servering!

onsdag den 2. november 2011

Pebersauce

(2-4 personer)
50 syltede peberkorn
1 dl. cognac
4 dl okseboullion
2 dl fløde
Salt og peber
Lidt madlikør

Opvarm peberkornene i en gryde og lad dem "tørre", samtidig med at de mases let med bagsiden af en ske. Hæld cognac på og lad den næsten koge væk. Tilsæt bouillonen og lad den koge ind til halv mængde. Tilsæt fløde og lad saucen snurre i 5 minutter. Tilføj evt lidt kulør og smag til med salt og peber.

Whiskysauce

(2-4 personer)

1 dl barbecuesauce
2½ dl piskefløde
½ dl oksebouillon
1 tsk paprika
½ tsk peber
1 spsk friskhakket rosmarin
1 spsk whisky
salt

Kom barbecuesauce, fløde og bouillon i en gryde og bring det i kog. Tilsæt paprika, peber og rosmarin og lad saucen simre i 15 minutter. Tilføj whiskyen og lader det simre yderligere et par minutter. Smag til med salt.

Chokolademuffins med limetopping

(ca 24 stk)

3 æg og 2 æggeblommer piskes kraftigt sammen med
125 g sukker
175 g brun farin

250 g smør smeltes med 100 g mørkchokolade ( 70%)
+50 g mørkchokolade med pistaice nødder.

I sukker æggemassen piskes:
1 tsk vanillie
1 tsk bagepulver
175 g mel
1½-2 del mørkt kakao pulver
100 g hakket mandler
100 g hakket walnødder
25 g hakket lys chokolade
25 g hakket hvid chokolade
1-1½ dl mælk
ca 50 g revet marcipan

Til sidst piskes det smeltede smør og chokolade i. Hvide Rocky mountain classic marshmallows klippes i 4 stykker.Der lægges lidt dej i bunden af muffinsformene, oven på det lægges 1 lille stykke skumfidus og der fyldes dej oven på.Bages ved 175 g midt i ( ikke varmluft ) ca 20 min.


Limetopping:<
150 g blødt smør
100 g flormelis
2 spsk limesaft
1 pasteuriseret æggeblomme
1 spsk grøn frugtfarve

Pisk det hele sammen til en glat smørcreme. Muffins pyntes når det er helt kolde.

Vintergullasch med rødbeder

(4 personer)

600 g gullaschkød
100 g bacon
2 store rødbeder
2 løg
4 fed hvidløg
1/4 slleri
1 fl rødvin
2 laurbærblade
200 g blåbær
Frisk timian
Frisk persille
Olie
Salt og peber

Løg, hvidløg, selleri og rødbeder skæres i ensartede tern. Rist kød, bacon og grønsager i olienog tilsæt rødvinen, evt også lidt vand, laurbærblade, peber og 5 kviste timian. Lad det simre under låg i ca 2 timer. Smag til med salt og peber og jævn saucen. Drys med plukket persille, blåbær, timian og evt rødbedeskiver.
Serveres til en god kartoffelmos!

fredag den 14. oktober 2011

Æbleboller med græskarkerner

(16-20 stk)

1½ pk gær
3 dl lunt vand
3 dl græsk eller alm yoghurt
2 spsk sukker (kan undlades)
2 dl havregryn
2 tsk salt
ca 700 g hvedemel
2 små revet æbler
Græskarkerner

Smuldr gæren i vandet og tilsæt saltet. Havregryn, æbler, sukker og yoghurt røres i efterfulgt af melet. Dejen skal være klæg. Lad dejen hæve en times tid. Form bollerne og sæt dem atter til hævning i ½ time på en bageplade med bagepapir. Pensl med et sammenpisket æg eller yoghurt og drys med græskarkerner. Bag bollerne midt i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter.

NOTAT: Man kan godt få flere boller ud af opskriften. Jeg kan bare godt lide store boller :) 

Det hurtige foccacia med hvidløg og rosmarin

Foccacia er et lækkert og smagfuldt madbrød, der er et godt alternativ til de traditionelle flutes. Kan med fordel laves til buffet mm.

Ingredienser: (passer til en stor bradepande)
50 g gær
4 dl vand
2 dl olivenolie
2 fed knust hvidløg
1 spsk salt
1 kg hvedemel
35 g udstenede sorte oliven
2 kviste rosmarin

Rør gæren ud i det lunkne vand og stilsæt iolie, salt og hvidløg. Rør melen i og ælt dejen godt igennem. Kom dejen i en smurt bradepande og lad den hæve tildækket i 45 minutter. Prik oliven og rosmarin ned i dejen og bag foccaciaen ved 225 grader i 30 minutter

TIP: Halver dejen eller bag det over 2 gange på en pizzasten på grillen.

Nem pærertærte

(8-12 personer)

200 gram smør
200 g mel
100 g sukker
2 tk vaniliesukker
100 g mørk chokolade
1 dåse pærer
100 g hakkede nødder

Smelt smørret og rør mel og sukker i til en glat dej. Held dejen i en 24 cm tærteform og drys med vaniliesukker. Hak chokoladen og fordel den over dejen. Læg pærerne på og drys med nødderne. Bag tærten ved 200 grader i 20 inutter og server med cremefraiche (evt rørt op med lidt vaniliesukker) eller flødeskum

TIP: Riv evt til marcipan og tilføj i bunden inden pærerne!

tirsdag den 4. oktober 2011

Enebærgryde med bagt kartoffelmos


(4 personer)

1 kg mørt svinekød fx skinkekød eller skåret mørbrad
50 g smør
6 enebær
½ tsk tørret rosmarin
¼ liter Piskefløde 38%
2 dl Cremefraiche 38%
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
kulør
evt. jævning

Bagt kartoffelmos
750 g kartofler
50 g smør
½ dl Piskefløde 38%
2 æg
1 dl hasselnøddekerner (ca. 50 g)
1 tsk groft salt
friskkværnet peber

Tilbehør:
Diverse kogte grønsager

Bagetid: Ca. 25 min. ved 225°.

Skær svinekødet i tynde strimler. Lad smørret gyldne i en tykbundet gryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig. Læg alt kødet tilbage i gryden. Knus enebær og rosmarin og tilsæt det til kødet. Kom piskefløde, cremefraiche, salt og peber i, og lad retten koge ved svag varme under låg, ca. 1 time. Smag til og tilsæt kulør. Retten kan evt. jævnes.

Bagt kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem godt møre ca. 20 min. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos kartoflerne og rør smør og piskefløde i. Pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem. Tilsæt hasselnøddekerner og smag til med salt og peber. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Hæld den i 4-6 smurte portionsforme (evt. aluforme) og bag dem midt i ovnen. Server straks.

Tips: Kartoffelmosen kan også bages i en smurt souffleform. Bagetid ca. 35 min. ved 200°. Enebærgryde og bagt kartoffelmos kan forberedes nogle timer i forvejen og være klar til opvarmning og bagning. Hasselnøddekerner kan udelades

Citronmousse med hvid chokolade


6 portioner

150 g hvid chokolade
¼ liter Piskefløde 38%
1 pasteuriseret helt æg
3 spsk friskpresset citronsaft
1 tsk fintrevet citronskal
100 g Kvark fromage blanc 1%

½ dl mandelflager
200 g hindbær

Tilberedningstid: 60+ min

Lad chokoladen smelte i en skål over vandbad. Pisk fløden til et let skum. Pisk ægget luftigt og vend det sammen med den smeltede chokolade, citronskal og -saft ved kraftig piskning. Vend kvarken heri og til sidst flødeskummet. Hæld desserten i 6 små portionsglas (a ca. 1½ dl). Stil dem tildækkede i køleskabet i mindst 2 timer.

Kom imens mandelflagerne i en kold, tør pande og rist dem ved jævn varme i ca. 3½ min. - eller til de er gyldne. Lad dem køle af på en tallerken.

Ved serveringen: Fordel mandelflager, evt lidt flødeskum og hindbær på chokolade og citronmousserne og server straks.

Man kan sagtens fordoble opskriften, da man godt kan spise mere end den lille anretning :)

Dåbskage


Dåbskage:Dette blev min datters dåbskage. Den blev lagt sammen med en mørk og lys bund, lagt sammen med rabarbermousse, smurt op med torbleronecreme og dekoreret med fondant.

Rabarbermuffins

(10-12 stk)

Råsyltede rabarber:
100 g. skyllede fintskåret rabarber
50 g. flormelis

200 g. sukker
200 g. blødgjort smør
½ stk. Polynesisk vanilje stang
6 stk. æg, stuetemperede
150 g. hvedemel
30 g. finthakkede mandler
evt. neutral olie til at smøre formene med!!
+ de råsyltede rabarber

Råsyltede rabarber:De ordnede rabarber stykker blandes med flormelissen og trækker 1 times tid.

Dej:Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad.Vaniljesukker, sukker og blødgjort smør piskes luftigt med en håndmikser, æggene piskes med et ad gangen.
De råsyltede rabarber passeres gennem en sigte. 2 spiseskefulde af melet drysses over de drænede rabarberstykker og vendes rundt. De melede rabarber og de finthakkede mandler kommes i dejen. Passér det sidste mel gennem en sigte, ned i dejen. Vend det hele forsigtigt rundt.
10 - 12 stk. metal (eller alu.) muffins forme smøres jævnt. Ilæg papirs muffins kapsler heri.Dejen fordeles således af papirs kapslerne er fyldt helt op, men ikke overfyldes…Bages ved 185 grader til de giver efter ved let tryk - ca. 15 - 18 minutter og afkøles let.

Disse blev pyntet med 2-farvet vaniliefrosting.

Sponge Cake



Sponge cake med rabarbermousse og smurt op med torblerone smørcreme og pyntet med revet hvid chokolade

Sløjfekager



Begge lavet med lyse lagkagebunde. Den ene er lagt sammen med rabarbermousse og den anden med hindbærmousse. Begge smurt op med torbleronecreme og belagt med fondant.


Disse blev lavet lidt for sjov til en søndag :)

Vanilie cupcake

(18 stk)

225g usaltet smør
225g sukker
4 æg
225g mel
2½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljeekstrakt

Alle ingredienser piskes sammen - til en glat ensartet masse - med enten el-pisker eller rørermaskine.
Dejen fordeles i 18 papirsforme og bage ved 175 grader i ca. 20 minutter.

Til dagens topping har jeg brugt:
1/2 L Piskefløde
200 gram Mørk chokolade,

Hak chokoladen og kom den i en skål. Bring fløden i kog og hæld den straks over den hakkede chokolade. Lad det stå ca. 5 min til chokoladen er smeltet. Rør i fløden til det emulgere til en ensartet masse. Tildæk skålen med husholdningsfilm, så det går ned ad siderne i skålen og rører overfladen. Dette gøres for at undgå kondens, som ødelægger ganachen. Dæk den ikke til med et låg. Stilles på køl til næste dag.Chokoladen vil stivne og falde til bunds i skålen, når den har været i køleskabet. Det er derfor vigtigt, at man starter på lav hastighed, når man starter med at piske ganachen op og bruger risene til at løsne chokoladen stille og roligt. Når du kan mærke/se at al chokolade fra bunden /overfladen er væk kan du øge hastigheden. Ganachen er færdig, når den har en let og lækker cremet konsistens, der minder om mayonnaise. Men vær opmærksom på, at det går stærkt og hvis ganachen bliver overpisket skiller den og den er sjældent til at redde.

Dette er basisopskrifter på CupCakes og kan tilsætte et utal af smagsgivere. Chokolade, frugt, nødder, essenser - mulighederne er uendelige.
Men lige meget hvad så er der ikke noget bedere end en nybagt, stadig lun, vanijlecupcake med "sprød" skorpe. MUMS!

Chokoladekage


Denne kage var bare for sjov. En ganske alm chokoladekage smurt
op med chokoladecreme og belagt og pyntet med fondant.

Chokoladekage



Denne kage lavede jeg til min datters børnehave ved hendes 4 års fødselsdag. Liverse frosting blev farvet, så det var nemmere at se formen på kagen.

Hallo Kitty-lagkage


Kitty Lagkagen:

Blev lavet med mørk bund og 2 lyse lagkagebunde, lagt sammen med jordbær-marcaponecreme, smurt op med torbleronecreme og pyntet med hjemmelavet lyserød fondant samt billede af KITTY.

Denne kage var også til min datters 4 års fødselsdag!

Marsmallows muffins med vanilie/hindbærfrosting

(18-24 stk)

3 æg +
2 æggeblommer pisket kraftigt sammen med,
125 g sukker
175 g brun farin

250 g smør smeltes med 100 g mørkchokolade ( 70%) +50 g mørk chokolade med pistaice nødder.

I sukker æggemassen piskes,
1 tsk vanillie
1 tsk bagepulver
175 g mel
1½-2 del mørkt kakao pulver
100 g hakket mandler
100 g hakket valnødder
25 g hakket lys chokolade
25 g hakket hvid chokolade
1-1½ dl mælk
ca 50 g revet marcipan

Til sidst piskes det smeltede smør og chokolade i. Hvide Rocky mountain classic marshmallows klippes i 4 stykker. Der lægges lidt dej i bunden af muffinsformene, oven på det lægges 1 lille stykke skumfidus og der fyldes dej oven på. Bages ved 175 g midt i ( ikke varmluft ) ca 20 min.

Vaniliefrosting:
150 g smør
250 g florsukker
1 tsk vanilieekstrakt
2 spsk varmt vand
Evt farve.

Halvdelen af frostingen tilføjede jeg hindbæraroma, hvorefter det hele kom i en sprøjtepose.

Luksus chokolademuffins med hvid chokoladefrosting (som blev farvet).

Chokolade cupcakes
(12 stk)

100 g mel
20 g usødet kakao
140 g sukker
1 ½ tsk. bagepulver
lidt salt
40 g blødt smør
1,2 dl letmælk
1 æg
1 tsk. vaniljesukker
50 g hakket mørk chokolade 70%

ELLER

60 g blødt smør
1 tsk natron
180 g sukker
1½ tsk vanilie
¼ l kærnemælk
2 spsk kakao
200 g mel
100 g. hk chokolade

Forvarm ovnen til 170 grader.Pisk smør, mel, sukker, kakao, bagepulver og salt med en elmikser, til alle ingredienser er blandet sammen.Pisk mælk, æg og vaniljesukker sammen i en anden skål og bland de to skåles indhold sammen. Pisk til en glat konsistens opnås. Vend den hakkede chokolade i dejen.Put papirsforme i en metalmuffinsform og fyld formene 2/3 op til kanten. Bag 20 – 25 minutter og lad cupcakes afkøle inden frostingen smøres på.


Chokolade frosting:
300 g flormelis
100 g blødt usaltet smør (ikke margarine)
0,4 dl letmælk
75 g hvid chokolade

Smelt chokoladen til frostingen og lad den køle af, den skal være stuetemperatur inden den røres med de øvrige ingredienser.Pisk flormelis og smør og tilsæt mælken.Pisk den smeltede chokolade i – jo længere frostingen piskes, dets lettere bliver den.

3-lags lagkage



Denne kage er lagt sammen med 3 lyse lagkagebunde. I det første lag er der en chokolademousse og i det næste en jordbær-mascapone creme for så et blive smurt op med en torbleronecreme og dækket med chokoladefondant.


Denne kage lavede jeg til min mødregruppe da vores børn blev 4 år.

Tweety-lagkage

Tweety-lagkage:

Til denne kage har jeg brugt en mørk bund (mud cake) lagt sammen med hindbærmousse og en lys lagkagebund. Kagen er smurt op med hvid trøffelcreme og dekoreret med fondant
og billede af rispapir.


Dette var en prøvekage op til min datters fødselsdag.

Bananmuffins med chokoladefrosting


(12 stk)

3 bananer
150 g sukker
1 æg
1 tsk vaniljesukker
2 tsk bagepulver
50 g smør
200 g hvedemel

Skræl bananer og mos dem i en skål. Rør sukker, vaniljesukker sammen med mosen. Tilsæt det smeltede, afsvalede smør. Bland mel med bagepulver og rør det i dejen sammen med ægget.

Fordel dejen i muffinsforme eller papirsforme. Bruges papirsforme anbefales det at bruge 2 papirsforme til en, således modvirker du at dejen flyder over.

Bag bananmuffins ved 200 grader i ca. 20 minutter. Lad dem afkøle i formene.
Sigt flormelis over ved servering.


Chokolade frosting:
300 g flormelis
100 g blødt usaltet smør (ikke margarine)
0,4 dl letmælk
50 g smeltet mørk chokolade 70% eller (75 g hvid chokolade)

Smelt chokoladen til frostingen og lad den køle af, den skal være stuetemperatur inden den røres med de øvrige ingredienser.Pisk flormelis og smør og tilsæt mælken.Pisk den smeltede chokolade i – jo længere frostingen piskes, dets lettere bliver den.

fredag den 30. september 2011

Diverse frosting/glasur/topping

Vaniliefrosting:
150 g smør
250 g florsukker
1 tsk vanilieekstrakt
2 spsk varmt vand
(Evt farve og aroma)

Det hele piskes sammen i nogle minutter.

Chokolade frosting:
300 g flormelis
100 g blødt usaltet smør (ikke margarine)
0,4 dl letmælk
50 g smeltet mørk chokolade 70% eller (75 g hvid chokolade)

50 g smeltet mørk chokolade 70% eller (75 g hvid chokolade)
Smelt chokoladen til frostingen og lad den køle af, den skal være stuetemperatur inden den røres med de øvrige ingredienser.
Pisk flormelis og smør og tilsæt mælken.
Pisk den smeltede chokolade i – jo længere frostingen piskes, dets lettere bliver den.

ELLER

250 g flormelis
25 g kakao
75 g smør
Ca. 2 spsk mælk

Bland flormelis og kakao, og smuldr smørret i blandingen.
Pisk først ved lav hastighed, og tilsæt mælken lidt ad gangen.
Pisk, til cremen er let og luftig - mindst 5 min.

Hvide og mørke cremede toppeOdense Hvid Chokolade
Odense Mørk Chokolade
Piskefløde

Hak 100 g chokolade og hæld det i en gryde med 1 dl piskefløde. Varm det forsigtigt op under konstant omrøring indtil chokoladen er smeltet. Hæld det over i en skål og pisk blandingen med en håndmikser i ca. 10 minutter eller indtil det er blankt og cremet. Chokoladeblandingen fyldes i en sprøjtepose og kagerne pyntes.
Dekorér fantasifuldt med nødder, sukkerkugler og revet chokolade.

Nougat topping200 g flormelis1 spsk. kakao75 g Blød Nougat50 g blødt smørCa. 2 spsk. mælk
Bland flormelis og kakao og smuldr nougat samt smør i blandingen. Pisk det først ved lav hastighed og tilsæt mælken lidt ad gangen .Pisk til det er let og luftigt, mindst 5 min.

Vamilietopping:
3½ dl piskefløde
4 spsk sigtet flormelis
1 tsk vaniljeekstrakt

Evt. 300g små jordbær

Vask og halver jordbærrene.Pisk fløde, flormelis og vanilje til det danner små toppe. Fordel skummet på kagerne og arranger jordbærrene med snitsiden opad.

Hvid chokoladetopping:

1½ dl cremefraiche
3 spsk melis
200 g hakket hvid chokolade

Opvarm forsigtig det hele i en skål over vandbad. Rør til det er jævnt og køl af, dæk til og lad glasuren stivne indtil den kan sættes på kagerne i spiralform.
 

Chokomuffins med tofarvet chokoladefrosting

(12 stk)

100 g me
l20 g usødet kakao
140 g sukker
1 ½ tsk. bagepulver
lidt salt
40 g blødt smør
1,2 dl letmælk
1 æg
1 tsk. vaniljesukker
50 g hakket mørk chokolade 70%


ELLER

60 g blødt smør
1 tsk natron
180 g sukker
1½ tsk vanilie
¼ l kærnemælk
2 spsk kakao
200 g mel
100 g. hk chokolade


Forvarm ovnen til 170 grader. Pisk smør, mel, sukker, kakao, bagepulver og salt med en elmikser, til alle ingredienser er blandet sammen. Pisk mælk, æg og vaniljesukker sammen i en anden skål og bland de to skåles indhold sammen. Pisk til en glat konsistens opnås. Vend den hakkede chokolade i dejen.Put papirsforme i en muffinsform og fyld formene 2/3 op til kanten. Bag 20 – 25 minutter og lad cupcakes afkøle inden frostingen smøres på.

Luksus chokoladekage med blåbærcreme

Tænd ovnen på 160 grader. En 26 cm rund springform beklædes med bagepapir

Mud Cake
3 æg
420 g sukker
95 ml kærnemælk
6 tsk. olie
140 ml vand
40 gram kakao
1 tsk. bagepulver
220 gram mel
1/4 tsk. natron
4 tsk. pulverkaffe
190 gram chokolade
190 gram smør

Smør, kaffe, vand og chokolade smeltes i en gryde. Æggene lægges i kogt vand i ti minutter, derefter slås de ud i sukkeret og piskes til en luftig masse.
Tilsæt de sammenpiskede æg, olie og mælk og chokolade-massen og rør godt rundt med en stor ske til det hele er godt rørt sammen.
Si mel, kakao, natron og bagepulver i dejen og vend det godt sammen.Blandingen hældes over i den smurte form og bages ved 160 grader i 1 time og 15 minutter. De første 10 minutter med ovndøren på klem. Hvis din form ikke er særlig høj er det en god ide at forhøje den med bagepapir.

Kagen bliver ekstra god ved at stå i køleskabet et par dage eller frosset ned, så sætter den sig rigtig. Sørg for at pakke den godt ind så den ikke tager smag af andet mad i køleskabet!

Blåbær sylt:
200 g. blåbær
100 g. sukker
½ stk. citron (saften fra)
½ stk. vaniljestang (eller 2 spsk vaniliesukker)

Hvid creme:
½ l. piskefløde
4 bl. husblas
150 g. hvid chokolade
+ alt blåbær sylt

Blåbær sylt:
Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Mas kornene med en anelse af sukkeret sammen på bordet med en paletkniv, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, citronsaft og blåbær småkoger uden låg ca. 15 minutter og gryden tages af varmen. Den tomme vaniljestang tages op og sylten blendes kort med en stavblender. Afkøles helt i køleskab, minimum 2 timer, eller gerne til næste dag…

Hvid creme:
Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand i en ½ time. Fløden varmes i en lille gryde til ca. 80 grader.Imens hakkes chokoladen fint og kommes op i en lidt stor skål. Halvdelen af den varme fløde hældes over den hakkede, hvide chokolade og der røres godt med en ske eller en dejskraber til chokoladen næsten er smeltet og massen er skinnende blank. Tilsæt resten af den varme fløde og rør igen. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i, mens der røres igen. Passér cremen gennem en sigte.Tildækkes med film og afkøles helt i køleskab minimum 2 timer eller gerne til næste dag.

Kagen pyntes og stilles på køl et par timer inden servering. Drys evt lidt kakao over ved servering.

TIPS: Blåbærerne kan erstattes af hvilken som helst slags frugt, men pas på med sukkeret hvis det fx er jordbær - smag dig frem.

fredag den 15. juli 2011

Valnøddeis med appelsinsalat

Valnøddeis:
75 g valnødder
1 stor appelsin (saften)
4 æggeblommer
75 g sukker
2½ dl piskefløde

Appelsinsalat:
50 g sukker
50 g valnødder
4 appelsiner (skal fra 2 og lameller fra 4)


Valnødderne hakkes, og saften fra appelsinerne hældes over. Det trækker i et par timer. Æggeblommer og sukker piskes sammen. Fløden piskes let. Valnødderne, æggemassen og fløden blandes, og det kommes i forme og fryses. Efter ca 2-3 timer i fryseren er det vigtigt der bliver rørt i isen, da nødderne ellers vil falde til bunds!


Appelsinsalat: Sukkeret smeltes på en pande. Valnødderne kommes i og vendes rundt, til de er karamelagtige. Valnødderne hældes på et stykke oliesmurt bagepapir og afkøles. Valnødderne snittes fint og blandes med fint snittet appelsinskal og appelsinstykker. Anretning: Valnøddeisen skæres i skiver og pyntes med appelsinsalaten.