torsdag den 7. januar 2016

Oero´s muffins

Ingredienser (18 stk.)


85 g. chokolade
40 g. cacao
1/3 dl vand
85 g. mel
170 g. sukker
½ tsk salt
½ tsk bagepulver
6 spsk olie
2 æg
2 tsk vanilieekstrakt
2 tsk eddike
18 oreo´s

Start med at lave muffinsformene klar. Skil en oreo´s ad og lig den med det hvide i bunden af formene. Den anden del ligges i en mini blender. Gør sådan med alle og blend kiksene.
Smelt chokolade, cacao og vand over vandbad. Rør resten, undtagen bagepulveret, sammen i røremaskinen. Tilføj den afkølede chokolade. Rør de hakkede orio´s og bagepulver i og hæld nu i formene.
Bages 15 min i varmluft. På den tid bliver de lidt klæg i midten og falder en lille smule sammen, men sådan er de bedst.

Frosting:
250 g. flormelis
1 tsk vaniliesukker
75 g. blødt smør
2 spsk mælk

Pisk det hele sammen og put blendede oreo´s i (hvad man nu synes)
 

Dåbskage

2 brownie bunde og en mandel/marcipanbund. Jordbærcreme med marscapone og lime, samt torbleronemousse. Smurt op med luksus chokolade smørcreme og pyntet med fondant efter kundens ønske. Kagen var til ca 40 personer og alt blev spist

Knækbrød

Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl græskarkerner
3,5 dl hvedemel
2 tsk salt
1 tsk bagepulver
1 dl olie
2 dl vand

Sådan gør du:
Alle de tørre ingredienser mikses godt sammen, hvorefter vand og olie tilsættes.
Tænd ovnen på 200 grader.
Læg halvdelen af dejen imellem to stykker bagepapir og rul det tyndt ud. Læg dejen på en bageplade og skær ud i passende stykker med en pizzaskære. Gentag med den anden halvdel.
Sæt i ovnen og bag i cirka 15 minutter til knækbrødet er gyldent.
Opbevares i dåse med et stykke bagepapir i toppen.

tirsdag den 5. januar 2016

Hvidløgsflutes - kun egnet til dem som sætter pris på hvidløg.

Ingredienser: (10-12 stk)
Billedet er lånt fra nettet.
 
3 dl vand
3 spsk. olie
11/2 tsk. salt
1 tsk. hel peberkorn
3 fed hvidløg
25 g gær
ca. 450 g pizzamel evt. smeltet smør til pensling
 
Sådan gør du:
  1. Kog vandet op med olie, salt, peber og grofthakkede hvidløgsfed, og lad det køle af til fingertemperatur.
  2. Si væsken over i en dejskål, opløs gæren i væsken, og tilsæt det meste af melet. Arbejd dejen godt igennem med det mel, der skal til, dæk skålen, og lad dejen hæve ca. 45 min. et lunt sted.
  3. Drys lidt mel på bord og dej, og ælt dejen let. Del den, og form den til små flute, der lægges til efterhævning på pladen ca. 20 min. Rids brødene dybt, og bag dem øverst i ovnen ved 225 gr. i ca. 14 min.
  4. Brødene kan evt. pensles med smeltet smør, mens de stadig er varme.

Luftige flutes

Billedet er lånt fra nettet.
Dette er nogle lette og luftige flutes. Og de giver derfor ikke så meget mæthed.

Ingredienser: (6-8 stk)

3 dl mælk eller yoghurt naturel/A38
25 g gær
3 spsk. olie
1½ tsk. salt
ca. 450 g mel
1 sammenpisket æg til pensling og drys efter ønske. 

Sådan gør du:
  1. Hæld den lunede mælk over smuldret gær, olie og salt i dejskålen. Pisk omkring halvdelen af melet i væsken, og ælt derefter så meget mel i dejen, som den kan tage. Den skal være smidig, men ikke klistret. Lad den hæve en god halv time.
  2. Slå dejen ned og del den. Form dejen til flute ved at klappe den ud i en firkant, der rulles stramt sammen, glattes og lægges til efterhævning. Fortsæt til al dejen er brugt, dæk brødene til, og lad dem efterhæve ca. 25 min.
  3. Pensl dem med æg, og drys efter smag. Giv hvert brød 2 dybe, lange snit med en kniv, og stil dem straks i ovnen på øverste rille. Bages ca. 13 min. ved 210 gr.

Grove flutes.

Billedet er lånt på nettet.
Ingredienser: (6 stk)

2½ dl mælk eller yoghurt naturel/A38
3 spsk. olie
1½ tsk. salt
25 g gær
2 dl 5-kornsblanding
ca. 400 g sigtemel (gem lidt -dejen skal klistre lidt)

Sådan gør du (brug gerne en røremaskine):
  1. Mælken lunes og hældes over gæren. Tilsæt olie, salt og 5-kornsblanding. Det hele røres sammen, og dejen æltes færdig med sigtemel. Pas på, dejen ikke bliver for stiv.
  2. Dejen hæver ca. 45 min., slås ned og formes til 6 små flute, der lægges til efterhævning på bagepladen.
  3. De sprøjtes med en forstøverflaske, drysses med mel og ridses dybt. Bages ved 225 gr. i ca. 14 min.

Grydebrød - min farvorit


Ingredienser
5 g gær og 1 dl surdej (ELLER 19 g gær)
500 g vand
2 spsk honning
2 spsk neutral olie
27 g salt
120 g mørk øl/alm. øl
100 g yoghurt/A38
120 g havregryn
620 g. hvedemel tipo 00 (Jeg bruger som regel Durummel, hvedemel og groft hvedemel)

Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser med en gaffel. Der skal bruges lidt mere mel, hvis man bruger surdej. Dejen SKAL være tynd, men ikke flydende. Man kan ikke forme brødet med hænderne fx. Hvis dejen er for tung til at røre sammen med en gaffel, har man brugt for meget mel. Tilføj evt lidt vand, så den kan røres sammen.

Dejen skal hæve natten over på køl og tages ud tre timer før bagning. Tænd ovnen og stil en støbejernsgryde ind. Lad den blive Max varm inden du vipper dejen ned i. Brødet bages med låg på ved 230 grader i 40 minutter. Låget tages af og brødet bager videre i 15-20 minutter. Fordi støbejernet tåler så høje temperaturer bliver brødet ekstra sprødt og saftigt. Gryden skal IKKE smøres med olie! Og pas på fingrene, for den bliver ualmindeligt varm.


Brødet holder sig frisk og blødt i dagene efter, hvilket jeg ofte har problemer med, når jeg bager brød, flutes, boller mm.

TIP: Brug det mel du lyster, men husk at jo grovere det er jo mindre hæver det.  De 620 g mel er på slump - føl dig frem. Jo grovere melet er jo mindre skal du bruge. Erstatter man øllet med yoghurt, skal der også bruges mindre mel.Jeg vil anbefale at man bruger surdej, da brødet kan holde sig frisk i længere tid og får en super smag.Hvis jeg ikke har øl på lager, erstatter jeg mængden med mere yoghurt og mælk, ligesom jeg tilføjer en halv dl mere surdej. Jeg bager brødet næsten hver weekend. Og jeg bruger helst øl, da det er super lækkert. Jeg drikker det til gengæld ikke, så jeg fryser 120 g ned, så intet går til spilde 😃