tirsdag den 5. januar 2016

Grydebrød - min farvorit


Ingredienser
5 g gær og 1 dl surdej (ELLER 19 g gær)
500 g vand
2 spsk honning
2 spsk neutral olie
27 g salt
120 g mørk øl/alm. øl
100 g yoghurt/A38
120 g havregryn
620 g. hvedemel tipo 00 (Jeg bruger som regel Durummel, hvedemel og groft hvedemel)

Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser med en gaffel. Der skal bruges lidt mere mel, hvis man bruger surdej. Dejen SKAL være tynd, men ikke flydende. Man kan ikke forme brødet med hænderne fx. Hvis dejen er for tung til at røre sammen med en gaffel, har man brugt for meget mel. Tilføj evt lidt vand, så den kan røres sammen.

Dejen skal hæve natten over på køl og tages ud tre timer før bagning. Tænd ovnen og stil en støbejernsgryde ind. Lad den blive Max varm inden du vipper dejen ned i. Brødet bages med låg på ved 230 grader i 40 minutter. Låget tages af og brødet bager videre i 15-20 minutter. Fordi støbejernet tåler så høje temperaturer bliver brødet ekstra sprødt og saftigt. Gryden skal IKKE smøres med olie! Og pas på fingrene, for den bliver ualmindeligt varm.


Brødet holder sig frisk og blødt i dagene efter, hvilket jeg ofte har problemer med, når jeg bager brød, flutes, boller mm.

TIP: Brug det mel du lyster, men husk at jo grovere det er jo mindre hæver det.  De 620 g mel er på slump - føl dig frem. Jo grovere melet er jo mindre skal du bruge. Erstatter man øllet med yoghurt, skal der også bruges mindre mel.Jeg vil anbefale at man bruger surdej, da brødet kan holde sig frisk i længere tid og får en super smag.Hvis jeg ikke har øl på lager, erstatter jeg mængden med mere yoghurt og mælk, ligesom jeg tilføjer en halv dl mere surdej. Jeg bager brødet næsten hver weekend. Og jeg bruger helst øl, da det er super lækkert. Jeg drikker det til gengæld ikke, så jeg fryser 120 g ned, så intet går til spilde 😃


Ingen kommentarer:

Send en kommentar