torsdag den 21. oktober 2010

Hakkebøf på ”pariserbrød”

(4 personer)

500 g hakket oksekød
Salt og peber
2 løg
4 spsk kapers
2 spsk dijonsennep
4 tsk olie
4 skiver grovbrød
Reven peberrod

Rå-salat:
2 små agurker
2 store gulerødder
2-4 stk persillerod
2 bundter radiser
Evt. 1 rød chili
1 citron eller lime
2 tsk olie
Frisk basilikum
1 bundt dild

Rør kødet med salt og peber. Hak løg fint og dryp kapers af. Rør sennep, løg og kapers i kødet. Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Form 4 bøffer, 2 cm tykke. Kom dem på panden, når olien er varm nok. Brun bøfferne i 1 minut, skru ned til middel varme og steg 8-9 minutter. Vend bøfferne, steg dem 8-9 minutter til de er gennemstegte. Skær agurken igennem på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær alle grøntsagerne i små tern. Bland dem med citronsaft, olie, salt, peber og klippet basilikum og dild. Skær eller udstik brødet så skiverne bliver runde. Rist brødet.

- Hakkede, syltede rødbeder kan også tilsættes kødet.
- Brødet kan skæres eller udstikkes så skiverne bliver runde.
- Oregano, basilikum eller kørvel kan bruges i stedet for dild.
- Salaten kan laves af andre grøntsager fx tomat, peberfrugt, blegselleri.
- Lav en ekstra portion salat, den kan gemmes i køleskabet til næste dag.

Kyllingeinderfilet i karrysauce

(4 personer)

550 g kyllingeinderfilet
Salt og peber
4 tsk olie
2-3 tsk karry
2 peberfrugter
6 dl bouillon
Saucejævner
5-6 forårsløg

Tilbehør:3-4 dl ris, gerne brune - evt rosiner

Kog risene. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Tilsæt karry. Læg kødet på, når olien er varm nok. Brun det 1 minut på hver side. Tag det op på en tallerken. Tilsæt peberfrugt i stykker eller tern og svits det hurtigt under omrøring. Hæld bouillonen på panden. Læg kødet tilbage i panden og kog ca. 5 minutter til det er gennemkogt. Jævn med saucejævner og smag til med salt og peber. Drys med fintsnittet forårsløg ved servering.

fredag den 8. oktober 2010

Efterårssuppe med bacon

( 4 personer)

4 pastinakker
4 gulerødder
3 stykker knoldselleri
8 store kartofler
12 dl bouillon
12 spsk cremefraiche 9%
20 skriver sprødstegt bacon
Evt frisk timian og flutes
Skræl og skær de forskellige rodfrugter i mindre stykker. Kog bouillonen op, læg rodfrugterne i og lad dem koge under låg i ca 15 minutter. Blend rodfrugterne med en stavblender og tilføj cremefraichen lige inden servering. Smag til med salt og peber.

Chokoladekage og vanilieparfait med hindbærcoulis

(6 personer)

Vanilieparfait:
3 æggeblommer
50 gram sukker
Kornene fra en vaniliestang
4 dl piskefløde
Hindbærcoulis:
150 gra hindbær (frost, optøet)
50 gram florsukker¨
Lidt appelsinsaft
Kage:
125 gram mørk chokolade (70% kakao)
4 hele æg
125 gram florsukker
110 gram blødt smør
50 gram hvedemel
Mufffinforme.
Vanilieparfait: Pisk æggeblommer, sukker og vaniliekorn skummende og hvidt. Pisk fløden til let skum. Vend forsigtigt æggemassen i flødeskummet. Fordel i 6 små glas. Kom dem tildækket i en fryser i mindst 3 timer. Tages op af fryseren ca 10 minutter før servering.
Hindbærcoulis: Kør hindbær og florsukker i en blender og smag til med appelsinsaft. Kom det på parfaiten lige før servering,
Kager: Haj chokoladen og smelt den over et vandbad. Piak æg og sukker sammen. Rør smør i chokoladen og vend derefter med æggeblandingen. Sigt melet i og vend det hele sammen. Sæt dejen i køleskabet til den skal bruges og mindst 2 timer. Opvarm ovnen til 200 grader. Smør muffinformene godt med smør og pudr med lidt mel inden dejen fordeles i dem. Bages i ca 8-10 minutter, til der netop er dannet en fast skorpe. Kagerne skal være bløde, nærmest flydende indeni. Lad dem stå i formene i ca 10 minutter inden de løftes op og anrettes.

Paté med røget laks

(6-8 personer)

250 gram røget laks
6 blade husblas
½ dl fiskebouillon
3 dl piskefløde
3 spsk hakket dild
3 spsk hakket purløg
2 tsk citronsaft
1 nip cayennepeber
Salt og peber
2 æggehvider

Læg husblasen i blød i koldt vand i ca 5 minutter. Hak 50 gram af laken fint og puré resten i en blender. Knug vandet af husblasene og smelt dem sammen med bouillonen ved svag varme. Bland den smeltede husblas med den purerede laks. Pisk fløden til skum. Rør den hakkede laks, den purerede laks, dild og purløg i og krydr med citronsaft, salt og peber. Pisk æggehviderne stive og vend dem i lakseblandingen. Hæld massen i en aflang form beklædt med husholdningsfilm. Stil det i køleskabet i ca 4-6 timer. Vend patéen ud af formen og anret på tallerkner med lidt salt, rejer, aspsarges mm. Server en urtedressing rørt med cremefraiche 9% og dild og purløg til.

fredag den 1. oktober 2010

Majssuppe med chili og ostebrød

(4 personer)

4 finthakkede chalotteløg
2 små finthakkede fed hvidløg
1 finthakket frisk chilipeber (ca. 1 spsk)
1 spsk flydende fedtstof
500 g frosne majskerner
1¼ liter grønsagsbouillon
¾ tsk groft salt
Friskkværnet peber


Tilbehør
8 skiver brød (ca. 300 g)
100 g revet mozzarella ost 10%
Hakkede friske korianderblade

Grill: Ca. 5 min.
Sauter chalotteløg, hvidløg og chili i fedtstoffet i en gryde. Tilsæt halvdelen af de frosne majskerner, vend rundt og spæd med bouillon. Lad suppen simre i ca. 10 min. Blend suppen jævn og giv det et opkog. Fjern skum og drys med salt og peber. Tilsæt kerner fra de sidste majs og lad suppen simre ca. 5 min. Smag til.
Drys brødet med revet ost og grill det øverst i ovnen. Server suppen med et drys koriander og de gratinerede brød.
Tip: Suppen kan jævnes med en lille smule piskefløde.

Broccoli & blomkålssalat med fetadressing

(4 personer)

½ l broccolibuketter
½ l blomkålsbuketter
2 dl radiser i både
4 dl. friseesalat, i mundrette stykker
400 g cherrytomater i halve

Dressing:
100 gram feta (roquefort kan også bruges)
5 spsk fløde
5 spsk yoghurt natural
2 spsk hvid balsamicoeddike
Salt og peber

Kog broccoli og blomkål i saltet vand i ca 3 minutter. Skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe af.
Mos fetaen med en gaffel og bland den med fløde, yoghurt og eddike. Smag til med salt og peber.
Bland og anret alle ingredienserne og dryp dressingen over inden servering.

Kylling med spegeskinke og mozzarella/basilikumfyld

(4 Personer)

4 Kyllingebryst
4 skiver mozzarella
Basilikum
4 skiver spegeskinke
Olie

Tilbehør: En god salat og evt tzatziki

Bank kyllingebrystene flade med en stegepande. Krydder med salt og peber. Læg 1 skive mozzarella ost og et par basilikumblade ovenpå og rul kyllingen sammen. Læg det sammenrullede bryst ovenpå en skive spegeskinke og rul skinken rundt om til en lille pakke. Kom kyllingen i et ildfast fad med lidt olie i bunden og steg dem i ovnen ved 180 grader i ca 40 minutter.