mandag den 18. juli 2016

Hjemmelavet Müsli - sundt, velsmagende og mættende



(200 grader og ca. 20-25 minutter, til det begynder at få farve)

Tænd ovnen
8-12 tykke skiver rugbrød
2 dl havregryn
½-1 dl. Solsikkekerner (kan undlades)
1 dl. Kokosmel (kan undlades)
Div. Nødder: (3 dl.)
·         Mandler
·         Valnødder
·         Hasselnødder
·         Pecannødder
·         Cashew nødder
·         Eller køb en pose blandet nødder.
Sirup og/eller honning – plus rapsolie (bare neutral i smag) Ved stor portion bruger jeg lidt brun farin.
Diverse tørret frugt:
·         Rosiner
·         Blandet pose med diverse tørret frugt.
·         Tranebær

Mængderne kan justeres efter hvad man har og hvad man kan lide. Jeg laver det i dag på slump og stort set kun med havregryn, MASSER af rugbrød (gerne solsikkerugbrød fra bageren), olie og honning/sirup. Jeg laver mindre bøtter med ristede nødder, som jeg tilsætter alt efter humør og det samme gælder tørret frugt.

Man kan også bruge hørfrø, sesamfrø, byggryn, boghvedeflager, figner i små stykker, græskarkerner, hirseflager, kakao, kanel, chokolade stykker – kun fantasien/smagsløgene sætter grænser.

Rist rugbrødet sprødt på en brødrister. Hak det i en mini-hakker, så der er både store og små stykker (gøres over et par gange) Hæld det over i en skål
Hak nødderne groft i mini-hakkeren, så der både er store og små stykker (det går ret hurtigt, så pas på det ikke får for meget, så det bliver til mel)
Tilføj de hakkede mandler, havregryn, kokosmel og solsikkekerner til skålen. Bland det godt sammen og hæld 1 dl neutral olie over. Hvis det skal sødes (smager bedst når det bliver ristet med), skal du bruge ca. en dl. Sirup (honning lidt mere, men sirup er nu bedst), alt efter hvad du synes.
Vend det hele sammen og spred det ud på en bageplade belagt med bagepapir. ”Bages” i ovnen i ca. 15 min, vend det et par gange og fordel det igen ud på bagepapiret, hvorefter det står resten af tiden. Tag pladen ud af ovnen og lad det blive koldt, hvorefter den tørrede frugt tilsættes inden det hældes på en tæt beholder.

Note: Det kan godt være det føles ”vådt” og ikke knasende sprødt, efter de 25 minutter.  Men bare rolig, efterhånden som det køler, bliver det til knas.