tirsdag den 23. juni 2015

Squashkage


(En bradepande)
  
6 æg
4½ dl. Olie
7½ dl. Sukker
7½ dl. Revet squash
7½ dl. Mel
¾ tsk. Bagepulver
3 tsk. Natron
3 tsk. Vaniliesukker
1½ tsk. Salt
4½ tsk. Kanel
4½ tsk. Hakkede valnødder


Pisk æg og sukker til skum. Resten tilføjes og piskes med. Hældes i en bradepande og bages ca. 45 min ved 200 grader.

Holder sig frisk i flere dage, men bliver her hos os spist ret hurtig. Ønsker man en "glasur", er creme cheese frosting meget velegnet.

mandag den 22. juni 2015

Hjemmelavede cupnudler

(4 personer – 20 min)
(Billede lånt fra nettet)

250g kylling inderfilet (kalkun kan også bruges)
4 gulerødder
½ lille hvidkål
1 hakket chili
2 presset fed hvidløg
1 spsk. Olivenolie
1 tsk. Rød karrypasta
1 spsk. Friskrevet ingefær
1½ liter bouillon
200 g. fuldkornsnudler
Salt og peber
1 spsk. Soja
1 spsk. Fishsauce
1 bundt forårsløg
Frisk koriander

Tilbehør: Et godt flutes.

Skær kødet i strimler. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver på skrå. Snit hvidkålen fint (mandolinjern) Varm olien i en gryde og svits karrypastaen, efterfulgt af hvidløg, chili, ingefær, grønsager og kød i et par minutter. Hæld bouillon på og lad det simre under låg i ca 3 minutter. Hvis man giver dem for meget, bliver grønsagerne bløde. Jeg foretrækker grønsager med bid i. Tilsæt nudler og kog yderligere indtil nudlerne er møre. Smag til med salt, peber, sojasauce og fishsauce. Snit forårsløgene og drys dem over suppen, når den serveres, sammen med koriander.

Tip: Hvis jeg laver en stor portion, så der er mad til 2 dage, serverer jeg nudlerne ved siden af, så de ikke bliver ”udkogte” natten over.

Fladbrød - egnet til flere ting

Antal afhænger af, hvor tykke man vil have dem, men der er som minimum til en familie på 4 personer, hvor de spises med salat/grønt og kød af en slags.

25 g gær
1 spsk sukker
Lun 1,5 dl vand og 1,5 dl. yoghurt naturel, A38, skyr eller andet surmælksprodukt.
15 g salt
8 dl tipo 00
3 dl durummel
Ca 2-3,5 dl koldt vand

Kom sukker, gær og vand/yoghurt i en skål (har man røremaskine anbefaler jeg at bruge den) Rør det sammen og lad stå i 5 minutter. Bland de tørre ingredienser sammen i en anden skål imens. 
Mel og salt blandes sammen i en stor skål. Der er nu 2 muligheder (jeg bruger nr. 2)

1: Lav en fordybning i midten af melet og kom gærblandingen i. Kom 2 dl vand i og rør det hele sammen. Kom dejen ud på et rent bord – uden mel! Ælt dejen sammen og tilsæt vand lidt efter lidt, til dejen er let klistret og smidig. Brug "mullerne" i nogle minutter til den er smidig. Form den til en kugle og læg den i en skål med et rent viskestykke eller husholdningsfilm over. Lad den hæve en times tid.
2: Hæld det ned i skålen til gæren i røremaskinen, men tilbagehold ca 50 g. af melet. Tilføj 2 dl vand og resten af melet. Ælt den og tilføj evt. mere vand i nogle minutter (5-8 min) til den er let klisteret og smidig. Form den til en kugle og læg den i en skål med et rent viskestykke eller husholdningsfilm over. Lad den hæve en times tid.

Kom lidt durummel på bordet og del dejen i små klumper som udrulles til pandekager. Hvor tykke man laver dem, må man selv om. Bare husk de hæver når de bages på panden/grillen. Varm en pande/grill (jeg bruger støbejernstallerken/pande) og kom en dråbe olie på. Skru ned til jævn varme og kom et faldbrød på. Lad det få farve og vend. Ca. 2 min på hver side.Tag fladbrødet af og læg det på en rist med viskestykke over til de alle er lavet. De er bedst at rulle sammen med fyld når de er lune. 

De kan bruges til flere ting: pizzabunde, pitabrød (de skal være lidt tykkere), fladbrød eller læg 2 sammen med ost og babyspinat imellem. De får så en tur mere på panden, indtil osten er smeltet. Skær dem i trekanter og spis dem som appetizer, til suppe eller med en dip. 

Her er de bla. blevet spist med marineret kød, som blev grillet på spyd, salat, fintsnittet hvidkål, små tomater, rødløg, peberfrugt, majs og melon tziztiki




Melon Tzazkiti

(4 personer)

½ agurk
½ galiamelon
Salt
1 fed presset hvidløg
½ dl mynte
250 g græsk yoghurt
Groft kværnet peber

Flæk agurken og skær kernerne væk. Skær den og melon ud i meget små tern. Læg dem i en sigte, drys med salt og lad dem dryppe af i 15 min. Skyl saltet væk og dup dem tørre. Rør dressingen sammen og vend agurk og melon deri og smag med salt og peber.

TIP: Rigtig lækker til et par grillspyd og madbrød.

Blomkålssalat a la creme



(4 personer)

1 blomkål
1 æble
½ dl klippet purløg
1 dl. Græskarkerner
Dressing:
2 dl græsk yoghurt
1 tsk. Dijonsennep
1 tsk. Flydende honning
½ fed fint revet hvidløg
Salt og peber
Evt. 2 stilke blegselleri

Del blomkålen i små buketter og læg dem i en sigte. Kog en kedel vand og hæld over. Skyl dem straks med kold vand. Skær æblet i små tern. Rør dressingen sammen og vend kål og æble deri. Drys med purløg og (ristede) salte græskarkerner LIGE INDEN SERVERING. Lad den stå koldt en 1 times tid inden servering.

TIP: Meget lækkert til grillet mad og kartofler.

fredag den 19. juni 2015

Koldhævet pizzadej - velegnet til grillen



Koldhævet pizzadej:
(6 stk – 4 store og 4 pizzaboller)

20 g. gær
15 g. salt
20 g. rørsukker
3 dl yoghurt/A38
3 dl. Mælk
4 spsk. olivenolie
1 kg. mel (ca) – 250 g. durum mel, 250 g. italiensk fuldkornsmel og ca 250 g. hvedemel Tipo 00 eller indtil dejen slipper skålen.

Pizzasauce:
Fremgangsmåde.:
Øverst på formularen
Opløs gæren i den kolde mælk/yoghurt. Tilsæt salt, sukker og olie. Tilføj melet men hold ca 50-100 g. tilbage. Hæld mere indtil dejen har en behagelig konsistens. Den skal være lidt fugtig. Ælt dejen godt til den er glat og elastisk. Med tiden har jeg lært, hvor vigtigt det faktisk er, at ælte dejen længe. Tak for opfindelsen af røremaskinen. Når dejen er færdigæltet deles den i 6 ca. lige store stykker. Form dejstykkerne runde og stil dem på meldrysset bagepapir, fx et fad, og kommes derefter i en plasticpose eller dækkes af husholdningsfilm. Bare det slutter helt til omkring dejen. Stil fadet koldt natten over.

Når dejen skal bruges:
Tag dejen ud af køleskabet ca. 2 timer før pizzaerne skal laves, så der kan komme gang i dejen. Hvis dejen føles fugtig, drysser man lidt mel på køkkenbordet som dejen ligges i, drys også lidt mel på toppen af dejen, så den er behagelig at arbejde med. Rul, tryk eller træk nu dejen ud i den ønskede størrelse, ca. Ø 28 cm. Føles dejen lidt stram under forarbejdningen, er det altid en god ide, at lade dejen hvile, tildækket i 4-5 min. begynd evt. på pizza nr. 2 og 3. Put det ønskede fyld på og bag dem enten i ovn eller på grillen. I ovnen skal de bages ved ca 200-220 grader og gerne på en forvarmet plade i ca 10-15 minutter. Ser den færdig ud, så er den det sikkert.

Skal de grilles:
Hvis pizzaen bages på en aluplade, smøres pladen evt. ganske let med et tyndt lag margarine/olie, skal pizzaen ”skovles” op på pizzaspaden, så husk, at drysse lidt mel på bordet, inden der kommes fyld på, da det letter processen. Bruges pizzaspaden til at tage pizzaen af grillen med – så husk, at tørrer pizzaspaden godt af, inden næste pizza skovles op, da der altid vil være lidt kondens på spaden.
Hvis de skal bages på en pizzasten, så skal stenen var brænd varm. Fuld knald på grillen med pizzastenen i. Har man ikke en aluplade til at flytte pizzaen fra køkken til grillen, så kan man lave pizzaerne på stanniol, som er smurt med en smule olie. Læg en pizza på stenen og skru ned for varmen. På en gasgrill, slukkes der for de midterste brændere. Hvor længe de skal bages afhænger af hvor tyk dejen er eller hvor meget fyld der er på. Men holder man det simpelt, som jeg anbefaler, så burde de kunne bages på ca 10 minutter. Når der er gået ca 5 minutter, kan man hive stanniolen væk og den bages nu færdig. De kan sagtens bages færdig på stanniolen – jeg hverken ser eller smager nogen forskel. Har man problemer med at pizzaen bliver sort i bunden, så kan løsningen være at hæve pizzastenen. Dette kan gøres med 4 ruller stanniol under. Nederst på formularen

torsdag den 18. juni 2015

Guldlagkage - en rigtig sommerkage

Ingredienser til 3 bunde (springform på 24 cm):
  • 112 g sukker
  • 165 g smør
  • 165 g mel
  • 3 ts bagepulver
  • 6 spsk. mælk
  • 6 æggeblommer
Ingredienser til 1 marengstoppe: 
  • 2 æggehvider
  • 125 g sukker
  • 1 tsk. eddike
Limeflødeskum: (Alm flødeskum er også dejligt.
  • 3-4 dl piskefløde
  • revet skal og saft af 1 lime
  • ca 4 sp flormelis
Frugt på toppen:
  • ½ cantaloupemelon
  • ½ bakke jordbær
  • lidt sukker
  • mynteblade
  • pistacienødder
  • revet skal og saft af 1 lime
Skær ud i passene størrelse, vend det rundt i en skål med limesaft og på kagen lige inden servering.

Alle frugter kan bruges.... hold det evt. enkelt og syrligt med jordbær eller hindbær. Kagen er ret sød, så det syrlige giver en god smagsbalance.

Fremgangsmåde:

Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne stive i en HEL REN skål. Sukkeret tilsættes med en spsk. af gangen og til sidst eddiken. (smages ikke, men er med til bla. at opløse sukkeret)

I en ny skål pisker man smør og sukker luftigt. 
Dernæst røres dejen i en anden skål. Sukker og blødt smør piskes luftigt. De tørre ingredienser sigtes i på skift med mælken. Der skal piskes meget forsigtigt, da man nemt får pisket for hårdt, så luften ryger ud af dejen. Blommerne piskes i EN AD GANGEN (ellers skiller dejen ad). Der skal kun lige piskes, indtil dejen er rørt sammen.

3 springforme på 24 cm beklædes med bagepapir. Dejen fordeles i de 3 forme eller bages en af gangen. Der er ikke så meget dej til hver, så det skal bredes ud med en kniv eller lignende. Også derfor man bager enkeltvis, da de er tynde og ikke kan skæres igennem. Det skal også kun lige blive til en tynd bund. Den første bund bages med marengsen ovenpå dejen..

Kagerne bages midt i ovnen ved 175 gr i ca ½ time. Mærk forsigtigt efter med et træspyd, om kagen er bagt (der må ikke hænge dej på spyddet).
Kagerne afkøles HELT. Man kan sagtens bage kagen dagen i forvejen og lade den stå i springforme dækket med stanniol (stanniol for at undgå, at marengsen bliver blød).

Fløden piskes med revet limeskal, saft og flormelis. Smag den til, så den får tilpas syrlighed.

Flødeskummet kommes imellem de 2 bunde. Lagkagen pyntes med frugt, mynteblade og hakkede pistacienødder. Nogle kan lide den lige sætter sig en times tid på køl, men jeg foretrækker at spise den med det samme. Kan holde sig til dagen efter i køleskab.

TIP: Man kan piske lidt ekstra fløde og fordele på toppen inden frugten. Opskriften lyder som regel på 2 bunde og 2 marengsbunde, men da jeg ikke er super glad for marengs (på nær denne), så laver jeg ekstra bund og kun med marengs på toppen.

Børnevenlige kyllingespyd


Det er tit en udfordring af få mine børn til at smage nye ting. Og er godt træt af at grille de sammen ting til dem hele sommeren, som enten er pølser eller kyllingelår. Alt skal være neutralt og IKKE krydres. Når vi et par gange om året spiser på en kinesisk restaurant, så elsker de deres kyllingespyd. Jeg har før prøvet at genskabe dem, men uden succes. I weekenden prøvede jeg igen og der ramte jeg plet :) Den ældste sagde ”Mor, når vi skal på kineseren næste gang, kan vi så ikke tage de her spyd med, for de smager bedre end deres?”. Bedre kompliment får man vist ikke.

I en skål tilsætter jeg en sjat god soya (½ dl) og tariyaki (3/4 dl.) sauce, 1 fed hvidløg, 2 tsk. Sød chilisauce, 1 spsk brun farin og en tsk. Østers sauce(ca. da jeg laver det på slump). Rør det sammen og put kylling inderfilet i. Lad det stå på køl et par timer – rør en gang imellem. Put dem på spyd og grill dem direkte på risten eller en pande på grillen eller i køkkenet.  De er hurtigt færdige. Pga den store succes puttede jeg resten af de 600 g filet i skålen og har nu frosset det ned i portioner,så er der nem mad en dag hvor det skal gå lidt hurtigt.

Børnene spiser dem når vi fx griller, med majskolber, pasta eller bagte kartofler (eller hvad børnene nu kan lide) eller når vi laver madbrød, hvor vi voksne skal have lidt krydret kød, som de ikke kan lide. De er også fine i pitabrød, hvor man ofte spiser det samme hver gang.

søndag den 14. juni 2015

Små luftige pandekager

( Ca 15 stk.)

275 g. mel
3 spsk sukker
1 tsk vaniliesukker
½ tsk salt
2 spsk bagepulver
2 æg
60 g. smeltet smør
3,5 dl mælk

Rør de tørre ingredienser sammen efterfulgt af æg, smeltet smør og mælk. Pisk det jævnt og bag dem på en pande/grill.


Hurtig Tunmousse

(4 personer)

3 dåser tun (2 i olie og en i vand og ellers 50-50) 
1½ dl. Cremefraiche 18% 
1½ dl. Cremefraiche 38% 
4 blade husblas 
Saft fra en ½ citron 
Salt, peber og cayannepeber (knivspids)

(Cremefraichen kan erstattes med fromage frais, kvark eller fromage blanc, men den er bedst som ovenstående)

Fyld en skål med koldt vand og læg husblassen ned, så de er helt dækket. Lad dem ligge til de er helt bløde (ca 10 minutter). Dræn tunen i en sigte og findel det med en gaffel. Rør cremefraichen sammen med salt, peber og cayannepeber. Smag til og rør tunen i. Pres vandet af husblasen og smelt det i en lille gryde med citronsaften. Det går hurtigt, så gå ikke fra det. Tag gryden af og tag 2 spsk af tunblandingen og rør det ned i. Hæld det nu ned i tunblandingen og rør det godt sammen MED DET SAMME. Smag til med evt mere citronsaft, salt og peber. Hæld det i en form eller skål og stil det koldt et par timer.

PYNT: Med rejer, citronskiver, salat, agurk, tomater eller hvad du nu synes. Rør evt. en dressing af cremefraiche med dild og purløg. Lun et flutes.