torsdag den 6. april 2017

Koldhævede boller - basis opskrift

Det er så NEMT at lave disse boller, som kan varieres uendeligt. De kan laves på 5 minutter og uden at få dej på hænderne. Røres sammen med en gaffel og dejen kan holde sig i 3-4 dage, så længe det står på køl. De lægges på en bageplade med 2 spiseskeer og eftersom dejen kan holde sig i nogle dage, kan man nøjes med at bage lige det antal man har brug for og dermed spise lune boller, som det passer en.

Jeg har efterhånden lavet dem SÅ mange gange, at jeg bare hutler mig til indholdet i forhold til det jeg har i huset. Men opskriften lød noget lignende dette, da jeg bagte de første par gange.

10-14 boller - afhængig af størrelsen
  • 3 dl koldt vand
  • 12 g gær
  • ½ dl. surdej (kan undlades) 
  • 3 spsk neutral olie
  • 1 tsk salt
  • 1 dl yoghurt eller andet surheds produkt.
  • 1 skrællet og groftrevet squash
  • 200 g. fint fuldkornsmel eller 100 g. af den grove + 100 g. rugmel
  • 1 dl havregryn 
  • ca. 400 g hvedemel
Dertil kan der tilføjes: Græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø, chai, spinat, soltørrede tomater mm. Og på toppen kan man drysse det man kan lide. Hvis man er glad for græskarkerner, kan man prøve at bage bollerne med dem nedenunder. Drys lidt kerner og læg en klat dej ovenpå, så bliver de sådan lidt sprøde

Start med at røre gær og vand sammen i en skål med en gaffel. Tilføj resten, men hold lidt af hvedemelet tilbage. Rør det sammen og tilføj mere mel indtil den rette konsistens. Dejen skal være en smule klistret og kan IKKE formes med hænderne. Jeg plejer at sige at dejen har fået nok mel, når den bliver tung at røre i med gaflen. Den må ikke være for tynd, for så flader de ud, når de bages. Tænk også over hvad dejen indeholder? Hvis der er squash i, så hives der væde ud hen over natten, så her må dejen godt være lidt tungere. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og stil skålen koldt i minimum 12 timer, inden den tages i brug.
Når der skal bages, skal ovnen stilles til 300 grader. Læg det antal "klatter", som ønskes på bagepapiret ved hjælp af de 2 spiseskeer. Dæk dejen til igen og stil den på køl, hvor den sagtens kan stå i 3-4 dage. Lad bollerne stå indtil ovnen er klar. Lige inden de sættes i ovnen, pensles de med en smule vand efterfulgt af evt. drys. Sænk temperaturen til 200 g. og ind med bagepladen. De skal bages 15-25 min. afhængig af størrelse og hvad dejen indeholder. 
Med denne opskrift holder bollerne sig fugtige og kan sagtens spises kolde dagen efter. Her bages de eller et grydebrød næsten hver weekend.

TIPS: Squashen kan fx erstattes med: 3 gulerødder, 2 æbler, ost i små tern (fx de helt små cheddar til salat) Man kan ligeledes skifte melet ud med andre sorter. Men husk at jo grovere mel der bruges, jo tungere bliver de også.

Ungernes favorit er indtil nu, stadig den med revet squash. Og nogle gange tilføjer jeg endda også et revet æble. Der blev bagt mange, før jeg fortalte dem at det var squash der var i. Den ses nemlig ikke når man skræller den, så den var godt skjult :)