fredag den 10. december 2010

And med chili-appelsin

(4 personer)

2 berberiandebryst
2 friske røde chilier
2 fed hvidløg
1 appelsin (Skal + 6 spsk saft)
2 spsk sukker
2 spsk lime/citronsaft
2 dl ande eller hønsebouillon
30 gram smør
Salt og peber

Tilbehør:
Fx. ris og grønsager eller rødkålssalat med mozzarella

Rids skindet, gnid det med salt og peber og brun kødet på en varm pande - skindsiden først. Hæld det meste af fedtet af panden og lad kødet stege ved middel varme 8 minutter på hver side. Rens chilierne og hak dem fint sammen med hvidløg og appelsinskal. Tag kødet af panden og pak det ind i staniol. Tør panden af, smelt sukker til gylden karamel og tilsæt appelsin- oglimesaften. Tilsæt bouillon og chili, hvidløg og appelsinskal og kog det igennem. Smag til med salt og peber og pisk koldt smør i. Skær kødet i tynde skiver og anret med sauce og tilbehør.

Appelsin-mandelkage

(8 personer)

2 Appelsiner
250 gram mandler
6 æg
250 gram sukker
1 tsk bagepulver
2 spsk rasp

Tilbehør:
Evt. cremefraiche 18%

Kog appelsinerne hele i ca 1 time eller til de er møre. Hæld vandet fra, skær dem i kvarte og fjern evt. sten. Blend appelsinerne til pure og lad det afkøle. Opvarm ovnene til 190 grader. Hak mandlerne groft og pisk æg og sukker til skum. Tilsæt mandlerne og sigt bagepulveret i, samt rasp. Bland det hele godt sammen. Rør nu pureen i og hæld dejen i en springform beklædt med bagepapir og bag kagen på nederste rille i ca 1 time. Læg staniol over efter en halv time. Lad den blive kold og drys med florsukker

Rødkålssalat med mozzarella

(4 personer)

1 rødkålshoved (fintsnittet)
4 fed presse hvidløg
2 fintsnittede løg
3 spsk olivenolie
4 spsk usaltede mandler
2 spsk græskarkerner
4 cm frisk revet ingefær
2 håndfuld frisk urter( fx. koriander og persille)
2 tsk salt
1 tsk peber
4 håndfulde babysalat
300 gram mozzarella i mindre stykker

Svits rådkål, hvidløg og løg i olien på en pande sammen med mandler og græskarkerner i 3-4 minutter ved høj varme. Kom ingefær og krydderurterne på panden og krydr med salt og peber. Steg videre i endnu 4 minutter under omrøring. Anret rødkålsblandingen og pynt med mozzarella.

Grønkålstærte med skinke

(6 personer)

Dej:
3 dl mel
100 gram smør
1 dl hytteost

Fyld:
1 dl cremefraiche 38%
2 spsk mælk
4 æg
2 tsk sukker
Salt og peber
200 gram kogt skinke
150 gram tør ost (fx emmentaler)
400 gram grønkål

Dej: Rør mel og smør sammen og saml dejen med hytteost. Rul dejen ud og beklæd en tærteform. Stik huller i dejen med en gaffel og stil den køligt i ca 1 time. Forbag bunden ved 180 grader i ca 15 minutter.
Fyld: Rør cremefraiche og mælk sammen og pisk det i æggene. Krydr med salt og peber. Skær skinke og ost i terninger. Kog grønkålen i ca 5 minutter og lad den dryppe godt af. Hak den groft og rør den sammen med skinke og ost. . Fordel ud i tærtebunden og hæld æggemassen over. Bag tærten nederst i vonen ved 175 grader i ca 30 inutter eller til fyldet er stivnet.

Grønkålstærte med nødder

(12 stykker)

Dej:
100 gram smør
125 gram mel
50 gram gramhamsmel
½ dl vand

Fyld:
200 gram grønkål
3 piskede æg
1/4 liter fløde
100 gram mild ost
½ tsk muskatnød
Salt og peber
100 gram hasselnødder

Bund: Smuldr smør og melet sammen og saml dejen med vandet. Lad den hvile i køleskabet i 30 mintter. Rul dejen ud, beklæd en tærteform og prik bunden med en gaffel. Tryk siderne godt til kanterne. Bag tærtebunden i ca 15 minutter ved 200 grader.
Fyld: Kog grønkålen i 5 minutter i letsaltet vand. Lad den dryppe godt af, lad den køle af og hak den mellemgroft. Pisk æg, fløde, ost, muskatnød, salt og peber sammen. Fordel fyldet i tærtebunden og drys med hakkede hasselnødder. Bag tærten færdig i ca 30 minutter ved 175 grader, til fyldet er stivnet.

fredag den 3. december 2010

Kyllingeburgere med Bacon & Tomat

( 4 personer)

450 g hakket kyllingekød
1/2 dl friske krydderurter (fx persille og purløg)
2 fed hvidløg
1 spsk. sød chilisauce
1/2 tsk. salt
1/2 tsk. peber
1 pakke bacon i skiver
2 tomater i skiver
4 grove burgerboller
4 spsk. grøn pesto

Tilbehør:
Stegte kartofler og salat

Ælt kødet med krydderurter, presset hvidløg, chilisauce, salt og peber.Form 4 bøffer og steg dem på en grill eller pande. Steg baconen. Varm burgerbollerne. Del dem og smør med pesto. Læg dem sammen med tomatskiver, bacon og kyllingebøffer.

Kanelbagte æbler med rørt is og mandler

(4 personer)

Fyld:
75 gram blødt smør
150 gram marcipan
2 spsk sukker
½ tsk kanel

4 æbler
4 spsk sukker
2 spsk kanel
30 gram smør

50 gram mandelsplitter
½ liter vanilieis
3 cl portvin
Citronmelisse

Rør marcipan, sukker, kanel og smør sammen til en ensartet masse.

Æblerne skrælles og kernehuset udstikkes. Bland sukker med kanel og rul æblerne heri. Sæt æblerne i et smurt ovnfast fad og fyld dem med marcipanfyldet. Bag dem i ovnen ved 180 grader i 35-40 minutter.

Mandelsplitterne ristes på en tør pande til de er gyldne. Tag isen ud af fryseren og kom den i køleskabet ½ time før servering. Umiddelbart før servering røres isen sammen med portvinene og anrettes med æblerne, de ristede mandelsplitter og citronmelisse.

Mandelskum med chokoladesauce og syltede appelsiner

(4 personer)

Syltede appelsiner:
2 appelsiner i skiver på ½ cm
200 gram sukker
½ liter appelsinjuice
1 vaniliestang

Chokoladesauce:
2 dl pisekfløde
75 gram mørk god chokolade

Mandelskum:
2 dl pisket fløde
150 revet marcipan
30 gram revet mørk chokolade
Dæk bunden af en gryde med sukkeret og læg appelsinskiverne taglagt ovenpå. Skrab indmaden ud af vaniliestangen og fordel den over appelsinskiverne. Drys atter et lag sukker over efterfulgt af appelsinskiverne og afslut med det sidste sukker. Dæk det til med bagepapir og lad gryden stå et par timer. Når der er trukket så meget saft ud af skiverne, at man forsikgtigt kan bringe dem i kog, lader man dem simre, til væsken er kogt helt ned og begyndr at blive mørkere. Tilsæt juicen og lad simre, til appelsinerne er helt møre.

Chokoladesauce: Fløde og chokolade varmes langsomt op under omrøring.

Mandelskum: Vend alle ingredienserne forsigtigt sammen og form straks 4 store "æg" med en ske og anret sammen med appelsiner og lun chokoladesauce.

Stegt røget ål med æggekage

(4 personer)

4 stykker røget ål
20 gram smør
4 små kogte kartofler
2 tomater
2 æg
2 spsk fløde
Salt og peber
2 spsk hakket purløg
40 gram smør
Pil skindet af ålestykkerne. Varm smørret op på en pande og steg både ål og skind. Skær kartoflerne i tern. Dyp tomaterne i kogende vand i 1 minut og pil skindet af. Fjern kernerne og skær dem i små tern. Pisk æg og fløde sammen og tilsæt salt, peber, purløg, tomater og kartofler. Varm smørret på på en pande pg form flere små æggekager eller lav en stor som skæres i stykker. Pynt fadet med det stegte skind og evt hakket purløg og tomater i både.