tirsdag den 15. december 2015

Agurksalat og syltede rødløg

De syltede rødløg er fantasiske til hotdogs, burgere mm.

Jeg bruger lige dele og her er der brugt 2 dl. lys eddike, 2 dl. vand og 2 dl. sukker. Normalt koger jeg ikke lagen til agurksalat, men prøvede denne gang, da tanken var at den skulle bruges til begge dele.

Find de glas frem som skal bruges. Skold dem i kogende vand og hæld en smule Atamon i glassene. Låg på og ryst - hæld det overskydende ud. Så står de klar. 

Lav TYNDE skiver agurk - nemt på et mandolinjern. Læg dem på en tallerken og drys godt med groft salt. Lad dem trække i ca 20 min. og pres vandet ud, inden de kommes på glas. Varm lagen og tag den af, lige så snart sukkeret er smeltet. Hæld det over agurkerne, så de er helt dækket. Sæt gryden tilbage på komfuret og lad det så småt komme i kog. Lav TYNDE ringe rødløg, ved hjælp af mandolinjernet igen. Hæld dem i lagen og lad det småkoge i ca 3 min. Brug en hulske til at tage dem op og læg dem i glasset. Lad lagen koge lidt yderligere, ca 10-15 minutter. Hæld dem over rødløgene og tilføj 5 peberkorn og evt. laurbærblad eller 1-2 stjerneanis op til jul.

Lad dem gerne trække i nogle dage, inden de skal spises, det bliver de kun bedre af. Men kan sagtens spises samme dag.

torsdag den 15. oktober 2015

Pull-apart-brød med hvidløg

Her vælger man selv en opskrift på bløddej, men jeg bruger nu en gang denne: 

2 springforme.

75 g gær
2½ dl kærnemælk ( eller 1,5 dl yoghurt naturel og 1 dl mælk))
150 g blødt smør
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
225 g hvedemel
225 g. pizzamel eller durummel 


12 spsk smeltet smør
1 dl. olie (solsikke eller rapsolie) 
5-10 dl revet mozzarella 
3-5 dl revet parmesan
1 dl hakket persille
2-4 fed hvidløg

ELLER
Erstat "fyldet"  og lav i stedet for et pull-a-part -"kanelsnegle"


Rør det smeltet smør, presset hvidløg, hakket persille og olie sammen i skål. Stil til side. 

Sæt ovnen til 200 grader.

Her efter dejen som jeg laver i en røremaskine. Gæren røres ud i mælken. Resten af ingredienserne tilføjes (Tilbagehold 50 g. pizzamel) og der æltes godt, så smørret bliver fordelt ordentligt. Det skal ikke hæve.
Rul halvdelen af dejen til små kugler af dejen (golfbolde) Eller skær dejen ud i mindre stykker. Vend stykkerne i skålen med olie og smør. Spray springformene (eller 1 bradepande) med olie. Tag stykkerne op og fordel dem i bunden af formene. Drys med halvdelen af mozzarella og parmesan. Gentag processen og fordel resten af stykkerne i springformene. Fordel resten af osten ovenpå.

Bag dem i ovnen i 30-40 minutter, eller indtil de er gyldne på toppen og selvfølgelig gennembagt.
Lad dem køle lidt i 10 minutter. Skær rundt i kanten, så siderne på springformene kan komme af.

Server dem med det samme, når brødet er bedst iflg mig, men de er også gode ved stuetemperatur.

TIP: Man kan tilføje basilikum og oregano eller fjerne hvidløget, hvis man ikke bryder sig om det. Osten kan ligeledes ændres til fx. Gouda. Min erfaring siger at stykkerne hellere må være lidt for små end for store. Og der skal kun laves de 2 lag, ellers bliver det for tungt og dejen ender med at bage sammen, hvor man ikke kan skelne stykkerne. Målene på ost og krydderurter og på slump og man kan selv ændre det til mere eller mindre, afhængig af hvad man synes om.

INFO: Det færdige resultat er et lånt billede, da jeg kun har billeder af mit første forsøg. Det var også der jeg fandt ud af at flere lag var for tungt og stykkerne for store. De hævede RET MEGET.




onsdag den 14. oktober 2015

Pitabrød

Antal: 6 store.

4 dl vand
1 1/2 dl yoghurt naturel
1 tsk salt
50 g gær – ved koldhævning 25 g
2 spsk olivenolie
400-600 g mel (ca 1/4 durum, 3/4 hvedemel og Tipo 00. Dette er ca mål, da jeg ikke vejer melet)

Gæren røres ud i vand og yoghurt, tilsæt olivenolie. Salt blandes sammen med ca 2 dl mel og røres ud i væden. Tilsæt langsomt mere og mere mel, men pas på med ikke at bruge for meget. Dejen skal være lidt klistret og luftig. Frem med "mullerne" eller brug køkkenmaskine  - jo længere tid der æltes jo bedre. En tommelfingerregel hos mig, er 10 min æltning for det bedste resultat. Afhængig af hvor travlt man har, skal dejen hæve ½-1 time under et fugtigt viskestykke.

Slå dejen ud og form 6 store flade brød med hænderne. Kagerullen kan bruges, men pas på med ikke at rulle for meget luft ud, for så får man ikke "lommen". Op på bagepapir og lad dem hæve i 20-30 min. med viskestykke over.
Tænd ovnen på 220 grader. Sæt bageladerne i ovnen, så de bliver godt varme. Pensl brødene med mælk og træk bagepapiret over på den VARME bageplade. Jeg bruger varmluft og bager begge plader samtidig. De skal have ca 20 minutter. Dæk bordet og forbered fyldet - nyd pitabrødene med det samme.



Brydebrød

50 g smør
2½ dl mælk, vand, kærnemælk
50 g gær (ved koldhævning 25 g gær)
50 g hytteost
2 dl yoghurt naturel
2 æg
2 tsk akaciehonning
3 tsk salt
1 dl sesam (kan undlades eller erstattes med andet)
5-600 g hvedemel


Smelt smør, tilsæt mælk og opløs gæren heri.

Tilsæt herefter hytteost, yoghurt, æg, honning og sesam. Tilsæt nu halvdelen af melet og salt.
Rør godt ... gerne 5-10 minutter på røremaskinen. Tilsæt resten af melet til en smidig og stadig lidt klæg dej.
Lad hæve mindst 1 time, gerne 2-3 timer. Slå dejen ned og form til boller. Sæt dem tæt på hinanden, som fx et hjul.

 Lad hæve under et fugtigt klæde endnu 30-45 minutter.
Pensel med æg/vand og drys evt med sesam, salt eller solsikkekerner. Bag midt i ovnen ved 220 grader i ca 20 minutter til bollerne lyder hule, når du banker på dem. Bagetiden afhænger af hvor store boller man laver)

onsdag den 7. oktober 2015

Lagkagebunde

Kan deles i 2-3 bunde

4 æg
2 dl. sukker
1 dl. kartoffelmel
1 dl. mel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniliesukker

Pisk æg og sukker hvidt. Vend resten på nær bagepulver med en dejskraber. Tilføj bagepulveret til sidst.

Spray en springform og klip et stykke bagepapir som lige passer bunden. Bag den i ovnen ved 175 g. i ca 30 min.

Diameter 24-26 cm giver 3 bunde
Diameter på 28 cm giver 2 bunde.

onsdag den 12. august 2015

Chokolade-nougatcreme


1 liter piskefløde
300 g mørk chokolade
200 g nougat
1/2 dl cognac eller mere hvis man kan lide det 

Sæt fløden til at koge og smelt chokolade og nougat deri. Lad det koge under omrøring i ca 5 minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt cognac (Det smages ikke men giver et lækkert løft til cremen) hæld det over i en skål og dæk med husholdningsfilm ned langs kanten så det rør chokolademassen. Stil på køl natten over. Pisk den stiv og luftig med håndmikser. Det går stærkt så pas på. Der er til to lag i en lagkage eller til et lag og en opsmøring. Cremen er ikke velegnet til at ligge fondant over!

lørdag den 8. august 2015

Ostesauce

(2-4 personer)
Velegnet til fx. paneret skinkeschnitzler og pasta

 1 hakket løg
25 g smør/margarine
1 dl hvidvin
200 g. gorgonzola
3 dl. piskefløde
Salt og peber

Svits løget på en pande i fedtstoffet uden at tage farve. Vinen tilsættes og reduceres til det halve. Osten tilføjes og smelter på panden efterfulgt af fløden. Koges jævn og smages til med salt og peber.

Dag-til-dag boller

25 g gær
7½ dl. Lunkent vand
1 spsk. Salt
1 spsk. Sukker
3 dl. Havregryn
Hørfrø
Ca. 10-12 dl. Mel (3 dl groft hvedemel 7-9 dl hvedemel)


Rør gær og vand sammen, efterfulgt af kerner og mel til sidst. – røres sammen med en gaffel da dejen er meget lind. Hæver natten over i køleskab (el et par timer på køkkenbordet, men bliver bedst af koldhævning)

”Klask” dejen på en bageplade med 2 spsk, drys lidt solsikkekerner eller sesamfrø på toppen og bag i 15-20 min. Ved 225 grader i forvarmet ovn.

TIP! Noget af melet kan erstattes med andre kerner, müsli, spinat, soltørrede tomater, revet gulerødder, squash osv. Gulerødder og squash gør dejen fugtig og kan derfor holde sig i et par dage uden at blive knas tørre.
Tørret frugt, spinat, soltørrede tomater mm, skal i FØR melet!



torsdag den 23. juli 2015

Varmrøget laks på grill

En lakseside

1 spsk salt
1 spsk sukker

2 spsk honning
2 spsk citronsaft
Citronpeber
Hvidløgspeber

Mandelflager

Lakseside (eller stykker) duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i minimum 1 time. Pas på, den kan væske en del, så sørg for at den er i et fad eller lignende.
Gør cirka 2 håndfulde røgetræ vådt ved at stille det i en skål med vand.
Skyl laksesiden under den kolde hane og dup den tør.
Placer laksen i en foliebakke eller på et stykke sølvpapir (Evt. lagt dobbelt), hvor kanten er foldet op.. Rør ingredienserne godt sammen, smag det til og hæld det over laksen, efterfulgt af mandlerne.
Hæld vandet fra træflisen og lad det dryppe godt af. Lav en pakke af stanniol (kun et lag grillfolie) og put træflisen i. Prik huller hele vejen rundt.
Tænd grillen og ved 200 grader, ligger man pakken med træflis under risten, direkte på yderste brændere (den midterste skal være slukket). Sænk temperaturen, så den har 100-125 grader (absolut ikke højere).
Placer laksen (stadig i foliebakke/på sølvpapir) på en rist. Lad den stå i 20-25 minutter eller indtil laksen føles fast. I tykkeste ende skal laksen være 47 grader. Hvis der kommer små hvide klatter ud af laksen, så ER DEN FÆRDIG. Skal helst af lige før dette stadie.

Nyd laksen kold i en salat eller i en sandwich. Eller server den med det sammen i en pastaret med spinat og fløde.

TIP: Man behøver ikke krydre laksen ret meget. Jeg tog hvad jeg lige havde, men drys evt. en finthakket chili over eller lav en hvidløgsolie af fx citronolie og presset hvidløg.

Erfaring efter 1. forsøg på en gasgrill, må være at jeg skal prøve røgsmuld næste gang. I 3. forsøg vil jeg prøve rygeflis igen, men i en lille foliebakke, som står på risten i den ene side. Rygeflis virker kun ved god varme, så jeg vil prøve at lægge en enkelt briket i hjørnet af bakken, som så tænder flisen. Måske skal bakken dækkes med stanniol med huller i - det må tiden vise.

Pasta med røget laks og spinat

Billede lånt fra nettet.
4 personer

400 g pasta
250 g frisk spinat
200 g. røget laks
1 dl piskefløde
Salt og peber 

 Kog pastaen iflg. emballagens anvisning. Skyl og slyng spinaten tør. Skær laks i mundrette stykker. Hæld pastaen i et dørslag. Kom den tilbage i gryden med fløde, spinat, lidt salt og peber. Vend godt over ganske svag varme. Kom slutteligt laksen i, og vend godt.

Nyd det med en godt brød.

onsdag den 8. juli 2015

Tærte med blomkål

Beregnet til en tærteform med en diameter på 26-28 cm

Lav dejen fra bunden eller køb en, hvor der kun skal vand i.(kan anbefale Happy Cocking)

Her kan man bruge de grønsager som man kan lide. Favoritten her er med revet gulerødder, blomkål og porre. Når dejen har dækket en tærteform, skraller og river man ca 4 gulerødder. Fordel små buketter blomkål på dejen, efterfulgt af revne gulerødder og en fintsnitte porre. Rør 3 æg sammen med ca 4 dl hytteost og smag til med salt og peber. Hæld det over fadet og drys en smule ost på toppen.

Ca 40 minutter ved 200 grader.

mandag den 6. juli 2015

Grillede tigerrejer

Grillede tigerrejer hitter....både som forret, frokost eller aftensmad på en varm sommerdag.

Jeg lader rejerne tø op i køleskabet, hvis jeg ikke lige har friske. HUSK at fjerne tarmen, hvis det ikke er gjort. Skær et snit i ryggen og hiv den sorte streg ud (lyder knap så lækkert, men er endnu mere ulækkert at spise)

Rejerne kan marineres efter egen smag: Lidt hvidløgsolie med persille, en let chiliolie drysset med krydderurter, hvidløgssmør, kryddersmør, færdige grill marinader mm.

På billedet er det ene spyd smurt med hjemmelavet hvidløgs aioli. Det andet smurte jeg med en færdig BBQ marinade som var lidt røget i det.

De skal kun grilles et øjeblik. Får de for meget bliver de seje!

Hvidløgs aioli

 Ingredienser til et glas

Det er SÅ nemt at lave aioli. Og den med hvidløg foretrækker vi. Men man kunne lave en med bare persille/krydderurter eller chili. Lav det man synes bedst om. Den bliver dejligt cremet og er velegnet til et godt brød eller ovn/grill - kartofler

2 æggeblommer (1 bæger pasteuriserede)
1 tsk dijonsennep
2 tsk hvidvinseddike
1 fed hvidløg (flere hvis man ønsker det)
Smags neutral olie - indtil den rette konsistens
Salt
 
Lad alle ingredienser blive stuetempereret. 
Pisk æggeblommerne lyse med urtesalt med en stavblender.. Olien hældes i i en tynd stråle, imens man pisker. Stop når du synes den har den rette konsistens. Rør hvidvinseddike og sennep i og smag til.



Ostebrød - velegnet til grill

(250 g mel = 4 personer)

Dette "snydebrød" smager super godt og jeg bagte det kontant sidste år, når vi grillede. Det med ost er vores foretrukne, men kan laves med andet fyld på toppen eller i dejen. Prøv at dyppe det i aioli.

Køb en Amo (ja en Amo) brødpakke - enten ciabatta eller yoghurt. En pakke giver 4 brød. Nedenfor henvises der til 1 brød (250 g brødblanding).

Følg vejledingen på pakken, men undlad 50 g af melet og tilføj 1 spsk olie og 1-2 dl revet ost. Her foretrækker vi den der er beregnet til pasta eller den der står gratinering på. De smager af mere, men det er jo en smagssag hvad man er til. Tilføj resten af melet indtil en lind dej. Er der ikke nok mel, så tage alm hvedemel, så man ikke "ødelægger" pakken.

Har man tiden er det altid godt at lade dejen hæve en times tid. Jeg kan ofte være i tidspres så normalt tilsætter jeg en smule mere gær og så trykker/strækker jeg dejen ud på bagepapir med det samme. Her hæver den ca 15 minutter. Inden den ryger ud på den VARME pizzasten, trykker jeg lidt huller med fingrene, hvorefter jeg hælder lidt olie over efter fuldt af en håndfuld ost og nogle gange lidt salt. Ud på grillen ved 200 g. og så ca 25 minutter.

Det er VIGTIGT at osten ikke er køleskabskold, da det sløver hævningen! Lige meget hvad man tilføjer dejen, SKAL det i, inden alt melet.
Brødet kan også bages i en foliebakke med bagepapir i bunden to-go. Der er plads til 2 brød.

Flere variationer:
 - Tilføj fx hakket persille og hvidløg, dryp toppen med hvidløgsolie og drys med salt.
 - Prøv forskellige olier til toppen: Chilie, krydderurter, citrus.....
 - Dryp toppen med olie og drys med salt og hakket rosmarin.
 - Eller lav det som madbrød med hk forårsløg, små bitte stykker peberfrugt, små stykker cheddar.

lørdag den 4. juli 2015

S'mores dip


En snack eller dessert til dem med en sød tand 😃

Hak mørk Chokolade og læg det i bunden af ildfast fad. Still skumfiduser på højkant Så De dækker chokoladen. Stil fadet i ovnen eller på grillen i ca 10 min indtil de er gyldne på toppen. Stil fadet på bordet med en skål kiks. Dyp kiksene ned i de smeltede skumfiduser.

Der er sjældent noget til overs, men skulle der være, så gem det og varm det en smule i micro ovnen. Er der stadig noget tilovers, så fyld nogle mariekiks. Og dermed får man S´mores chokoladekiks.




fredag den 3. juli 2015

Grøn kartoffelsalat

(4 personer)

En pose babykartofler koges (ca 1 kilo)

I mens røres der en marinade af: ca 1 spsk æbleeddike (eller alm hvidvinseddike), 4 spsk smags neutral olie, 1 lille tsk dijonne sennep, 1 lille fed presset hvidløg, 1 spsk hvidløgspeber, 1 tsk salt. Dette er mål på slump, så smag dig frem.

Snit 3-5 asparges, 1-2 forårsløg, 1 lille rødløg, 1 håndfuld persille og en mindre håndfuld frisk timian.

Når kartoflerne er kogte, skæres de største over i mindre stykker, mens de er varme. Rør marinaden over med det samme og lad dem trække på køl i et par timer eller som jeg i et kvarter, hvorefter jeg rørte resten af ingredienserne i. Spiste den lun og bliver ikke sidste gang der laves noget lign. Resten spiste vi koldt dagen efter. Der havde kartoflerne trukket og de var lækre. Min mand mente dog, de var bedst lune, men det er jo en smagssag.

Kartoflerne nød vi til grillet kalkunspyd, majskolber, hvidløgs aioli og lune naanbrød.

tirsdag den 23. juni 2015

Squashkage


(En bradepande)
  
6 æg
4½ dl. Olie
7½ dl. Sukker
7½ dl. Revet squash
7½ dl. Mel
¾ tsk. Bagepulver
3 tsk. Natron
3 tsk. Vaniliesukker
1½ tsk. Salt
4½ tsk. Kanel
4½ tsk. Hakkede valnødder


Pisk æg og sukker til skum. Resten tilføjes og piskes med. Hældes i en bradepande og bages ca. 45 min ved 200 grader.

Holder sig frisk i flere dage, men bliver her hos os spist ret hurtig. Ønsker man en "glasur", er creme cheese frosting meget velegnet.

mandag den 22. juni 2015

Hjemmelavede cupnudler

(4 personer – 20 min)
(Billede lånt fra nettet)

250g kylling inderfilet (kalkun kan også bruges)
4 gulerødder
½ lille hvidkål
1 hakket chili
2 presset fed hvidløg
1 spsk. Olivenolie
1 tsk. Rød karrypasta
1 spsk. Friskrevet ingefær
1½ liter bouillon
200 g. fuldkornsnudler
Salt og peber
1 spsk. Soja
1 spsk. Fishsauce
1 bundt forårsløg
Frisk koriander

Tilbehør: Et godt flutes.

Skær kødet i strimler. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver på skrå. Snit hvidkålen fint (mandolinjern) Varm olien i en gryde og svits karrypastaen, efterfulgt af hvidløg, chili, ingefær, grønsager og kød i et par minutter. Hæld bouillon på og lad det simre under låg i ca 3 minutter. Hvis man giver dem for meget, bliver grønsagerne bløde. Jeg foretrækker grønsager med bid i. Tilsæt nudler og kog yderligere indtil nudlerne er møre. Smag til med salt, peber, sojasauce og fishsauce. Snit forårsløgene og drys dem over suppen, når den serveres, sammen med koriander.

Tip: Hvis jeg laver en stor portion, så der er mad til 2 dage, serverer jeg nudlerne ved siden af, så de ikke bliver ”udkogte” natten over.

Fladbrød - egnet til flere ting

Antal afhænger af, hvor tykke man vil have dem, men der er som minimum til en familie på 4 personer, hvor de spises med salat/grønt og kød af en slags.

25 g gær
1 spsk sukker
Lun 1,5 dl vand og 1,5 dl. yoghurt naturel, A38, skyr eller andet surmælksprodukt.
15 g salt
8 dl tipo 00
3 dl durummel
Ca 2-3,5 dl koldt vand

Kom sukker, gær og vand/yoghurt i en skål (har man røremaskine anbefaler jeg at bruge den) Rør det sammen og lad stå i 5 minutter. Bland de tørre ingredienser sammen i en anden skål imens. 
Mel og salt blandes sammen i en stor skål. Der er nu 2 muligheder (jeg bruger nr. 2)

1: Lav en fordybning i midten af melet og kom gærblandingen i. Kom 2 dl vand i og rør det hele sammen. Kom dejen ud på et rent bord – uden mel! Ælt dejen sammen og tilsæt vand lidt efter lidt, til dejen er let klistret og smidig. Brug "mullerne" i nogle minutter til den er smidig. Form den til en kugle og læg den i en skål med et rent viskestykke eller husholdningsfilm over. Lad den hæve en times tid.
2: Hæld det ned i skålen til gæren i røremaskinen, men tilbagehold ca 50 g. af melet. Tilføj 2 dl vand og resten af melet. Ælt den og tilføj evt. mere vand i nogle minutter (5-8 min) til den er let klisteret og smidig. Form den til en kugle og læg den i en skål med et rent viskestykke eller husholdningsfilm over. Lad den hæve en times tid.

Kom lidt durummel på bordet og del dejen i små klumper som udrulles til pandekager. Hvor tykke man laver dem, må man selv om. Bare husk de hæver når de bages på panden/grillen. Varm en pande/grill (jeg bruger støbejernstallerken/pande) og kom en dråbe olie på. Skru ned til jævn varme og kom et faldbrød på. Lad det få farve og vend. Ca. 2 min på hver side.Tag fladbrødet af og læg det på en rist med viskestykke over til de alle er lavet. De er bedst at rulle sammen med fyld når de er lune. 

De kan bruges til flere ting: pizzabunde, pitabrød (de skal være lidt tykkere), fladbrød eller læg 2 sammen med ost og babyspinat imellem. De får så en tur mere på panden, indtil osten er smeltet. Skær dem i trekanter og spis dem som appetizer, til suppe eller med en dip. 

Her er de bla. blevet spist med marineret kød, som blev grillet på spyd, salat, fintsnittet hvidkål, små tomater, rødløg, peberfrugt, majs og melon tziztiki




Melon Tzazkiti

(4 personer)

½ agurk
½ galiamelon
Salt
1 fed presset hvidløg
½ dl mynte
250 g græsk yoghurt
Groft kværnet peber

Flæk agurken og skær kernerne væk. Skær den og melon ud i meget små tern. Læg dem i en sigte, drys med salt og lad dem dryppe af i 15 min. Skyl saltet væk og dup dem tørre. Rør dressingen sammen og vend agurk og melon deri og smag med salt og peber.

TIP: Rigtig lækker til et par grillspyd og madbrød.