tirsdag den 27. november 2012

Brændte mandler

200 g mandler
200 g sukker
2 spsk vand

Kom sukker, vand og mander på en pande. Varm det uden at røre i det. Først bliver det gråt og når det begynder at brune bare en smule, skues der ned og der røres jævnligt i det til alle er karameliseret. Hæld ud på et stykke bagepapir og fordel mandlerne med en gaffel.

Chokoladefudge

(ca 30 stk)

200 g mørk chokolade
225 g sukker
4 spsk fløde
75 g smør
1½ spsk flydende honning
100 g mandler
Olie

Hak chokoladen og kan alle ingredienser i en gryde på nær mandlerne. Varm det hele op under omrøring, til det er smeltet sammen. Varm fortsat massen op, til en temperatur på 115 grader. Lad massen køle af i ca 10 minutter.
Fordel mandlerne i en bradepande og stil dem i en ovn ved 200 grader ca 10 minutter. Finhak dem efterfølgende og bland dem i fudgemassen. Fordel massen i en form penslet med olie (ca 20 x 20 cm). Lad fudgen stå til den er kølet af og skær den i firkanter, Opbevares i køleskab!

Valnøddetærte med chokolade

(8/10 stykker)


Mørdej125 g koldt smør
250 g mel
100 g flormelis
2 æggeblommer

Fyld
200 g valnødder (alternativt pecan)
50 g smør
150 g chokolade
2 dl ahornsirup, almindelig lys sirup kan også bruges
4 æg
1 tsk. vaniljeekstrakt

Skær smørret i mindre firkanter, og smuldr det med mel og flormelis. Tilsæt æggeblommer og ælt hurtigt dejen sammen. Pak mørdejen ind i film, og læg den køligt i en halv times tid, inden du skal bruge den.

Tænd ovnen på 180 grader. Rul dejen ud på et meldrysset bord eller mellem to stykker bagepapir og bred den ud i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel, og forbag bunden i ca. 15 minutter, til den er gylden i kanten. Lad den køle mens du laver fyldet.

Bred nødderne ud på en bageplade med bagepapir, og bag dem ca. 6-8 minutter, til de er gyldne og begynder at dufte af nødder. Smelt smør og chokolade over vandbad eller ved meget svag varme, pisk æg, vanilje og sirup sammen, og bland det med chokolademassen. Hak nødderne groft og læg nødderne på den forbagte tærtebund, og hæld derefter fyldet over og bag tærten i 30 minutter. Tærten er færdig, når overfladen er fast. Servér med vanilieis

Thanksgiving middag

Her er min første Thanksgiving middag:

Majsbrød:
1 æg
40 g smeltet smør
60 g smør
3,5 dl mælk
1 dl sukker
1 spsk bagepulver
2,5 dl majsmel
75 g polenta
210 g mel

Kalkun:
1 kalkun på 4 kg
100 g smør
½ flaske hvidvin
Salt og peber
5 rødløg


Stuffing:
150 g valnødder
2 Skalotteløg
25 g smør
1 bundt oregano
3 æg
300 hvedebrød
1 bundt persille
175 g tranebær
2½ dl fjerkræsboullion
½ tsk cayennepeber
Salt og peber
25 g smør

Tranebærglaze:
1spsk smør
1 skalotteløg
3 friske salvieblade
100 g tranebær
1½ dl sirup
1½ æblecider
150 g ribsgele
Salt og peber

Sweet potatos:
100 g søde kartofter pr person
1 spsk finthakket skalottelæg
Lidt plukker persille
½ dl mozeralla
1 spsk olovenolie
Salt og peber
½ dl majs

Bønnesalat:
200 g grønne bønner
3 skalotteløg
2 spsk smør
2 spks olie
½ tsk frisk timian
Salt og peber

Katoffelmos:
1 kg kartofler
Smør og mælk 

Majsbrød: Sæt en bradepande i forvarmet ovn ved 180 grader i 5 minutter. Imens blandes mel, bagepulver og sukker. Lun mælken og tilsæt smøret. Bland det i melet og tilsæt ægget. Pisk det godt sammen. Smør den varme bradepande med smør og hæld dejen i. Stil den i ovnen i ca 25 minutter. Tag ud og hæld det smeltede smør over brødet og stil det tilbage i ovnen i yderligere 15 minutter til brødet er fast.

Sweet potatos:Skræl og kog kartoflerne møre ca 15 minutter. Skær dem i mindre stykker og vend dem med de resterende ingredienser. Gratiner i ovnen i ca 7-10 minutter

Tranebærglaze: Svits de hakkede skalotteløg i det smeltede smør til de er klare. Tilsæt resten og kog til tranebærene brister, ca 3-4 minutter. Blend det hele og si blandingen igennem en sigte. Kog glazen ind på moderat varme til den tykner. Lav den gerne dagen før men varm den op idet den skal bruges!

Grønne bønner: Kog bønnerne i 2 minutter og hæld dem i dørslag med koldt vand over. Svits skalotteløgene i smør/olie i ca 20 minutter til de er brune og møre. Tilføj timian, salt og peber. Hæld de afdryppede bønner på og varm det hele op inden servering.

Kalkunen: Smelt smørret i en gryde med hvidvinen. Vask og tør kalkunen og gnid den med salt og peber indvendig og udvendig. Fyld stuffing i kalkunen og kuk til med kødnåle. Klip det yderste af vingerne og smid dem i en gryde med indmaden.
Brun det ved god varme og hæld en liter vand ved. Lad det simre i en times tid. Hæld det gennem en sigte og tilbage i gryden. Lav sovs af væden når kalkunen er færdig. Væden fra kalkunen sies tilføjes i gryden og der smages til med salt og peber samt kulør. Brug maizena rørt op med vand til at tykne den.
Skær rødløgene i både og smid dem i en bradepande med kalkunen ovenpå. Gnid kalkunen med de resterende 50 g smør. Sæt kalkunen i ovnen ved 200 grader. Tag den ud efter 30 minutter og skru ned til 175 grader. Pens kalkunen med vin/smørblandingen ca hvert 20 minut. Hæld lidt at blandingen i fadet første gang den smørres. Tag kalkunen ud efter 2 timer og pensl med glazen. Lad den stege videre i 10-15 minutter og pensl igen med glazen. Steg igen 10 minutter til glazen sætter sig. Tag fuglen ud af ovnen og lad den hvile på et skærebræt i en ½ time inden udskæring.

Stuffing: Rist valnødderne på en tør pande. Lad dem køle af og hak dem groft. Svits de hakkede skalotteløg sammen med små tern af selleri. Hak oregano fint og hæld det i løg/selleriblandingen.Hæld det op i en skål. Pisk æggende let, skær brødet i mindre stykker, tilsæt begge dele og rør rundt. Hak persillen og tilføj sammen med resten af ingredienserne.
Den resterende stuffing lægges i en bradepande med 25 g smør i tern. Dæk med folie og stegi ovnen ved 200 grader i ca 30-35 minutter

Kartoffelmos: Skræl kartofler og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre og pisk dem til mos med lidt smør og mælk

Til dessert kan man spise en valnøddetærte med chokolade

Velbekommen!
 

Roulade

(8 stykker)

BUND:
3 æggehvider
3æggeblommer
100 g sukker
1 tsk vanilieekstrakt
40 g hvedemel
2 spsk kakao
½ tsk bagepulver
50 g hakkede mandler

FYLD:
½ l piskefløde
150 g chokolade

PYNT:
Resten af fyldet samt sukkerhjerter mm

Pisk æggeblommer, sukker og vanilie sammen til en luftig masse. Sige hvedemel, kakao og bagepulver i og vend mandlerne i efterfølgende. Pisk æggehviderne hvide og vend dem i dejen. Fordel dejen på en bageplade belagt med bagepapir i ca 2 cm tykkelse.

Bag ved 200 grader i 8-10 minutter

Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker. Læg et meget vådt viskestykke over i et par minutter ig træk nu bagepapiret af. Lad kagen køle af.

Smelt chokoladen over vandbad og vend det i den piskede fløde. Påfør et godt lag på bunden og rul den sammen. Fordel resten af fyldet på rouladen og stil den køligt.

Inden servering kan den evt pyntes yderligere.

TIP: Ved juletid kan kagen nydes ved at smøre ½ dl appelsinmarmelade på inden moussen kommer på!

torsdag den 15. november 2012

Marcipansnitter med pistacie

(40 stk)

250 g marcipan
2 spsk usaltede pistacienødder
150 g chokolademarcipan

Ælt marcipanen med hakkede pistacienødder. Del marcipanen i 2, og rul den ud til 2 plader af ½ cm tykkelse (ca 15x15 cm) mellem 2 stykker husholdningsfilm. Udrul chokolademarcipanen til ½ cm tykkelse. Læg dem sammen med chokolademarcipanen i midten og stil det på køl i en halv times tid inden de skæres i små firkanter.

TIP: Chokolademarcipanen kan erstattes med nougat!

Marcipanraviolier med trøffel

(10-15 stk)

1/4 dl piskefløde
50 g mørk chokolade
1 tsk blødt smør
2 spsk kakao
250 g marcipan
150 g mørk chokolade

Pynt: Guld eller sølv kagedrys

Kog piskefløde op og tag gryden af varmen. Rør den hakkede chokolade i til den er smeltet. Pisk smørret i og stil massen i køleskabet til den er blevet fast. Form små kugler med en teske og vend kuglerne i en skål med kakaopulver. Stil dem i køleskabet.
Udrul marcipanen i ca 1/4 cm tykkelse. Udstik små cirkler (ca 4 cm i diameter). Kom en trøffelkugle på, og fuld marcipanen sammen til en halvmåne. Smelt chokoladen over vandbad og dyp raviolierne heri. Drys med guld eller sølv.

Klejnekranse med appelsin

(ca 10 stk)

10 g gær
1 dl fløde 9%
50 g smør
250 g mel
2 tsk sukker
2 tsk appelsinskal
½ tsk salt
1 æg
1 pakke palmin

Pynt: Flormelis

Rør gæren ud i fløden og smuldr smør og mel sammen. Kom resten af ingredienserne i gæren sammen med melet. Ælt dejen sammen.
Rul dejen ud i 1 cm tykkelse og udstik cirkler på ca 10 cm.
Varm palminen op i en gryde og kog klejnerne og server straks eller gem dem :)

Ved at lave ringe kan børnene bedre være med og så er det i det hele taget nemmere synes jeg :) Opskriften kan med fordel dobles op :)

Kakaosmåkager med nødder

(40 stk)

200 g blødt smør
200 g sukker
300 g mel
4 tsk kakaopulver
1 tsk vaniliesukker
½ æggehvide (afhænger af æggets størrelse)

Pynt: 1 sammenpisket æggehvide og ca 1 dl hakkede hasselnødder

Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne. Rul dejen ud på et meldrysset bord til 3 pølser med en diameter på 3 cm. Læg dem på bagepapir. Tryk dem flade med en gaffel og pensl med æggehvide og drys med nødder. Bag dem i ovnen i ca 10 minutter. Skær stængerne skråt og køl dem af.

Chokoladeknas med marcipan

(ca 25 stk)

150 g hakket lys chokolade
50 g blød nougat
80 g cornflakes
50 g hakkede mandler
50 g revet marcipan
Små konfektforme eller muffinsforme

Smelt chokalde og nougat i en skål over vandbad. Tilsæt cornflakes og mandler og rør rundt. Tilføj marcipanen og vend rundt. Fyld massen i de små form og stil dem køligt.

En sjov ting at lave med børnene :)

Chokolade cupcakes

(10-12 stk eller MANGE små)

Bland:

200 g mel
1½ tsk bagepulver
200 g brun farin
6 spsk kakao
1½ dl solsikkeolie
1½ dl creme fraiche
2 æg
100 g mørk chokolade

Pisk det hele godt sammen mens du tænder ovnen til 150 grader. Fyld muffinsformene og bag dem i 18 minutter og 9 minutter hvis det er de små.

En lækker glasur til disse:

Opvarm forsigtig 1½ dl creme fraiche, 3 spsk melis og 200 g hakket hvid chokolade i en skål over vandbad. Rør til det er jævnt og køl af, dæk til og lad glasuren stivne indtil den kan sættes på kagerne i spiralform.

Disse kager er meget lækre og bløde i midten :)