fredag den 7. december 2012

Salat med and, blå ost og lun bacon-valnøddevinaigrette

( 4 personer)

400 g andekød i mindre stykker
100 g blandede salatblade
2 modne pærer i tynde skiver
100 g ristede og grofthakkede valnøddekerner
100 g blåskimmelost (efter eget ønske)

Vinaigrette:
2 spsk olivenolie
2 små skalotteløg
150 g bacon i tern
2 spsk brun farin
2 spsk balsamicoeddike
1 tsk dijonsennep
½ dl valnøddeolie
½ dl vindruekerneolie
1 spsk hvidvinseddike

Varm olien op og steg skalotteløgene i 2-3 minutter (de må ikke blive brune) Kom bacon på panden og steg til de er sprøde. Tilsæt farin og tag af varmen. Bland balsamicoeddike og dijonsennep i. Rør til sidste de to olier og hvidvinseddike i. Hold vinaigretten lun.

Lun andekødet i stanniol i ovnen ved 75 grader i ca 15-20 minutter.

Fordel den vaskede og tørre salat på et stort fad. Fordel pærerskiver og valnødder over salaten. Smuldr osten over. Fordel kødet og dryp til sidst med den lune vinaigrette.

Flæskestegssandwich af rester

(4 personer)

Er du træt af resterne i julen så gør et forsøg med denne opskrift.- det smager himmelsk!

Marinade:
2,5 dl meget stærk kaffe
2 spks hvidvinseddike
1 spsk dijonsennep
160 g farin
½ tsk salt
6 kviste frisk timian
½ tsk friskkværnet pebet

8 skiver flæskesteg (skær sværen fra)

Fyld:
8 skefulde rødkål
1-2 håndfulde tranebær
Evt lidt sukker eller ribsgele
4 bløde durumboller
2 syrlige æbler i tynde skiver
Dijonnaise

Bland alle ingredienserne til marianden (bland det evt i melryster, så det rystes sammen) Lad flæskestegen ligge i marinaden i nogle timer. Hæld marinaden i en gryde og kog det ind, til ca 1 dl. (næsten sirupagtig)

Pak skiverne af flæskesteg ind i stanniol og varm dem i ovnen ca 30 minutter ved 175 grader. Er kødet meget magert og uden fedtkant, kan du med fordel varme skiverne i marinaden mens du koger det ind.Varm dem i stedet på en pande ved middel varme til marinaden hænger godt fast på skiverne.

Samtidig rister du sværen i en ovngrill, så de bliver sprøde igen.

Varm rødkålen i en gryde og vend tranebær i til de begynder at briste. Smag til med evt sukker eller ribsgele. Lun bollerne og smør dem med djonnaise, og læg flæskesteg, rødkål, skiver af æble samt svær i.

tirsdag den 27. november 2012

Brændte mandler

200 g mandler
200 g sukker
2 spsk vand

Kom sukker, vand og mander på en pande. Varm det uden at røre i det. Først bliver det gråt og når det begynder at brune bare en smule, skues der ned og der røres jævnligt i det til alle er karameliseret. Hæld ud på et stykke bagepapir og fordel mandlerne med en gaffel.

Chokoladefudge

(ca 30 stk)

200 g mørk chokolade
225 g sukker
4 spsk fløde
75 g smør
1½ spsk flydende honning
100 g mandler
Olie

Hak chokoladen og kan alle ingredienser i en gryde på nær mandlerne. Varm det hele op under omrøring, til det er smeltet sammen. Varm fortsat massen op, til en temperatur på 115 grader. Lad massen køle af i ca 10 minutter.
Fordel mandlerne i en bradepande og stil dem i en ovn ved 200 grader ca 10 minutter. Finhak dem efterfølgende og bland dem i fudgemassen. Fordel massen i en form penslet med olie (ca 20 x 20 cm). Lad fudgen stå til den er kølet af og skær den i firkanter, Opbevares i køleskab!

Valnøddetærte med chokolade

(8/10 stykker)


Mørdej125 g koldt smør
250 g mel
100 g flormelis
2 æggeblommer

Fyld
200 g valnødder (alternativt pecan)
50 g smør
150 g chokolade
2 dl ahornsirup, almindelig lys sirup kan også bruges
4 æg
1 tsk. vaniljeekstrakt

Skær smørret i mindre firkanter, og smuldr det med mel og flormelis. Tilsæt æggeblommer og ælt hurtigt dejen sammen. Pak mørdejen ind i film, og læg den køligt i en halv times tid, inden du skal bruge den.

Tænd ovnen på 180 grader. Rul dejen ud på et meldrysset bord eller mellem to stykker bagepapir og bred den ud i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel, og forbag bunden i ca. 15 minutter, til den er gylden i kanten. Lad den køle mens du laver fyldet.

Bred nødderne ud på en bageplade med bagepapir, og bag dem ca. 6-8 minutter, til de er gyldne og begynder at dufte af nødder. Smelt smør og chokolade over vandbad eller ved meget svag varme, pisk æg, vanilje og sirup sammen, og bland det med chokolademassen. Hak nødderne groft og læg nødderne på den forbagte tærtebund, og hæld derefter fyldet over og bag tærten i 30 minutter. Tærten er færdig, når overfladen er fast. Servér med vanilieis

Thanksgiving middag

Her er min første Thanksgiving middag:

Majsbrød:
1 æg
40 g smeltet smør
60 g smør
3,5 dl mælk
1 dl sukker
1 spsk bagepulver
2,5 dl majsmel
75 g polenta
210 g mel

Kalkun:
1 kalkun på 4 kg
100 g smør
½ flaske hvidvin
Salt og peber
5 rødløg


Stuffing:
150 g valnødder
2 Skalotteløg
25 g smør
1 bundt oregano
3 æg
300 hvedebrød
1 bundt persille
175 g tranebær
2½ dl fjerkræsboullion
½ tsk cayennepeber
Salt og peber
25 g smør

Tranebærglaze:
1spsk smør
1 skalotteløg
3 friske salvieblade
100 g tranebær
1½ dl sirup
1½ æblecider
150 g ribsgele
Salt og peber

Sweet potatos:
100 g søde kartofter pr person
1 spsk finthakket skalottelæg
Lidt plukker persille
½ dl mozeralla
1 spsk olovenolie
Salt og peber
½ dl majs

Bønnesalat:
200 g grønne bønner
3 skalotteløg
2 spsk smør
2 spks olie
½ tsk frisk timian
Salt og peber

Katoffelmos:
1 kg kartofler
Smør og mælk 

Majsbrød: Sæt en bradepande i forvarmet ovn ved 180 grader i 5 minutter. Imens blandes mel, bagepulver og sukker. Lun mælken og tilsæt smøret. Bland det i melet og tilsæt ægget. Pisk det godt sammen. Smør den varme bradepande med smør og hæld dejen i. Stil den i ovnen i ca 25 minutter. Tag ud og hæld det smeltede smør over brødet og stil det tilbage i ovnen i yderligere 15 minutter til brødet er fast.

Sweet potatos:Skræl og kog kartoflerne møre ca 15 minutter. Skær dem i mindre stykker og vend dem med de resterende ingredienser. Gratiner i ovnen i ca 7-10 minutter

Tranebærglaze: Svits de hakkede skalotteløg i det smeltede smør til de er klare. Tilsæt resten og kog til tranebærene brister, ca 3-4 minutter. Blend det hele og si blandingen igennem en sigte. Kog glazen ind på moderat varme til den tykner. Lav den gerne dagen før men varm den op idet den skal bruges!

Grønne bønner: Kog bønnerne i 2 minutter og hæld dem i dørslag med koldt vand over. Svits skalotteløgene i smør/olie i ca 20 minutter til de er brune og møre. Tilføj timian, salt og peber. Hæld de afdryppede bønner på og varm det hele op inden servering.

Kalkunen: Smelt smørret i en gryde med hvidvinen. Vask og tør kalkunen og gnid den med salt og peber indvendig og udvendig. Fyld stuffing i kalkunen og kuk til med kødnåle. Klip det yderste af vingerne og smid dem i en gryde med indmaden.
Brun det ved god varme og hæld en liter vand ved. Lad det simre i en times tid. Hæld det gennem en sigte og tilbage i gryden. Lav sovs af væden når kalkunen er færdig. Væden fra kalkunen sies tilføjes i gryden og der smages til med salt og peber samt kulør. Brug maizena rørt op med vand til at tykne den.
Skær rødløgene i både og smid dem i en bradepande med kalkunen ovenpå. Gnid kalkunen med de resterende 50 g smør. Sæt kalkunen i ovnen ved 200 grader. Tag den ud efter 30 minutter og skru ned til 175 grader. Pens kalkunen med vin/smørblandingen ca hvert 20 minut. Hæld lidt at blandingen i fadet første gang den smørres. Tag kalkunen ud efter 2 timer og pensl med glazen. Lad den stege videre i 10-15 minutter og pensl igen med glazen. Steg igen 10 minutter til glazen sætter sig. Tag fuglen ud af ovnen og lad den hvile på et skærebræt i en ½ time inden udskæring.

Stuffing: Rist valnødderne på en tør pande. Lad dem køle af og hak dem groft. Svits de hakkede skalotteløg sammen med små tern af selleri. Hak oregano fint og hæld det i løg/selleriblandingen.Hæld det op i en skål. Pisk æggende let, skær brødet i mindre stykker, tilsæt begge dele og rør rundt. Hak persillen og tilføj sammen med resten af ingredienserne.
Den resterende stuffing lægges i en bradepande med 25 g smør i tern. Dæk med folie og stegi ovnen ved 200 grader i ca 30-35 minutter

Kartoffelmos: Skræl kartofler og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre og pisk dem til mos med lidt smør og mælk

Til dessert kan man spise en valnøddetærte med chokolade

Velbekommen!
 

Roulade

(8 stykker)

BUND:
3 æggehvider
3æggeblommer
100 g sukker
1 tsk vanilieekstrakt
40 g hvedemel
2 spsk kakao
½ tsk bagepulver
50 g hakkede mandler

FYLD:
½ l piskefløde
150 g chokolade

PYNT:
Resten af fyldet samt sukkerhjerter mm

Pisk æggeblommer, sukker og vanilie sammen til en luftig masse. Sige hvedemel, kakao og bagepulver i og vend mandlerne i efterfølgende. Pisk æggehviderne hvide og vend dem i dejen. Fordel dejen på en bageplade belagt med bagepapir i ca 2 cm tykkelse.

Bag ved 200 grader i 8-10 minutter

Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker. Læg et meget vådt viskestykke over i et par minutter ig træk nu bagepapiret af. Lad kagen køle af.

Smelt chokoladen over vandbad og vend det i den piskede fløde. Påfør et godt lag på bunden og rul den sammen. Fordel resten af fyldet på rouladen og stil den køligt.

Inden servering kan den evt pyntes yderligere.

TIP: Ved juletid kan kagen nydes ved at smøre ½ dl appelsinmarmelade på inden moussen kommer på!

torsdag den 15. november 2012

Marcipansnitter med pistacie

(40 stk)

250 g marcipan
2 spsk usaltede pistacienødder
150 g chokolademarcipan

Ælt marcipanen med hakkede pistacienødder. Del marcipanen i 2, og rul den ud til 2 plader af ½ cm tykkelse (ca 15x15 cm) mellem 2 stykker husholdningsfilm. Udrul chokolademarcipanen til ½ cm tykkelse. Læg dem sammen med chokolademarcipanen i midten og stil det på køl i en halv times tid inden de skæres i små firkanter.

TIP: Chokolademarcipanen kan erstattes med nougat!

Marcipanraviolier med trøffel

(10-15 stk)

1/4 dl piskefløde
50 g mørk chokolade
1 tsk blødt smør
2 spsk kakao
250 g marcipan
150 g mørk chokolade

Pynt: Guld eller sølv kagedrys

Kog piskefløde op og tag gryden af varmen. Rør den hakkede chokolade i til den er smeltet. Pisk smørret i og stil massen i køleskabet til den er blevet fast. Form små kugler med en teske og vend kuglerne i en skål med kakaopulver. Stil dem i køleskabet.
Udrul marcipanen i ca 1/4 cm tykkelse. Udstik små cirkler (ca 4 cm i diameter). Kom en trøffelkugle på, og fuld marcipanen sammen til en halvmåne. Smelt chokoladen over vandbad og dyp raviolierne heri. Drys med guld eller sølv.

Klejnekranse med appelsin

(ca 10 stk)

10 g gær
1 dl fløde 9%
50 g smør
250 g mel
2 tsk sukker
2 tsk appelsinskal
½ tsk salt
1 æg
1 pakke palmin

Pynt: Flormelis

Rør gæren ud i fløden og smuldr smør og mel sammen. Kom resten af ingredienserne i gæren sammen med melet. Ælt dejen sammen.
Rul dejen ud i 1 cm tykkelse og udstik cirkler på ca 10 cm.
Varm palminen op i en gryde og kog klejnerne og server straks eller gem dem :)

Ved at lave ringe kan børnene bedre være med og så er det i det hele taget nemmere synes jeg :) Opskriften kan med fordel dobles op :)

Kakaosmåkager med nødder

(40 stk)

200 g blødt smør
200 g sukker
300 g mel
4 tsk kakaopulver
1 tsk vaniliesukker
½ æggehvide (afhænger af æggets størrelse)

Pynt: 1 sammenpisket æggehvide og ca 1 dl hakkede hasselnødder

Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne. Rul dejen ud på et meldrysset bord til 3 pølser med en diameter på 3 cm. Læg dem på bagepapir. Tryk dem flade med en gaffel og pensl med æggehvide og drys med nødder. Bag dem i ovnen i ca 10 minutter. Skær stængerne skråt og køl dem af.

Chokoladeknas med marcipan

(ca 25 stk)

150 g hakket lys chokolade
50 g blød nougat
80 g cornflakes
50 g hakkede mandler
50 g revet marcipan
Små konfektforme eller muffinsforme

Smelt chokalde og nougat i en skål over vandbad. Tilsæt cornflakes og mandler og rør rundt. Tilføj marcipanen og vend rundt. Fyld massen i de små form og stil dem køligt.

En sjov ting at lave med børnene :)

Chokolade cupcakes

(10-12 stk eller MANGE små)

Bland:

200 g mel
1½ tsk bagepulver
200 g brun farin
6 spsk kakao
1½ dl solsikkeolie
1½ dl creme fraiche
2 æg
100 g mørk chokolade

Pisk det hele godt sammen mens du tænder ovnen til 150 grader. Fyld muffinsformene og bag dem i 18 minutter og 9 minutter hvis det er de små.

En lækker glasur til disse:

Opvarm forsigtig 1½ dl creme fraiche, 3 spsk melis og 200 g hakket hvid chokolade i en skål over vandbad. Rør til det er jævnt og køl af, dæk til og lad glasuren stivne indtil den kan sættes på kagerne i spiralform.

Disse kager er meget lækre og bløde i midten :)

onsdag den 24. oktober 2012

Jubilæumskage

I denne kage er der en mud cake i bunden og en mandel/marcipanbund i toppen. Lagt sammen med en karamelcreme og smurt op med Kalhua-smørcreme. Pyntet med fondant!

tirsdag den 23. oktober 2012

Mandel/marcipanbunde

Portionen giver 2 stk. Ø22 cm bunde eller 1 stor bradepande

150 g mandler (smuttede og finthakkede)
100 g marcipan (fint revet)
30 g kartoffelmel
25 g hvedemel
1 tsk bagepulver
5 æggehvider
150 g sukker

Bland finthakkede mandler, fintrevet marcipan, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver.
Pisk æggehviderne stive og pisk halvdelen af sukkeret i lidt ad gangen. Vend resten i.
Vend æggehvidemassen i mandelblandingen.
Fordel dejen i 2 springforme eller i en store bradepande
Bages midt i ovnen ved 150 grader i 20-30 min.

Champagnemousse

(så vidt jeg husker bliver der til 1 lag i en lagkage)

8 blade husblas
4 past. æg
100 g sukker
½ dl citronsaft (eller lime)
3 dl asti/champagne


Læg husblas i blød i koldt vand i ca 5 min.
Pisk æg og sukker luftigt, hæld saft og champagne/asti i under omrøring - meget stille og roligt.
Klem vandet ud af husblas og hæld ½ dl kogende vand over og rør til den er opløst
Husblas udrøres forsigtigt i massen.
Lad moussen stivne i køleskabet.

Da den stivner en hel del kan den med fordel røres op med lidt piske flødeskum.

Kokoscreme

Bliver til et lag i lagkage!

2 blade husblas
3 pasteuriserede æggehvider
85 g sukker
½ tsk vaniliesukker
1 dl piskefløde
60 g kokosmel

Læg husblasen i blød i koldt vand. Pisk æggehviderne stive og pisk derefter sukkeret i lidt efter lidt. Pisk fløden stiv og luftig. Smelt husblasen over vandbad.. Bland æggehvideskummet, flødeskummet, vaniliesukkeret og kokosmelet sammen. Bland til sidst husblassen i. Stil cremen i køleskab til den stivner let og kan fyldes i kagen. (hav tålmodighed for der går et par timer)

Fyldet kan også bruges som topping på muffins! 

Karamelcreme

Portionen giver et godt lag i Ø16 cm kage.

0,5 dåse (200 g) sødet kondenseret mælk (eller lidt mere efter smag)
2,5 dl piskefløde
2 blade husblas

Hæld den kondenserede mælk i en lille kasserolle og kog ved svag varme i ca. 1,5 time.

Pas på at den ikke brænder på. Rør kun nogle få gange - blot for at sikre at den ikke brænder på.


Cremen tykner og bliver lysebrun. 

ELLER
Kog den uåbnede dåse i ca 4 timer. Sørg for dåsen hele tiden er dækket af vand! Lad dåsen stå i en time inden den åbnes og hældes på et glas og i køleskabet.
Opblød husblas i koldt vand i 10 minutter
Varm piskefløden op og bland sammen med "karamelcremen". Tag husblassen op af vandet pisk det i den varme flødecreme.
Hæld blandingen over i en skål og kom husholdningsfilm over - filmen skal helt ned og røre. Sæt på køl i minimun 8 timer - men gerne til dagen efter.
Pisk cremen godt op før brug.

Dulce de leche cremen er nu klar til at blive fyldt i kagen.

Cremen smager også rigtig lækkert med lidt finthakket brændte mandler ligesom cremen er lækker til muffins også drysset med mandler.

Når kagen er lagt sammen sættes den på køl nogle timer - men gerne til dagen efter, så dulce de leche cremen kan få lov at "sætte sig" og "tykne" helt.

fredag den 12. oktober 2012

Prøvekage

Kage hvor pyntningen mislykkedes! Men smagte lækkert med lime - og hvid chokolademousse i mandelbunde!

Kyllingefilet med cremet champignonsauce

(4 personer)

4 kyllingebrystfiler
Lidt olie til stegning
500 g champignoner
200 g bacon i tern
110 g hvidløgsost
1½ dl piskefløde
Salt pg peber
500 g. broccoli
2 pk frisk pasta (500 g)

Steg kyllingen på en pande eller i ovn efter eget ønske. Rens champignoner og skær dem i kvarte. Steg baconen gylden og kom champignonerne ved og lad dem blive gyldne. Tilsæt ost og fløde og rør godt, krydr med salt og peber. Skær broccolien i små buketter og kog dem i 3 minutter mens du koger pastaen efter pakkens anvisning.

Æbletærte med marcipan



(8-10 personer)
5 små æbler 
350 g reven marcipan 
3 æg 
evt 1 tsk kanel 
1,5 dl mælk 
4 spsk hvedemel 
4 spsk rørsukker

Mørdejstærtebund 
100 g koldt økologisk smør 
150 g hvedemel 
2 Spsk rørsukker 
1/2 sammenpisket æg, fra en høne som har været glad.

Start med tærtedejen:
Skær smøret i små stykker og smuldr det i melet. Tilsæt æg og sukker. Saml dejen hurtigt. Du skal ikke ælte dejen. Derefter stilles tærtedejen på køl i en halv til en hel time eller du kan trygge den ud i en smurt tærteform og dermed spare noget tid. Prik huller i bunden med en gaffel.

Den revne marcipan røres sammen med æg, mælk og hvedemel, 1 spsk sukker og evt kanel. Skræl æblerne og fjern kernehuset. Marcipanmassen fordeles på tærtebunden og æblerne skæres i tynde skiver. Læg æbleskiverne i et fint mønster ovenpå massen. Til sidst drysses tærten med 3 spsk rørsukker – sukkeret vil karamelisere fint på æbletærten når den bages.
Tærten bages i ca. 30 min ved 175 grader, eller indtil æblerne bliver mørke i kanten og marcipanmassen er gylden.

Kagen er god til kaffen eller som dessert med creme fraiche og evt friske bær.

Mandens fødselsdagskage

Mud cake med solbærcreme lavet på hvid chokolade

10 års fødselsdag

Fødselsdagkage til en ung pige. 2 chokoladebunde lagt sammen med jordbær/marscapone creme og afsluttet med en lys bund. Smurt op med torbleronecreme og pyntet med fondant ..

30 års fødselsdag

Kagen var en overraskelse til min bror. Kagen var lagt sammen med hindbær-
mousse i den ene halvdel og hvid - og mørk chokolademousse i den anden. I babserne var der karamelcreme. Bundene var mud cake og mandelbunde. Hele kagen blev smurt op med torbleronecreme inden den blev pyntet med fondant.

Sild med porre og hvidløg

200 g mayonnaise
200 g 18% cremefraiche
1-2 fed hvidløg
Hvid peber
1 porre
6-8 marinerede sildefileter.

Mayonnaise, cremefraiche, presset hvidløg og peber røres godt sammen. Porren skæres i tynde ringe. Sildefileterne skylles i vand, tørres af i køkkenrulle og deles i små stykker. Alt vendes sammen – må gerne trække koldt et døgn.

Æblemuffins

(12 stykker)

120 g. valnødder
1 tsk kanel
110 g. blødt smør
200 g. sukker
2 æg
2½ dl creme fraiche (ymer kan også bruges)
1 spsk vaniliesukker
260 g, mel
1 spsk bagepulver
1/4 tsk salt
200 g. æbler i tern
100 g. æbler (revet)
½ dl mælk

1-2 spsk brun farin
2 spsk smeltet smør
½ tsk kanel

Tænd ovnen på 180 grader.Blend valnødderne groft og tag ca 3 spsk fra. Pisk sukker og smør hvidt. Tilføj et æg af gangen, efterfulgt af cremefraichen.Skræl æblerne og skær/riv dem som beskrevet. Hæld resten af ingredienserne i og pisk det rolig sammen. Hæld det i 12 forme og fordel den smeltede smør, brun farin og valnødder på toppen. Bag dem i ovnen i 25 minutter.

lørdag den 21. juli 2012

Pulled Pork

2 nakkefilet af ca 2-3 kilo.

Står man alligevel og har ovnen/grillen tændt i så mange timer kan man lige så godt lave en stor portion og fryse ned!

Her brugte jeg:

2½ dl salt
1½ dl rørsukker
½ dl paprika (gerne røget)
½ dl barbecue krydderi
½ dl cayannepeber
½ dl chilipulver
1/4 dl spidskommen

2 øl

Bland det hele sammen og rul nakkefilerne ind i krydderierne så de er godt dækket. Stil stegene koldt pakket ind i en pose eller husholdningsfilm natten over. Jeg bruger ovnen til at starte med, så kl 7 om morgenen tænder jeg ovnen til 115 grader. Pak kødet ud og læg det i en bradepande med bagepapir i bunden. Stil det i ovnen. Efter 3 timer hælder jeg en hel øl ved og igen efter yderligere 3 timer.

Kl. 15 tænder jeg grillen. Fylder grillstarteren halvt og fordeler det i min to beholdere. Dette giver ca en temperatur på 115 grader. Samtidig har jeg haft noget træflies i vand som bliver lagt ovenpå mine briketter så det kan give en masse røg til kødet. Spar endelig ikke på det :) Ca 15.30 bliver kødet lagt på grillen og der står det i ca 2 timer, hvorefter det er klar til spisning.) Fonden fra bradepanden gemmes og hældes over kødet inden servering. (For en sikkerheds skyld så tjekker man lige temperaturen som skal være ca 91-93 grader)

Stik to gafler i og riv kødet fra hinanden. Kødet kan med fordel fryses og varmes ved svag varme med en god sjat æblejuice (ja du læste rigtig) Er også lækkert i et pitabrød fx.

Til dette spiser vi selvfølgelig (helst hjemmelavede) burgerboller og coleslaw :) samt en lækker barbecuesovs.

Ingredienser: 
1 lille hvidkålshoved
4-6 gulerødder
 Marinade:
2 spsk. Honning dijonsennep
1 dl æblecidereddike
3 tsk sellerisalt
2 spsk. sukker
½ tsk. Stødt spidskommen
 friskkværnet peber

Coleslaw dressing: 
2 dl creme fraiche 18% (ekstra lækker hvis det er 38%) :)
2½ dl Hellmann’s ægte mayonaise
salt og peber
2-3 tsk. sukker

Tilberedning
  1. Snit hvidkålen fint
  2. Riv gulerødderne på rivejernet
  3. Bland kål og gulerod sammen.
  4. Rør marinaden sammen og bland kål og gulerødder i – jeg brugte en stor plastikpose
  5. Lad det trække i ca. 60 min. I køleskabet
  6. Rør coleslaw-dressingen af ovenstående ingredienser – smagen skal selvfølgelig være let sødlig
  7. Frahæld og pres marinaden fra kålblandingen. Lad det endelig stå og dryppe af i et kvarters tid.Det skal nærmest føles tørt når man rør det sammen med dressingen ellers bliver det SURT SURT!
  8. Kom kålblandingen i coleslaw-dressingen og vend det hel rundt, umiddelbart før servering.
  9. Pynt evt med lidt persille.



Jordbærkage

(6 små eller en stor tærteform)

Mørdej:
100 g koldt smør i tern
50 g flormelis
150 g hvedemel
1 æg

Mazarinmasse:
175 g revet marcipan
150 g sukker
100 g smør i tern
2 æg
50 g med

Vaniljecreme:
1 æg
15 g majsmel
Korn af 1 stang vanilje
2½ dl mælk
40 g rørsukker
2½ dl piskefløde

ELLER

Som jeg gør :) Køb Dr. Oetker kagecreme og lav den som anvist på pakken. Pisk en 1/4 l piskefløde og bland i den stivnede creme - vupti :)

Endvidere:
75 g mørk chokolade
500 g jordbær
evt. lidt flormelis
lidt smør til formene


Start med mørdejen:
Smuldre smøret godt sammen med flormelis og mel. Saml dejen med ægget.(brug evt røremaskine) Lad dejen hvile i køleskabet i ca 1 time.

Rør imens mazarinmassen:
Bland marcipan og sukker til en ensartet masse. Tilsæt smør lidt af gangen og til sidst æggene efterfulgt af melet. (brug evt røremaskine)

Rul eller som jeg gør, tryk den kolde mørdej ud i en smurt tærteform. Hæld mazarinmassen ned i og stil den i ovnen ved 200 grader mellem 15-35 minutter afhængig af størrelse tærteform. Tærten er færdig når den er gylden på overfladen og massen er blevet fast. Lad den køle af!

Smelt chokoladen over vandbad og hæld det på tærtebunden. Lad det blive koldt.

Lav vaniljecremen: Pisk ægget sammen med majsmel i en gryde. Tilsæt vaniljekorn, mælk og rørsukker. Kog det hele op i ½-1 minut under omrøring. Tag cremen af varmen, der den har fået en fast konsistens og sæt den til afkøling. Pisk fløden til skum og bland det i vaniljecremen. Fordel cremen over kagebundet og pynt med jordbær. Drys evt lidt flormelis lige inden servering

fredag den 2. marts 2012

Rabarbermousse

Passer som et lag i en 20-25 cm kage

250 g rabarber, renset og snittet i ca. 1 cm
3 spk sukker
1 dl. vand
1 tsk vaniljesukker
3 blade husblas
2½-3½ dl. piskefløde
Evt. friske jordbær

Læg husblassen i blød i koldt vand i minimum 10 min. Kog rabarber med vand og sukker til det er mørt. Vil man undgå "tråde" kan man blende det eller presse det igennem en si, så det kun er væden man får.
Pres vandet fra husblassen og rør det ud i den let afkølede rabarbermasse. Tilsæt 1 tsk. vaniljesukker. Rør det hele sammen og stil på køl.
Pisk fløden let til skum og rør den afkølede rabarbermasse heri.

Chokolademousse

Denne opskrift kan med fordel bruges som dessert lige som den er pragtfuld at bruge som kagefyld. Her er til 2-3 lag i en lagkage:

190 g. mørk chokolade (af den gode slags)
8 past. æggeblommer
75 g. sukker
5 dl. piskefløde

Start med at finde dine ingredienser frem og sørg for at dine skåle er helt rene og tørre.
Smelt de 150 gr. af chokoladen i vandbad. De sidste 40 gr. gemmer vi til chokoladen er smeltet, hvorefter de 40 gr. blandes oveni, således at man får chokoladen ned i temperatur igen, så den ikke bliver for varm.
Imens chokoladen smelter, piskes æggeblommer og sukker hvidt og skummende.
Pisk derefter fløden til skum, og den skal ikke være FOR stiv. Chokolademoussen skal nok nå at blive stiv nok, selvom piskefløden ikke er pisket for stiv. Når flødeskummet blandes i chokolademassen, vil den fortsætte med at stivne, og hvis den så allerede er pisket for stiv, så vil den skille i løbet af 0,5 og det resultat gider vi ikke, vel?
Sæt flødeskummet i køleskabet og bland den smeltede chokolade med de resterende 40 gr. og rør det lindt.
Rør chokoladen i æggemassen og vend flødeskummet forsigtigt i.
Hæld chokolademoussen over i et par små skåle og lad den stå en time eller 2, eller sæt skålene ned i en bakke med isterninger i 10 minutter – så er den faktisk spiseklar.

TIPS:Det kan godt betale sig at bruge en kvalitetschokolade af eks. 70% og du kan sagtens vælge at bruge en anden slags chokolade end lige en mørk.

Hvid chokolade trøffel

200 g hvid chokolade
½ L piskefløde

Chokoladen smeltes i en tykbundet kasserolle sammen med piskefløden. Det må IKKE koge, men bringes til ca. 95 grader (brug et sliktermometer).
Lad fyldet køle kort. Læg låg på kasserollen og stil den på køle i min. 8 timer.

Fyldet hældes i en skål og piskes til "skum". Pas på ikke at piske for meget, da fyldet ellers gryner.
Restfyld kan fryses til senere brug, dette gælder for begge slags fyld. Det skal blot optøes i køleskab og evt. vendes med en smule ny flødeskum.

Jordbær-mascapone creme:

Opskriften er til 2 lag i en lagkage:

800 g friske jordbær
Skal af 2 økologisk lime
4 spsk sukker (tilsæt efter hvor søde / sure jordbærene er)
6 blade husblas

200 g mascapone
4 dl piskefløde
2 vaniliestænger
2 spsk flormelis

Jordbærrene skylles og blomsten skæres af. Jordbærrene skæres i mindre stykker. Limeskal og sukker drysses over jordbærrene og blandes forsigtigt rundt. Husblas lægges i blød i koldt vand i 10 minutter. Smeltes, afkøles og hældes i jordbærrene.

Mascaponen og piskefløden piskes til en tyk creme. Vaniliekorn og flormelis piskes i cremen.
Jordbærrene blandes forsigtigt i cremen. Cremen er klar til brug som fyld i kager med det samme. Cremen kan også bruges på feks en mandelbund med pynt af friske jordbær.

Luksus smørcreme - IMBC

Efter at have prøvet en del opsmøringsformer så bliver dette nu min favorit selv om den tager lidt længere tid at lave end de andre.Idet der er meget rørearbejde er det en klar fordel at have en køkkenmaskine til at gøre arbejdet :)


Ingredienser:

500 g sukker
1,5 dl vand
3 past. æggehvider
150 g flormelis
750 g smør
1 tsk vanille- eller citronaroma (eller hindbær, hvis det er med den på)
evt. farve

Sådan gør du:

Sukker og vand kommes i en gryde og koges indtil 120 grader - det tager en 5-10 minutter, indtil der kommer store bobler. Men tjek temperaturen med et madtermometer.
Imens piskes æggehviderne indtil de danner bløde spidser. Så tilsættes flormelis og der piskes videre til en hård marengs, ca. 5 min.
Mens der stadig piskes ved høj hastighed hældes den kogende sirup nu ned langs kanten af skålen med hviderne i en tynd stråle. Når al sirup er tilsat piskes videre indtil cremen er kølet af, ca. 10 minutter. Så tilsættes smørret lidt ad gangen, og til slut aroma og evt. farve - og voilà, cremen er færdig.

Dette giver en meget stor portion men kan med fordel fryses ned til en anden gang :)

 Alternative smagsvarianter:

  • 2-4 spsk Likør / spiritus per 480 ml IMBC (fx Kalhua smager fantastisk)
  • 60-85 g let afkølet mørk chokolade per 240 ml IMBC
  • 2 spsk pulverkaffe opløst i 2 spsk vand per 720 ml IMBC
  • 60 ml hindbær puré per 480 ml IMBC
  • 60 ml lemoncurd per 480 ml IMBC
  • Orange olie eller lime olie