onsdag den 12. august 2015

Chokolade-nougatcreme


1 liter piskefløde
300 g mørk chokolade
200 g nougat
1/2 dl cognac eller mere hvis man kan lide det 

Sæt fløden til at koge og smelt chokolade og nougat deri. Lad det koge under omrøring i ca 5 minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt cognac (Det smages ikke men giver et lækkert løft til cremen) hæld det over i en skål og dæk med husholdningsfilm ned langs kanten så det rør chokolademassen. Stil på køl natten over. Pisk den stiv og luftig med håndmikser. Det går stærkt så pas på. Der er til to lag i en lagkage eller til et lag og en opsmøring. Cremen er ikke velegnet til at ligge fondant over!

lørdag den 8. august 2015

Ostesauce

(2-4 personer)
Velegnet til fx. paneret skinkeschnitzler og pasta

 1 hakket løg
25 g smør/margarine
1 dl hvidvin
200 g. gorgonzola
3 dl. piskefløde
Salt og peber

Svits løget på en pande i fedtstoffet uden at tage farve. Vinen tilsættes og reduceres til det halve. Osten tilføjes og smelter på panden efterfulgt af fløden. Koges jævn og smages til med salt og peber.

Dag-til-dag boller

25 g gær
7½ dl. Lunkent vand
1 spsk. Salt
1 spsk. Sukker
3 dl. Havregryn
Hørfrø
Ca. 10-12 dl. Mel (3 dl groft hvedemel 7-9 dl hvedemel)


Rør gær og vand sammen, efterfulgt af kerner og mel til sidst. – røres sammen med en gaffel da dejen er meget lind. Hæver natten over i køleskab (el et par timer på køkkenbordet, men bliver bedst af koldhævning)

”Klask” dejen på en bageplade med 2 spsk, drys lidt solsikkekerner eller sesamfrø på toppen og bag i 15-20 min. Ved 225 grader i forvarmet ovn.

TIP! Noget af melet kan erstattes med andre kerner, müsli, spinat, soltørrede tomater, revet gulerødder, squash osv. Gulerødder og squash gør dejen fugtig og kan derfor holde sig i et par dage uden at blive knas tørre.
Tørret frugt, spinat, soltørrede tomater mm, skal i FØR melet!