fredag den 2. marts 2012

Rabarbermousse

Passer som et lag i en 20-25 cm kage

250 g rabarber, renset og snittet i ca. 1 cm
3 spk sukker
1 dl. vand
1 tsk vaniljesukker
3 blade husblas
2½-3½ dl. piskefløde
Evt. friske jordbær

Læg husblassen i blød i koldt vand i minimum 10 min. Kog rabarber med vand og sukker til det er mørt. Vil man undgå "tråde" kan man blende det eller presse det igennem en si, så det kun er væden man får.
Pres vandet fra husblassen og rør det ud i den let afkølede rabarbermasse. Tilsæt 1 tsk. vaniljesukker. Rør det hele sammen og stil på køl.
Pisk fløden let til skum og rør den afkølede rabarbermasse heri.

Chokolademousse

Denne opskrift kan med fordel bruges som dessert lige som den er pragtfuld at bruge som kagefyld. Her er til 2-3 lag i en lagkage:

190 g. mørk chokolade (af den gode slags)
8 past. æggeblommer
75 g. sukker
5 dl. piskefløde

Start med at finde dine ingredienser frem og sørg for at dine skåle er helt rene og tørre.
Smelt de 150 gr. af chokoladen i vandbad. De sidste 40 gr. gemmer vi til chokoladen er smeltet, hvorefter de 40 gr. blandes oveni, således at man får chokoladen ned i temperatur igen, så den ikke bliver for varm.
Imens chokoladen smelter, piskes æggeblommer og sukker hvidt og skummende.
Pisk derefter fløden til skum, og den skal ikke være FOR stiv. Chokolademoussen skal nok nå at blive stiv nok, selvom piskefløden ikke er pisket for stiv. Når flødeskummet blandes i chokolademassen, vil den fortsætte med at stivne, og hvis den så allerede er pisket for stiv, så vil den skille i løbet af 0,5 og det resultat gider vi ikke, vel?
Sæt flødeskummet i køleskabet og bland den smeltede chokolade med de resterende 40 gr. og rør det lindt.
Rør chokoladen i æggemassen og vend flødeskummet forsigtigt i.
Hæld chokolademoussen over i et par små skåle og lad den stå en time eller 2, eller sæt skålene ned i en bakke med isterninger i 10 minutter – så er den faktisk spiseklar.

TIPS:Det kan godt betale sig at bruge en kvalitetschokolade af eks. 70% og du kan sagtens vælge at bruge en anden slags chokolade end lige en mørk.

Hvid chokolade trøffel

200 g hvid chokolade
½ L piskefløde

Chokoladen smeltes i en tykbundet kasserolle sammen med piskefløden. Det må IKKE koge, men bringes til ca. 95 grader (brug et sliktermometer).
Lad fyldet køle kort. Læg låg på kasserollen og stil den på køle i min. 8 timer.

Fyldet hældes i en skål og piskes til "skum". Pas på ikke at piske for meget, da fyldet ellers gryner.
Restfyld kan fryses til senere brug, dette gælder for begge slags fyld. Det skal blot optøes i køleskab og evt. vendes med en smule ny flødeskum.

Jordbær-mascapone creme:

Opskriften er til 2 lag i en lagkage:

800 g friske jordbær
Skal af 2 økologisk lime
4 spsk sukker (tilsæt efter hvor søde / sure jordbærene er)
6 blade husblas

200 g mascapone
4 dl piskefløde
2 vaniliestænger
2 spsk flormelis

Jordbærrene skylles og blomsten skæres af. Jordbærrene skæres i mindre stykker. Limeskal og sukker drysses over jordbærrene og blandes forsigtigt rundt. Husblas lægges i blød i koldt vand i 10 minutter. Smeltes, afkøles og hældes i jordbærrene.

Mascaponen og piskefløden piskes til en tyk creme. Vaniliekorn og flormelis piskes i cremen.
Jordbærrene blandes forsigtigt i cremen. Cremen er klar til brug som fyld i kager med det samme. Cremen kan også bruges på feks en mandelbund med pynt af friske jordbær.

Luksus smørcreme - IMBC

Efter at have prøvet en del opsmøringsformer så bliver dette nu min favorit selv om den tager lidt længere tid at lave end de andre.Idet der er meget rørearbejde er det en klar fordel at have en køkkenmaskine til at gøre arbejdet :)


Ingredienser:

500 g sukker
1,5 dl vand
3 past. æggehvider
150 g flormelis
750 g smør
1 tsk vanille- eller citronaroma (eller hindbær, hvis det er med den på)
evt. farve

Sådan gør du:

Sukker og vand kommes i en gryde og koges indtil 120 grader - det tager en 5-10 minutter, indtil der kommer store bobler. Men tjek temperaturen med et madtermometer.
Imens piskes æggehviderne indtil de danner bløde spidser. Så tilsættes flormelis og der piskes videre til en hård marengs, ca. 5 min.
Mens der stadig piskes ved høj hastighed hældes den kogende sirup nu ned langs kanten af skålen med hviderne i en tynd stråle. Når al sirup er tilsat piskes videre indtil cremen er kølet af, ca. 10 minutter. Så tilsættes smørret lidt ad gangen, og til slut aroma og evt. farve - og voilà, cremen er færdig.

Dette giver en meget stor portion men kan med fordel fryses ned til en anden gang :)

 Alternative smagsvarianter:

  • 2-4 spsk Likør / spiritus per 480 ml IMBC (fx Kalhua smager fantastisk)
  • 60-85 g let afkølet mørk chokolade per 240 ml IMBC
  • 2 spsk pulverkaffe opløst i 2 spsk vand per 720 ml IMBC
  • 60 ml hindbær puré per 480 ml IMBC
  • 60 ml lemoncurd per 480 ml IMBC
  • Orange olie eller lime olie

Chokolade smørcreme

Denne smørcreme kan bruges som fyld eller til at smører kager op med inden jeg overtrækker med fondant.

20 pasteuriseret æggeblommer
300 g flormelis
500 g blødt smør
500 g smeltet chokolade

Chokoladen smeltes over vandbad.

Pasteuriseret æggeblommer og flormelis piskes til en luftig masse, smørret deles og piskes i æggemassen, til sidst tilsættes den afkølede chokolade.

Det er en god stor portion men den kan med fordel deles og fryses.

Chokolade ganache til opsmøring

250 ml (2,5 dl) piskefløde
250 g mørk chokolade eller chokolade efter egen smag

Piskefløden bringes i kog og hældes over den hakkede mørke chokolade. Lad det stå i ca. 5 minutter. Rør forsigtigt fløden og chokoladen sammen indtil en jævn masse fremkommer. Sæt ganachen på køl indtil den har den rette konsistens til opsmøring. Smør kagen op, så ujævnheder og skævheder rettes op. Sæt kagen på køl indtil chokoladen er stivnet. Når chokoladen er stivnet kan man evt smøre den op igen, men som regel synes jeg at et lag er nok. Kagen er nu klar til at blive betrukket med fondant.

Chokolade creme

Opskriften her passer ca. til et lag i en kage på 24 cm.

Anvend:
1/2 L Piskefløde

til enten:
250 gram Lys chokolade (Fantastisk til torblerone)
200 gram Mørk chokolade
150 gram Hvid chokolade, samt skal af en økologisk limefrugt (kan undlades)

Hak chokoladen og kom den i en skål. Bring fløden i kog og hæld den straks over den hakkede chokolade. Lad det stå ca. 5 min til chokoladen er smeltet. Rør i fløden til det emulgere til en ensartet masse. Tildæk skålen med husholdningsfilm, så det går ned ad siderne i skålen og rører overfladen. Dette gøres for at undgå kondens, som ødelægger ganachen. Dæk den ikke til med et låg. Stilles på køl til næste dag.

Chokoladen vil stivne og falde til bunds i skålen, når den har været i køleskabet (hvid chokolade flyder oven på). Det er derfor vigtigt, at man starter på lav hastighed, når man starter med at piske ganachen op og bruger risene til at løsne chokoladen stille og roligt. Når du kan mærke/se at al chokolade fra bunden /overfladen er væk kan du øge hastigheden. Ganachen er færdig, når den har en let og lækker cremet konsistens, der minder om mayonnaise. Men vær opmærksom på, at det går stærkt og hvis ganachen bliver overpisket skiller den og den er sjældent til at redde.

Nougatcreme

100 g mørk chokolade
100-150 g nougat
½ liter piskefløde

Pisk fløden til flødeskum og tilsæt den smeltede og let afkølede chokolade.

Hindbærmousse

Den hurtige:
500 gram friske hindbær
2,5 dl fløde
Sukker og vanille tilsættes til man synes om smagen.

Alt blandes sammen og piskes til den rette konsistens.

ELLER

Med husblas:
5 bl. husblas
200 g. hindbær - friske
50 g. flormelis
 ½ l. piskefløde
½  vaniljestang

Husblassen lægges i blød i 1 liter koldt vand i en ½ time. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af flormelissen og kornene mases med en paletkniv på bordet, således at kornene skilles ad.
Hindbær, flormelis og vaniljesukker moses kort med hænderne & opvarmes i en lille gryde til 70 grader og tages af varmen. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme hindbær-vanilje mos. Rør godt. Kom den varme blanding op i en ren skål.

Piskefløden piskes til let skum. En 1/3 del af det let piskede flødeskum kommes nu op i hindbær- blandingen. Pisk hurtigt. Denne hindbær blanding kommes nu op i skålen med den resterende let piskede fløde og det hele vendes nu forsigtigt sammen til en ensartet masse. Nogle vil sige at man straks lægger kagen sammen, men jeg venter altid og ser om den stivner som den skal :)

Lime mousse

(passer til et godt lag i en rund kage på 24-26 cm)

4 dl Piskefløde
2 dl Creme fraîche
2 dl Yoghurt Natural
1 1/2 dl Sukker
2 tsk Revet skal af økologisk lime
1 dl Lime saft (ca. 4-6 limefrugter)
6 Blade husblas

Start med at piske fløden stiv. Pisk derefter creme fraîche, yoghurt og sukker sammen ved lav hastighed, indtil sukkeret er opløst. Læg husblassen i blød i koldt vand. Kram vandet fra og smelt det i limesaft og -skal og afkøl det. Rør husblas-lime i yoghurt-blandingen i en tynd stråle og rør hurtigt. Vend til sidst flødeskummet i. Cremen sættes på køl et par timer til den er stiv nok til at lægge i kagen.