fredag den 14. oktober 2011

Æbleboller med græskarkerner

(16-20 stk)

1½ pk gær
3 dl lunt vand
3 dl græsk eller alm yoghurt
2 spsk sukker (kan undlades)
2 dl havregryn
2 tsk salt
ca 700 g hvedemel
2 små revet æbler
Græskarkerner

Smuldr gæren i vandet og tilsæt saltet. Havregryn, æbler, sukker og yoghurt røres i efterfulgt af melet. Dejen skal være klæg. Lad dejen hæve en times tid. Form bollerne og sæt dem atter til hævning i ½ time på en bageplade med bagepapir. Pensl med et sammenpisket æg eller yoghurt og drys med græskarkerner. Bag bollerne midt i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter.

NOTAT: Man kan godt få flere boller ud af opskriften. Jeg kan bare godt lide store boller :) 

Det hurtige foccacia med hvidløg og rosmarin

Foccacia er et lækkert og smagfuldt madbrød, der er et godt alternativ til de traditionelle flutes. Kan med fordel laves til buffet mm.

Ingredienser: (passer til en stor bradepande)
50 g gær
4 dl vand
2 dl olivenolie
2 fed knust hvidløg
1 spsk salt
1 kg hvedemel
35 g udstenede sorte oliven
2 kviste rosmarin

Rør gæren ud i det lunkne vand og stilsæt iolie, salt og hvidløg. Rør melen i og ælt dejen godt igennem. Kom dejen i en smurt bradepande og lad den hæve tildækket i 45 minutter. Prik oliven og rosmarin ned i dejen og bag foccaciaen ved 225 grader i 30 minutter

TIP: Halver dejen eller bag det over 2 gange på en pizzasten på grillen.

Nem pærertærte

(8-12 personer)

200 gram smør
200 g mel
100 g sukker
2 tk vaniliesukker
100 g mørk chokolade
1 dåse pærer
100 g hakkede nødder

Smelt smørret og rør mel og sukker i til en glat dej. Held dejen i en 24 cm tærteform og drys med vaniliesukker. Hak chokoladen og fordel den over dejen. Læg pærerne på og drys med nødderne. Bag tærten ved 200 grader i 20 inutter og server med cremefraiche (evt rørt op med lidt vaniliesukker) eller flødeskum

TIP: Riv evt til marcipan og tilføj i bunden inden pærerne!

tirsdag den 4. oktober 2011

Enebærgryde med bagt kartoffelmos


(4 personer)

1 kg mørt svinekød fx skinkekød eller skåret mørbrad
50 g smør
6 enebær
½ tsk tørret rosmarin
¼ liter Piskefløde 38%
2 dl Cremefraiche 38%
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
kulør
evt. jævning

Bagt kartoffelmos
750 g kartofler
50 g smør
½ dl Piskefløde 38%
2 æg
1 dl hasselnøddekerner (ca. 50 g)
1 tsk groft salt
friskkværnet peber

Tilbehør:
Diverse kogte grønsager

Bagetid: Ca. 25 min. ved 225°.

Skær svinekødet i tynde strimler. Lad smørret gyldne i en tykbundet gryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig. Læg alt kødet tilbage i gryden. Knus enebær og rosmarin og tilsæt det til kødet. Kom piskefløde, cremefraiche, salt og peber i, og lad retten koge ved svag varme under låg, ca. 1 time. Smag til og tilsæt kulør. Retten kan evt. jævnes.

Bagt kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem godt møre ca. 20 min. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos kartoflerne og rør smør og piskefløde i. Pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem. Tilsæt hasselnøddekerner og smag til med salt og peber. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Hæld den i 4-6 smurte portionsforme (evt. aluforme) og bag dem midt i ovnen. Server straks.

Tips: Kartoffelmosen kan også bages i en smurt souffleform. Bagetid ca. 35 min. ved 200°. Enebærgryde og bagt kartoffelmos kan forberedes nogle timer i forvejen og være klar til opvarmning og bagning. Hasselnøddekerner kan udelades

Citronmousse med hvid chokolade


6 portioner

150 g hvid chokolade
¼ liter Piskefløde 38%
1 pasteuriseret helt æg
3 spsk friskpresset citronsaft
1 tsk fintrevet citronskal
100 g Kvark fromage blanc 1%

½ dl mandelflager
200 g hindbær

Tilberedningstid: 60+ min

Lad chokoladen smelte i en skål over vandbad. Pisk fløden til et let skum. Pisk ægget luftigt og vend det sammen med den smeltede chokolade, citronskal og -saft ved kraftig piskning. Vend kvarken heri og til sidst flødeskummet. Hæld desserten i 6 små portionsglas (a ca. 1½ dl). Stil dem tildækkede i køleskabet i mindst 2 timer.

Kom imens mandelflagerne i en kold, tør pande og rist dem ved jævn varme i ca. 3½ min. - eller til de er gyldne. Lad dem køle af på en tallerken.

Ved serveringen: Fordel mandelflager, evt lidt flødeskum og hindbær på chokolade og citronmousserne og server straks.

Man kan sagtens fordoble opskriften, da man godt kan spise mere end den lille anretning :)

Dåbskage


Dåbskage:Dette blev min datters dåbskage. Den blev lagt sammen med en mørk og lys bund, lagt sammen med rabarbermousse, smurt op med torbleronecreme og dekoreret med fondant.

Rabarbermuffins

(10-12 stk)

Råsyltede rabarber:
100 g. skyllede fintskåret rabarber
50 g. flormelis

200 g. sukker
200 g. blødgjort smør
½ stk. Polynesisk vanilje stang
6 stk. æg, stuetemperede
150 g. hvedemel
30 g. finthakkede mandler
evt. neutral olie til at smøre formene med!!
+ de råsyltede rabarber

Råsyltede rabarber:De ordnede rabarber stykker blandes med flormelissen og trækker 1 times tid.

Dej:Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad.Vaniljesukker, sukker og blødgjort smør piskes luftigt med en håndmikser, æggene piskes med et ad gangen.
De råsyltede rabarber passeres gennem en sigte. 2 spiseskefulde af melet drysses over de drænede rabarberstykker og vendes rundt. De melede rabarber og de finthakkede mandler kommes i dejen. Passér det sidste mel gennem en sigte, ned i dejen. Vend det hele forsigtigt rundt.
10 - 12 stk. metal (eller alu.) muffins forme smøres jævnt. Ilæg papirs muffins kapsler heri.Dejen fordeles således af papirs kapslerne er fyldt helt op, men ikke overfyldes…Bages ved 185 grader til de giver efter ved let tryk - ca. 15 - 18 minutter og afkøles let.

Disse blev pyntet med 2-farvet vaniliefrosting.

Sponge Cake



Sponge cake med rabarbermousse og smurt op med torblerone smørcreme og pyntet med revet hvid chokolade

Sløjfekager



Begge lavet med lyse lagkagebunde. Den ene er lagt sammen med rabarbermousse og den anden med hindbærmousse. Begge smurt op med torbleronecreme og belagt med fondant.


Disse blev lavet lidt for sjov til en søndag :)

Vanilie cupcake

(18 stk)

225g usaltet smør
225g sukker
4 æg
225g mel
2½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljeekstrakt

Alle ingredienser piskes sammen - til en glat ensartet masse - med enten el-pisker eller rørermaskine.
Dejen fordeles i 18 papirsforme og bage ved 175 grader i ca. 20 minutter.

Til dagens topping har jeg brugt:
1/2 L Piskefløde
200 gram Mørk chokolade,

Hak chokoladen og kom den i en skål. Bring fløden i kog og hæld den straks over den hakkede chokolade. Lad det stå ca. 5 min til chokoladen er smeltet. Rør i fløden til det emulgere til en ensartet masse. Tildæk skålen med husholdningsfilm, så det går ned ad siderne i skålen og rører overfladen. Dette gøres for at undgå kondens, som ødelægger ganachen. Dæk den ikke til med et låg. Stilles på køl til næste dag.Chokoladen vil stivne og falde til bunds i skålen, når den har været i køleskabet. Det er derfor vigtigt, at man starter på lav hastighed, når man starter med at piske ganachen op og bruger risene til at løsne chokoladen stille og roligt. Når du kan mærke/se at al chokolade fra bunden /overfladen er væk kan du øge hastigheden. Ganachen er færdig, når den har en let og lækker cremet konsistens, der minder om mayonnaise. Men vær opmærksom på, at det går stærkt og hvis ganachen bliver overpisket skiller den og den er sjældent til at redde.

Dette er basisopskrifter på CupCakes og kan tilsætte et utal af smagsgivere. Chokolade, frugt, nødder, essenser - mulighederne er uendelige.
Men lige meget hvad så er der ikke noget bedere end en nybagt, stadig lun, vanijlecupcake med "sprød" skorpe. MUMS!

Chokoladekage


Denne kage var bare for sjov. En ganske alm chokoladekage smurt
op med chokoladecreme og belagt og pyntet med fondant.

Chokoladekage



Denne kage lavede jeg til min datters børnehave ved hendes 4 års fødselsdag. Liverse frosting blev farvet, så det var nemmere at se formen på kagen.

Hallo Kitty-lagkage


Kitty Lagkagen:

Blev lavet med mørk bund og 2 lyse lagkagebunde, lagt sammen med jordbær-marcaponecreme, smurt op med torbleronecreme og pyntet med hjemmelavet lyserød fondant samt billede af KITTY.

Denne kage var også til min datters 4 års fødselsdag!

Marsmallows muffins med vanilie/hindbærfrosting

(18-24 stk)

3 æg +
2 æggeblommer pisket kraftigt sammen med,
125 g sukker
175 g brun farin

250 g smør smeltes med 100 g mørkchokolade ( 70%) +50 g mørk chokolade med pistaice nødder.

I sukker æggemassen piskes,
1 tsk vanillie
1 tsk bagepulver
175 g mel
1½-2 del mørkt kakao pulver
100 g hakket mandler
100 g hakket valnødder
25 g hakket lys chokolade
25 g hakket hvid chokolade
1-1½ dl mælk
ca 50 g revet marcipan

Til sidst piskes det smeltede smør og chokolade i. Hvide Rocky mountain classic marshmallows klippes i 4 stykker. Der lægges lidt dej i bunden af muffinsformene, oven på det lægges 1 lille stykke skumfidus og der fyldes dej oven på. Bages ved 175 g midt i ( ikke varmluft ) ca 20 min.

Vaniliefrosting:
150 g smør
250 g florsukker
1 tsk vanilieekstrakt
2 spsk varmt vand
Evt farve.

Halvdelen af frostingen tilføjede jeg hindbæraroma, hvorefter det hele kom i en sprøjtepose.

Luksus chokolademuffins med hvid chokoladefrosting (som blev farvet).

Chokolade cupcakes
(12 stk)

100 g mel
20 g usødet kakao
140 g sukker
1 ½ tsk. bagepulver
lidt salt
40 g blødt smør
1,2 dl letmælk
1 æg
1 tsk. vaniljesukker
50 g hakket mørk chokolade 70%

ELLER

60 g blødt smør
1 tsk natron
180 g sukker
1½ tsk vanilie
¼ l kærnemælk
2 spsk kakao
200 g mel
100 g. hk chokolade

Forvarm ovnen til 170 grader.Pisk smør, mel, sukker, kakao, bagepulver og salt med en elmikser, til alle ingredienser er blandet sammen.Pisk mælk, æg og vaniljesukker sammen i en anden skål og bland de to skåles indhold sammen. Pisk til en glat konsistens opnås. Vend den hakkede chokolade i dejen.Put papirsforme i en metalmuffinsform og fyld formene 2/3 op til kanten. Bag 20 – 25 minutter og lad cupcakes afkøle inden frostingen smøres på.


Chokolade frosting:
300 g flormelis
100 g blødt usaltet smør (ikke margarine)
0,4 dl letmælk
75 g hvid chokolade

Smelt chokoladen til frostingen og lad den køle af, den skal være stuetemperatur inden den røres med de øvrige ingredienser.Pisk flormelis og smør og tilsæt mælken.Pisk den smeltede chokolade i – jo længere frostingen piskes, dets lettere bliver den.

3-lags lagkage



Denne kage er lagt sammen med 3 lyse lagkagebunde. I det første lag er der en chokolademousse og i det næste en jordbær-mascapone creme for så et blive smurt op med en torbleronecreme og dækket med chokoladefondant.


Denne kage lavede jeg til min mødregruppe da vores børn blev 4 år.

Tweety-lagkage

Tweety-lagkage:

Til denne kage har jeg brugt en mørk bund (mud cake) lagt sammen med hindbærmousse og en lys lagkagebund. Kagen er smurt op med hvid trøffelcreme og dekoreret med fondant
og billede af rispapir.


Dette var en prøvekage op til min datters fødselsdag.

Bananmuffins med chokoladefrosting


(12 stk)

3 bananer
150 g sukker
1 æg
1 tsk vaniljesukker
2 tsk bagepulver
50 g smør
200 g hvedemel

Skræl bananer og mos dem i en skål. Rør sukker, vaniljesukker sammen med mosen. Tilsæt det smeltede, afsvalede smør. Bland mel med bagepulver og rør det i dejen sammen med ægget.

Fordel dejen i muffinsforme eller papirsforme. Bruges papirsforme anbefales det at bruge 2 papirsforme til en, således modvirker du at dejen flyder over.

Bag bananmuffins ved 200 grader i ca. 20 minutter. Lad dem afkøle i formene.
Sigt flormelis over ved servering.


Chokolade frosting:
300 g flormelis
100 g blødt usaltet smør (ikke margarine)
0,4 dl letmælk
50 g smeltet mørk chokolade 70% eller (75 g hvid chokolade)

Smelt chokoladen til frostingen og lad den køle af, den skal være stuetemperatur inden den røres med de øvrige ingredienser.Pisk flormelis og smør og tilsæt mælken.Pisk den smeltede chokolade i – jo længere frostingen piskes, dets lettere bliver den.