lørdag den 27. maj 2017

HJEMMELAVET GUF - Gammeldaws isvaffel

Billedet er lånt fra nettet

50 g. pas. æggehvide
½ tsk. lagereddike
150 g. sukker
0,5 dl. vand

TIP: Farv det evt med pastafarve, tilføj fx jordbæraroma eller giv det lidt smag ved hjælp af syltetøj. En køkkenmaskine vil være til stor hjælp, da der skal piskes længe!

Pisk æggehviderne stive, tilføj eddike
og kom evt. jordbærmarmelade/aroma og farve ved, hvis det fx skal være lyserødt. Kog sukker og vand i en gryde og lad det koge et par minutter til det tykner en smule og får "store" hvide bobler. Hæld sukkerlagen langsomt i æggehviderne, mens der stadig piskes. Bliv ved med at piske i ca. 15-20 minutter indtil guffen er stiv, skinnende og lækker. Hæld det i en bøtte med låg og stil det koldt. Kan laves et par dage i forvejen, men hvor længe det kan holde sig, ved jeg ikke. Her har det stået i max 2 dage på køl, før det var spist.

søndag den 14. maj 2017

Hvedeknopper m/ fordej


Fordej:
- Kan undlades, men anbefales og det tager kun 2 minutter. Rør 200 g mel, 2 dl vand og 10 g gær sammen med en gaffel og stil skålen koldt til næste dag. 

Ingredienser:
2 1/2 dl lunken vand
2 1/2 dl lunken mælk
20 g gær
2 æg
15 g havsalt
50 g rørsukker
10 g stødt kardemomme eller ristede kapsler (undlad det og du vil få nogle lækre fødselsdagsboller)
ca. 1–1,2 kg hvedemel
50 g blødt smør

Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, havsalt og rørsukker i blandingen efterfulgt af kardemomme og hvedemel (hold igen med hvedemelet). Tilsæt nu fordejen, hvorefter små stykker smør røres i med jævne mellemrum. Ælt dejen LÆNGE - en røremaskine vil være en fordel - og tilføj resten af melet indtil dejen lige akurat slipper kanterne på skålen. Lad dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.
Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir eller foliebakker sprayet med bageolie, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.