fredag den 8. marts 2013

18 års fødselsdag

Red velvet kage med cremecheese og pyntet med fondant

18 års fødselsdag

Mud cake, mandelbund og alm lys bund, lagt sammen med chokolademousse og jordbærcreme lavet på hvid chokolade. Pyntet med fondant.
Tasken er lavet af mud cake og lagt sammen med jordbærcremen

18 års fødselsdag

Mud cake, mandelbund og alm lys bund, lagt sammen med chokolademousse og jordbærcreme lavet på hvid chokolade. Pyntet med fondant.

Hjertesalat med grillet halloumiost

(2 personer)

1 dl quinoa eller bulgur
Salt
250 g halloumiost

Saft af 1 citron
2 tsk honning
2 spsk rapsolie
2 hjertesalater, plukkede
2 avokadoer i terninger
En smule bacon
Salt og peber

Skyl quinoaen, og kog den i saltet vand efter anvisningen på pakken. Lad den dryppe godt af i en si.Skær osten i skiver, og grill den på en varm grillpande eller på grillen. Bland citron, honning og olie, og vend dressingen med salt og avokado. Vend quinoaen i, og smag til med salt og peber. Anret salaten med grillet ost og bacon på toppen. Server straks ellers bliver salaten slatten.

Salat med grapefrugt og feta

(4 personer)

4 tykke skiver rugbrød
1 spsk olie
Salt

1 tsk dijonsennep
1 spsk æblecidereddike
2 spsk jomfruolivenolie
Salt
2 potter brøndkarse
100 g babyspinat eller ling (fx rucola)
1 bundt dild, plukket
6 pink grapefrugter i tileter
150 g fetaost
3 avokadoer i skiver

Skær rugbrødet i grove stænger. Dryp dem med olie og salt, og rist dem i ovnene ved 180 grader i 15 minutter, eller til de er sprøde. Bland sennep, eddike, olie og salt. Klip brøndkarsen, og vend den med salaten, dild, grapefugt og feta.(sørg for at få saften med fra grapefrugten fra du fileterede dem) Vend det forsigtigt med avokado i til sidst. Server straks med rugbrødsstængerne.

Quinosalat med halloumiost

(2 personer)

2 dl quinoa
250 g halloumiost


2 spsk citronsaft
1 spsk honning
2 spsk jomfruolivenolie
Salt
1 rødløg i tynde både
100 g soltørrede tomater i olie
1 stor håndfuld hakket persille

Velegnet til grillet fisk eller bøffer.

Skyl quinoaen, og kog den i letsaltet vand. Dræn den for vand og lad den dryppe af i en si. Skær i mens osten i skiver og rist dem på en tør pande. Bland citron, honning, olie og salt. Vend quinoa, rødløg, tomatern og persille med dressingen. Anret salaten med ost og evt citronbåde. Server straks

Linser med avokado

(4 personer)

2 dl belugalinser ( eller grønne linser)
1 hakket rød chili
½ dl limesaft
2 spsk honning
3 avokadoer i terninger
Salt
1 bunde hakket koriander

Velegnet til fisk og fjerkræ

Skyl linserne, og kog dem efter anvisningen på pakken. Lad dem dryppe af i en si. Rør chili med limesaft og honning. Vend avokadoterningerne i, og vend det hele med de afkølede linser. Smag til med salt, og anret salaten med koriander.

Salat med hellefisk og rugbrødscroutoner

(2 personer)

4 tykke skriver rugbrød
2 spsk olie
Salt
Evt hvidløg

1 tsk dijonsennep
1 spsk honning
2 spsk balsamico
3 spsk jomfruolivenolie
2 spsk hakket skalotteløg
Salt
100 g babyspinat
2 avokadoer i skiver
100 g røget hellefisk i skiver

Skær rugbrødet i grove terninger og vend dem i olien og drys med lidt salt. Rist dem i ovnen ved 220 grader i ca 15 minutte, til de er sprøde. Rør sennep, honning, balsamico, olie og lag sammen og smag til med salt. Anret spinaten med avokado, hellefisk og dressing. Server straks.

Salat med laks, ristede mandler, honning og balsamico

(2 personer)

1 spsk honning
2 spsk balsamico
2 spsk jomfruolivenolie
Lidt salt

100 g mandler (hakkede)
300-400 g fersk laks (eller varmrøget ørred eller laks)
Lidt smør
1 romainesalat i grove stykker
1 agurk i tynde strimler
1 bundt hakket purløg
Salt og peber

Ristet rugbrød eller grov flutes

Bland de 3 flydende ingredienser med lidt salt. Rist mandlerne i ovnen ved 175 grader i 5-10 minutter. Dryp laksen med lidt smør, og bag den i ovnen ved 175 grader i 10-12 minutter, eller til den er tilberedt. Anret salaten med agurk, purløg, plukket laks, hakkede mandler og krydr med salt og peber. Dryp med dressingen og server.

Spinatsalat med søde kartofler og kylling

(4 personer)

1 spsk dijonsennep
1 spsk honning
2 spsk æblecidereddike
3 spsk koldpresset rapsolie
Salt

6 søde kartofler (eller nye kartofler)
2 spsk jomfruolivenolie
3 fed hakket hvidløg
Lidt salt
4 kyllingebryster
200 g babyspinat
150 g ristede, hakkede valnødder
1 rødløg i tynde skiver

Bland ingredienserne til dressingen. Skræl kartoflerne og skær dem i terninger. Vend dem med olie, hvidløg og salt, og bag dem ved 200 grader i forvarmet ovn, til de er møre. Det tager ca 20-25 minutter alt efter størrelsen. Pocher kyllingebrysterne i næsten kogende vand tilsat lidt salt. Lad dem få ca 15-20 minutter, og lad dem derefter trække yderligere i 10 minutter. Pluk kyllingekødet fra hinanden, når det er kølet lidt af. Anret spinat, valnødder, løg, søde kartofler og kylling på et fad (eller tallerkenanret) og dryp med dressingen. Server straks og evt med ristet rugbrød.

Andebryst med linsesalat

(2 personer)

2 andebryster
Salt

1 dl belugalinser (eller grønne linser)
1 spsk dijonsennep
2 spsk honning
2 spsk æblecidereddike
5 spsk jomfruolivenolie
Salt
1 persillerod i mini-terninger
2 gulerødder i mini-terninger
1 æble i mini-terninger
1 hakket skalottetløg
1 dl hakket persille

Kog linserne møre i ca 15-20 minutter. Dræn dem og lad dem dryppe af. Rør sennep, honning, eddike og olie sammen, og vend dressingen med linser, persillerod, gulerødder, æble, løg og persille. Rids skindet på andebrysterne, og læg dem på en kold pande med skindsiden nedad (eller på en grill) Skru på til middel og rist brysterne i 7-9 minutter på skindsiden og derefter ca 8 minutter op den anden siden. Kontroller med en kødnål, om de er gennemstegte. Drys med salt og lad dem trække i 5 minutter inden de skæres i tykke skiver og serveres med linsesalaten.

Kålsalat med kyllingespyd

(2 personer)

2 kyllingebryster

Marinaden:
1 dl soja
2 spks honning
2 spsk sesamolie
2 spsk limesaft
1 spsk revet ingefær
1 fed presset hvidløg

Træspyd

3 spsk risvineddike
2 spsk honning
2 spsk sesamolie
1 spsk sorte sesamfrø
1 spsk gule sesamfrø
½ lille hvidkål
4 appelsiner

Evt kogte ris

Skær kødet i tern. Bland tingene sammen til marinaden og lad kødet trækker i en times tid. Bland risvineddike, honning, sesamolie og sesamfrø. Snit kålen fint og skær skrællen af appelsinerne, og herefter i skiver. Bland kål, appelsiner og dressing. Sæt kyllingekødet på spyd og steg dem på en pande, grill eller i ovnen til de er gennemstegte (afhænger af størrelsen på kødet) Server med kålsalat og evt kogte ris.

Nudelsalat med oksekød

(2 personer)

400 g oksebøffer (fx tyksteg)
Salt og peber

100 g flade nudler (gerne fuldkorn)
4-5 spsk limesaft
2 spsk fiskesauce
1½ spsk sukker
1 hakket rød chili
1bundt koriander (grofthakket
1 håndfuld klippet brøndkarse
3-5 forårsløg i tynde skiver
250 g små tomater i halve
Håndfuld ristede/saltede græskarkerner

Steg bøfferne på grill eller en varm pande. Krydr dem med salt og peber. Kog nudlerne, til de er al dente og dræn dem for vand. Rør limesaft, fiskesauce og sukker sammen, til sukkeret er opløst. Kom chili i og vend det over nudlerne. Skær kødet i strimler. Vend nudlerne med koriander, brøndkarse, forårsløg og tomater. Slut af med kødet og græskarkerner og server.

Steaksalat

(2 personer)

2 gode bøffer
Salt og peber

1 spsk dijonsennep
1 spsk honning
1 spsk æblecidereddike
2 spsk jomfruolivenolie
2 spsk mayonnaise
1 romainesalat i grove stykker
50 g soltørrede tranebær
50 g ristede valnødder
1 finthakket rødløg

Tilbehør:
Ristet kernerugbrød

Steg bøfferne medium på en tør varm pande. Drys med salt og peber.
Bland alle de "våde" ingredienser. Anret salaten på et fad og drys med tranebær, valnødder og løg. Skær bøfferne i tykke strimler og kom dem på salaten. Dryp dressingen over og server straks.

Lækkert og sundt til den kommende sommer.

Pandekager med tunsalat

(5-6 personer - ca 10 stk)

Pandekager:
3 æg
100 g grahamsmel
200 g hvedemel
½ tsk salt
1 spsk olie
6 dl mælk

Fyld:
Tun, varmrøget laks/ørred, skinke eller kylling

Cherrytomater
1 hakket rødløg
1 hakket chili
1 dåse majs
Salat i strimler (fx hjertesalat eller frillice som er ekstra sprød)
1/4 hvidkål i strimler

Dressing: (kan undlades)
4 dl skyr, yogurt eller lign
3 spsk tomatpure
1 presset hvidløg
salt
1/4 tsk cayannepeber

Pisk det hele sammen til pandekager og bag dem på en slip-let pande. Hold dem varme under staniol i en 100 gader varm ovn.
Bland salaten og dræn tunen. Stil det hele på bordet så man selv kan fylde i pandekagen.
Bland det hele sammen til dressing. Lav den evt først så den står og trækker lidt smag.

NOTAT: Man behøver ikke blive fanatisk, når det drejer sig om sund mad. I ny og næ laver jeg selv min dressing, men bruger ofte de færdige produkter. ALT MED MÅDE :)

søndag den 17. februar 2013

Pullet Pork - med det hele!

Hvor mange personer der er til, afhænger mest af hvilke folk der kommer og spiser. Men lav hellere rigeligt når du alligevel er igang i så mange timer, for det smager himmelsk også selv om det har været en tur i fryseren.

1 dag før:
2 nakkefilet af ca 2-2,5 kilo.

Marinade:
1 spsk honning
1 spsj dijonsennep
1 dl æble/hyldeblomsteddike (bare det er eddike)
3 tsk selllerisalt
2 spsk sukker
½ tsk spidskommen (pas på)
Peber

BBQ Sauce:(kan sagtens købes færdig)
2 grovhakkede rødløg
4 fed hvidløg (slå dem hårdt med hånden)
55 g farin
80 ml Teriyaki Sauce 
60 ml Soya Sauce
160 ml æblejuice
120 ml Whiskey
3-4 dr. Tabasco
1 dl ketchup

Svits løg og hvidløg i lidt olie. Smid resten i og lad det simre 40-60 minutter til den er blevet tyk. Synes du den er for tynd, så kog den videre til rette konsistens. Giv det en tur med stavblenderen og varm det op igen. Hæld det i en skål og stil det på køl.
 
Rør:
5 spsk salt
3 spsk rørsukker
3 spsk paprika (gerne røget)
2 spsk barbecue (krydderi)
1 spsk cayannepeber
1 spsk chilipulver
1/4 spsk spidskommen
1 spsk hvidløgspulver eller erstat en spsk salt med hvidløgssalt

Fordel det over stegene og pak dem ind i husholdningspapir. Lig dem yderligere i fryseposer og i køleskab til de skal steges.

På dagen:
Idag skal svinene steges og selv om jeg har terrasse og grill, ja så vælger jeg altså at starte i ovnen, da det er lettere og jeg ikke kan smage forskel i sidste ende. 
Stå tidligt op (her ryger de i ovnen senest 7.30) og gør 2 ildfaste fade klar. Læg lidt bagepapir i bunden og dernæst stegene. Smid dem i ovnen ved 110 grader og gå så i seng igen. Efter 2,5 time hældes der en øl ved hvert fad. Dette gentages efter yderligere 4 timer. Når kl bliver 16-16.30 tænder jeg op i grillen. Fylder skorstene halvt med briketter og ligger dem i siden når de er klar. I mellemtiden har jeg lagt noget flies i vand, så kødet kan få en masse røgelse til sidst. Kødet tages ud af ovnen og smides på grillen i en 1 times tid, hvor jeg tilføjer lidt flies ind imellem. Jeg bruger ikke termometer, da jeg altid laver af næsten samme størrelse steg. Men herefter skulle stegen gerne have en temperatur på ca 98 grader (mener jeg det skal have). Stegene tages af og lad dem hvile en 20 minutter før der stikkes en par gafler i og der smovses.

I løbet af dagen laves Mayonaise:
1 dl cremefraiche 18%
1 dl cremefraiche 38%
2,5 dl Hellman Mayonaise
2-3 tsk sukker

Når det er rørt sammen skal det have en hvis sødme. Bare rolig det udlignes med det sure i sidste ende. Stil det på køl til det skal bruges.

2 timer før servering laves der coleslow:
1 lille hvidkål og 6 store gulerødder rives fint (mandolinjern er en god hjælp her) Lig det i en frysepose og hæld marinaden fra dagen før over. Stil det i køleskabet en times tid. Kig ind imellem til det og "bank" lidt på posen. Hæld det i et dørslag og lad væden løbe fra. Pres væden ud efterhånden som det ligges i en skål. Rør mayonaise i og server.

Lun BBQ saucen en smule inden servering og så er det ellers bare at kaste sig over maden med en par lune burgerboller. Bag dem selv eller køb dem færdige :)

Velbekommen :)

NB: Rester nedfyses (eller spises dagen efter) og varmes med 1 god dl æblejuice ved 120 grader med staniol over. Rester kan også lunes med BBQ saucen, men jeg foretrækker nu æblejuicen.





onsdag den 13. februar 2013

Hjemmelavet hot sauce

Når man selv laver hot sauce, bestemmer man selv hvor stærk den skal være. Og her i huset har jeg en mand som ikke kan krydre sin mad nok, så da jeg faldt over denne opskrift måtte den prøves. 

250 g gulerødder 
1 skalotteløg 
3 fed hvidløg 
1 dl limesaft 
1 dl vand 
10 bl. chilipebre (f.eks. habanero, jalapenos, spansk chili el. snackpeber) 
2 tsk. salt 

Skræl og riv gulerødderne. Hak løg og hvidløg. Bland gulerødder, løg, hvidløg, limesaft og vand og lad blandingen småkoge i 10 min. under låg. Vask chilierne, skær dem i mindre stykker og lad dem koge med sammen med saltet i yderligere 10 min. Blend chilisovsen, til den er helt glat, og kom den på skoldede flasker.

Ruggrynsboller med gulerødder

(16 stk)

5 dl vand
2 dl ruggryn
1 pk gør
½ dl hørfrø
2 tsk salt
½ dl solsikkekerner
200 g revet gulerødder
500 g hvedemel

Mælk til pensling og hørfrø som drys

Kog vand og ruggryn op og lad det køle af. Rør gæren i og tilsæt resten af ingredienserne. Ælt dejen godt igennem og lad dem hæve under et fugtigt klæde i 1 time. Form 16 boller og lad dem efterhæve 30 minutter på bagepladen. Pens dem og drys med hørfrø eller lign. Bag bollerne ved 200 grader i 15-20 minutter.

Hønsefrikasse med svampe

(4 personer)

Dagen før:
Hæld 1 liter rødvin i en skål med salt og peber og tilsæt 1 parteret kylling. Lad den stå i køleskabet i ca 12 timer.

Næste dag:
1 kg blandede svampe
250 g røget bacon
1 spsk mel
2 spsk hønsefond (fra tern eller pulver)
4 skalotteløg
3 fed hvidløg
½ bund persille
3 spsk madolie
80 g smør
Salt og peber

Skral og hak skalotteløg. Skær bacon i tern. Tilbered hønsefonden. Varm olien i en gryde, og steg kyllingestykkerne i 5 minutter. Tag marinaden til side. Tilsæt bacon, løg og rør rundt og steg i 5 minutter. Tilsæt melet og lad det brune. Hæld marinaden i. Lad det koge ind i 15 minutter. Hæld hønsefonden ved og lad simre i 40 minutter.

Vask svampene under koldt vand og skær dem i halve. Hak hvidløget og vask og hak persillen. Når der er 20 minutter tilbage af stegetiden kommes svampene i. Steg de sidste 10 minutter på høj varme under omrøring. Tilsæt salt og peber, det hakkede persille og hvidløg.

Server med kartofler, ris eller kartoffelmos som man nu ønsker. 

Farsbrød med røget bacon

(4 personer)

500 g hakket kalv og flæsk
1 revet løg
1 æg
1 tsk paprika
½ spsk salt
1 spsk tørret oregano
1 nip revet muskatnød
1 tsk hakket masagascar peber
1 spsk hvedemel
2 pk bacon i skiver

Evt rygeflis hvis den skal grilles!

Tilbehør:
6-800 g kartofler
Savoykål, skåret i mundrette stykker

Pesto:
25 g mandler med hinde (gerne bagt i ovnen eller på panden)
1 fed hvidløg
20 g persille
1-2 dl olivenolie
25 g parmesan
citronsaft af en ½ citron

Rør alle ingredienserne sammen til farsbrødet. Lad farsen hvile 15 minutter inden baconen rulles om "brødet". Steg den i forvarmet ovn ved 200 grader i 40-50 minutter.

Grill: Læg farsbrødet på risten og ryg/steg det i ca 35 minutter.

Lad kødet hvile i 5-10 minutter inden servering.

Skrub kartoflerne og kog dem i letsaltet vand. Blancher kålen kort i kogende vand.

Smid ingredienserne i et morter eller foodprocesser til pestoen er færdig.Vend kartofler og kål med pestoen.

Bønner med peanuts

(4 personer)

Dressing:
2 stk lime (saften)
2 spsk flydende honning
2-3 tsk finthakket grøn chili (efter smag)
2 spsk avocadoolie

250 g Savannah grønne bønner

50 g hakket peanuts
1 håndfuld plukket mynte
Salt

Sådan gør du:
Rør limesaft, honning, chili og olie sammen. Nip enderne af bønnerne og kom dem i kogende, saltet vand og damp dem i 3-4 minutter under låg. Dræn vandet fra dem og skyl dem i koldt vand. Dryp dem godt af og vend de lune bønner med dressing, hakket peanuts og mynte. Servér straks.

Savannahslaw

(4 personer)

½ fed presset hvidløg
1 tsk dijonsennep
2 spsk æbleeddike
1 spsk flydende honning
3 spsk drænet yogurt
2 stilke bladselleri
150 g røde og grønne kernefri druer
2 spidskål
2 gulerødder
1 håndfuld mynteblade
50 g saltede peanuts
Salt

Rør hvidløg, sennep, eddike, yogurt og honning sammen. Snit selleri, gulerødder og kål fint. Halver druerne og tilføj dem i grønsagerne. Vend det hele sammen og tilføj mynte og peanuts inden servering.

Velegnet til grillmad om sommeren, men kan spises hele året rundt til det man nu synes.

Kålsalat

(4 Personer)

1½ Spsk sesamolie
1½ spsk riseddike
1 fed presset hvidløg
1 tsk frisk revet ingefær
1 spsk sukker
1 drys salt og peber (efter smag)

1/8 hvidkål (afhængig af størrelse) fintsnittet
3 forårsløg (i tynde strimler)
1 stor gulerod (revet eller fintsnittet)
Evt lidt rødkål

1 lille pose mandelflager
1 lille pose pinjekerner
2 spsk sesamfrø

1 rød chili (finthakket)

Rist mandler, pinjekerner og frø på en tør pande og lad dem køle af. Rør dressingen sammen og lad den stå til sukkeret er opløst. Bland kål, forårsløg og gulerod og bland dressingen heri. Tilføj de ristede ingredienser samt chili lige inden servering.

Salaten må gerne stå og trække lidt, men hver opmærksom på at kål mm bliver blødere jo længere tid det står. Så er man til sprøde grønsager, så spis den med det sammen men den er også lækker dagen efter :)

Salaten kan spises til hjemmelavede forårsruller eller som erstatning til den lidt kedelige grønne salat, som spises til kylling eller bøf. Salaten er lækker om sommeren når der grilles.

tirsdag den 5. februar 2013

Fødselsdagsboller

(20-30 stk)

Jeg synes sådanne boller skal være lidt store i det, men det er jo en smagssag.

2 æg
2 pk gær
1 dl sukker
200 g margarine
½ l. mælk (prøv at erstatte det med surmælksprodukt eller danskvand)
ca 800 g mel

Bages i ovn ved 220 grader i 12 minutter

Smelt margarinen sammen med mælk over svag varme. Lad det blive "fingervarmt". Pisk æg og sukker let sammen med en gaffel. Smuldre gæren deri og hæld den lune væske ved. Rør til gæren er opløst og ælt derefter melet i lidt efter lidt. Dejen skal være lind, så hold tilbage med melet.

Hæver ½ time.

Lav bollerne i den størrelse du synes om. Hvis du synes kan du lade bollerne efterhæve, men jeg smider dem altid i ovnen når den er klar.

Pensel bollerne med pisket æg, ymer, yoghurt eller andet.

TIP: Prøv at blende et æble og brug mindre væde eller tilføj mere mel1