onsdag den 21. december 2016

Irish Coffee Mousse

Irish Coffee elskere kan godt glæde sig til denne dessert.

6 blade husblas
8 past. æggeblommer
6 spsk flormelis
3 spsk brun farin
6 tsk kaffepulver udrørt i ½ dl whisky 
5 dl piskefløde
3 past. æggehvider

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca 10 min. Pisk æggehviderne stive i 1 skål. I en 2. skål piskes fløden let. I en 3. skål piskes æggeblommer, brun farin og florsukker luftigt, efterfulgt af kaffe-whiskyblandingen. Pres vandet af husblassen og smelt det i en gryde. Fjern gryden fra varmen med det samme (det gør stærkt), og tilføj 3 spsk af ægge-kaffeblandningen, som vendes i æggeblandingen. Vend forsigtigt flødeskummen deri og til sidst æggehviderne. Fordel det i portionsglas eller i en skål og stil det koldt i nogle timer eller indtil det er stivnet. Kan med fordel laves dagen før.

Pynt med flødeskum og revet chokolade lige inden servering. Prøv evt også at servere det med chokolade og granatæbler.

Bailey mousse

Super lækker dessert eller brug den i kage. Se mængder nederst på siden.
Ingredienser
  • 4 blade husblas
  • 50 g hvid chokolade
  • 50 g mørk chokolade
  • 1 dl Baileys
  • 4 past. æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 3 dl piskefløde
  • 100 g mørk chokolade
Beskrivelse
  1. Pisk fløden let og sæt det I køleskabet
  2. Udblød husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter.
  3. Pisk æg og sukker meget grundigt til det er tykt.
  4. Hak den hvide og mørke chokolade fint og smelt det over vandbad.
  5. Kram husblassen fri for vandet.
  6. Smelt husblassen i en kasserolle (det går stærkt)
  7. Rør Baileys sammen med den smeltede husblas i en skål, efterfulgt af den smeltede chokolade
  8. Rør chokolade/Baileys-blandingen og æggeblandingen sammen.
  9. Hak det sidste mørke chokolade og vend det i.
  10. Vend flødeskummet i blandingen.
  11. Fordel moussen i glas eller en skål og lad det stå koldt i 6-8 timer. Eller lav den gerne dagen før.
 Mængde:
- 1 lag i en kage på ca. 25 cm i diameter.
- Ved en diameter på 28 cm skal opskriften ganges 1½.
- Ved en diameter på 30 cm skal opskriften fordobles.

- Hvis den skal serveres i portionsglas afhænger antallet af størrelsen på glassene.

lørdag den 8. oktober 2016

Nutella-brownie

Det er en virkelig lækker kage og så tager den under en halv time at lave, fra man starter
og til man sidder og spiser den.

2 æg
1,25 dl mel
1/2 tsk bagepulver
1 knivspids salt
400 g. Nutella (billigere version kan også bruges.)

Tag en MEGET lille bageform og spray den med bage-olie. Tænd ovnen på 175 grader. Pisk alle ingredienserne sammen med en håndmikser. Hæld dejen i formen og smid den i ovnen i Ca 15 min. Kagen vil hæve, for så at falde sammen og det SKAL den gøre. Hold øje med den undervejs. Dejen er også egnet til fx mini-muffins.

Nutellaen er meget tydelig at smage, så en kugle is ovenpå smager himmelsk 😃




onsdag den 7. september 2016

LYNHURTIG pastaret med spinat og kylling

4 personer

I pk bacon skåret i mindre stykker
3 kyllingebryst i mindre stykker
250 g. frisk babyspinat (den store pose i supermarkederne)
250-300 g. blandede halverede cherrytomater
3-6 pressede hvidløg
4 dl. fløde
1 dl revet parmesan
1 dl. revet gouda (kan undlades og i stedet bruge lidt mere parmesan)
500 g. pasta
Krydderi: Peber, røget paprika, all round, chili og salt

Kog pastaen efter anvisning. Retten laves lynhurtigt og ved høj varme, så gå ikke fra det. Brug en god pande med høj kant: Steg baconen, hæld noget af fedtet af og steg kyllingen med krydderierne. Tilføj hvidløg i de mængder man kan lide, spinaten og tomaterne og lad det "falde sammen" - tager ca 1 minut. Hæld fløde og ost i, kog op og smag det til med krydderier - tager max 2 minutter. Hæld den kogte pasta i, varm igennem og server retten med revet parmesan, lidt persille og godt brød.

TIP: Hvis man har en sjat hvidvin, kan det anbefales at tilføje 1 dl INDEN fløden.

2. udgave: Erstat spinaten med et helt broccoli i mindre stykker, champignons og undlad tomaterne. Steg champignons i tern sammen med kyllingen eller på en pande for sig. Den rå broccoli tilføjes sammen med champignons (hvis de er stegt på en anden pande) og opskriften følges for det resterende.

søndag den 4. september 2016

Chili-marmelade med bid i.

Har man endnu ikke prøvet dette, så er det vist på tide. Det smager så godt – med bid. sødme og en god efterbrænder, og det passer forrygende til flere ting, end man lige går og tror. Det kan spises til koldt kød, i sandwich og ost - Brie er SÅ lækkert.


- 500 g rød peberfrugt
- 300 g chilier efter eget valg.
- 1 kg sukker
- 3 dl æbleeddike
 - Rød Melatin (se vejledningen på posen)

Rens peberfrugter og chilier (HUSK handsker). Hak peberfrugter og chili groft i en minihakker og hæld dem i en gryde sammen med sukker og eddike. Bring det i kog og lad det simre i 10 min. Tag det af varmen og blend det med fx en stavblender. Bring det i kog igen og lad det simre yderligere 10-20 min. Smag på det, måske skal det have lidt mere sukker. Husk også at smagen forstærkes jo længere tid den står. Hæld marmeladen på skoldede og atamonskyllede glas.

Opbevar glassene koldt og mørkt og brug dem evt som værtindegave :)  

lørdag den 3. september 2016

Spinat -frokostboller

Hvor mange der bliver afhænger af hvad man laver af dejen.
Jeg fik i dag 4 runde og 3 aflange sandwich og 7 alm runde boller.

250 g. frisk spinat (den store pose i supermarkeder - ser ud af meget)
75 g. gær
1 tsk salt
3 tsk honning/sirup
3 dl mælk
3 dl yoghurt naturel (kærnemælk el anden slags yoghurt med fx banan og pærer kan også bruges)
4 dl FINT fuldkornshvedemel
2 dl durum mel
Ca 4-6 dl hvedemel tips 00

Mælk til pensling

Rør yoghurt og gær sammen. Blend spinaten sammen med lidt mælk, over flere gange, i en minihakker og hæld det i gærblandingen. Tilføj det resterende, men tilbagehold noget af melet. Det er meget forskelligt hvor meget mel der skal bruges, da spinat også indeholder væde. Dejen skal være klistret og hænge fast på hænderne, men heller ikke så klistret at bollerne "flyder ud" under hævningen. Lad den hæve en halv times tid eller længere. Gnid hænderne i olie og drys lidt mel på bordet. Form dejen til boller eller hvad man nu synes. Læg dem på en bageplade belagt med bagepapir. Og lad dem hæve under et viskestykke i en halv til hel time. Pensl med lidt mælk og bag dem i forvarmet ovn på 200 grader i 12-15 min.

onsdag den 17. august 2016

3-kant-sandwich

Det er altså noget af en udfordring at finde opskrifter med gær, som er gode kolde dagen efter. Jeg bagte disse til ungernes madpakker og opskriften blev til i mit hoved, som hurtigt blev nedskrevet. Jeg vil også bruge squash og æbler på et tidspunkt.

(6-12 stykker)
  • 25 g. gær
  • 2 dl. lunt vand
  • 1 dl yoghurt
  • ½ dl. surdej (kan undlades)
  • 100 g. grovmalet fuldkorns hvedemel
  • 150 g. fintmalet fuldkorns hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 1 stor revet gulerod
  • 100 g. Hvedemel. Resten tilsættes lidt efter lidt.
Grovere version med squash:
  • 50 g. gær
  • 2 dl. lunt vand
  • 1 dl yoghurt
  • 100 g. Finmalet fuldkorns hvedemel
  • 200 g. rugmel
  • 1 dl hørfrø
  • ½ tsk salt
  • 1 spsk. sukker
  • 1 stor revet squash (eller så meget man har lyst til, men heller ikke for meget)
  • 100 g. Hvedemel. Resten tilsættes lidt efter lidt.
Rør gæren ud i den lunkne vand og tilføj den grovmalede fuldkorns mel. Lad det stå mens du skræller og river guleroden. Afmål resten og tilføj det sammen med guleroden. Ælt godt og der tilføjes mere mel i små mængder indtil dejen lige akkurat slipper sidderne på skålen. Drys godt med mel på et bord og rul dejen ud til en firkant ca 20 x 30 cm. Skær 6 stykker som du flytter hen på en bageplade med bagepapir. Skær ned på skrå så det bliver til trekanter. Lad dem stå og hæve en times tid under et viskestykke. Bland lidt yoghurt med vand og smør stykkerne lidt forsigtigt så de ikke falder sammen. Drys med sesamfrø, hørfrø, havregryn eller hvad man nu synes om. Bag dem i en forvarmet ovn på 190 grader i 10 min. Lad dem køle af og lad hver med at brække dem i stykker før de skal bruges.

Den grovere version med squash: 
Dejen laves som ovenstående, så der er ikke de store ændringer ud over hvilken sandwich det ender med at blive. Bollerne var lækre i 1. forsøg, men jeg eksperimenterer stadig med en grovere dej. De fleste ved at en grovere dej hæver mindre og bliver mere kompakt, hvilket egentlig også er meningen, for at få en hurtigere mæthedsfornemmelse, som holdere i længere tid end de luftige udgaver. Og hvis man bruger for meget "fugt" som revet gulerod, squash, kan det føles som om man ikke kan bage dem færdige - giver det mening?. Det er nemt at lave en grov dej og den største udfordring er at lave en som også er spiselig 2 dage efter bagningen.
I denne udgave brugte jeg squash og da den afgiver meget vand, skal der bruges en del mere mel, også selv om der bruges en grovere version. Det er vigtigt at dejen æltes længe og selv om man synes det tager en evighed, så bliver resultatet bedre, når man i slutningen tilføjer et par spsk af gangen. En røremaskine har sine fordele :) og man kan lave andre ting i mellemtiden :) Jeg laver som regel mine deje, mens jeg alligevel står i køkkenet med madpakker eller aftensmad, så jeg tænker egentlig ikke så meget over, hvor længe dejen æltes. Men min mand syntes det varede en evighed, da jeg gik i gang tæt på midnat den anden aften, for at han kunne få en solid madpakke med om søndagen, da han pludselig skulle på job i ca 12 timer. Børn og mand godkendte også denne udgave, selv om de  foretrækker luftigere brød - og hvem gør ikke det :) Der er plads til ændringer, men alt i alt, fungerede disse bedst med noget "fugtigt" pålæg. Mandens madpakke laves dagen før og de nåede derfor at få lidt fugt via salat og peberfrugter, så de virkede ikke tørre. Mine piger spiste dem også. De vil ikke have sandwich, så de spiser dem som rugbrød, med pålæg på hver side. Ingen tvivl om at de mættede langt bedre end de 1. og både børn og mand spiste dem også på 2. dagen - uden brok. Så helt dårlige var de ikke.

Rullede ud som den 1. opskrift, men lagde 3 ovenpå hinanden med madpapir imellem og så i fryseren INDEN de hævede. Resten bagte jeg på normalvis. Tanken med dem i fryseren er at man kan tage dem ud af fryseren om morgenen, hvis man vil bage om aftenen. Jeg vil skille dem ad INDEN de tør og så ellers på køl. Så vil jeg tage dem ud ved stuetemperatur en time før de skal i ovnen. Og hvis jeg er hjemme, vil jeg tage dem ud af fryseren Ca 3 timer før de skal bages. Jeg skal nok skrive hvis det bliver en succes.

fredag den 5. august 2016

Pastasalat

Denne sommers favorit blev så denne pastasalat. Sjovt som det ændre sig år for år :) Sidste år lavede vi mørbrad i flutes utallige gange og året før, lavede jeg alverdens brød på grillen. Nå, men er man fan af kylling med pikant ost, så er denne værd at prøve. Kræver meget lidt og alle grønsager kan bruges. Jeg undlader tomater i salaten, da den bliver så kedelig dagen efter. I stedet kommer jeg dem i en skål, som serveres ved siden af. Den er rigtig god, hvis man skal have en "tøm-køleskabet-for-rester" en dag.

Nu laver jeg det på slump, men som udgangspunkt rækker en pakke pikant ost og 1 dl. pastavand til ca 300 g kogt pasta + grønsager.

Tænd ovnen eller stegepanden og steg bacon sprød. Lad det køle af inden brug.

Kog 300 g pasta efter anvisning og brug evt. fuldkornspasta, som er sundere og mætter hurtigere. Tag en 1 dl kogevand fra pastaen inden du hælder den i et dørslag og hælder koldt vand over. Lad det stå i ca 5 minutter. Pisk osten sammen med pastavandet og en smule peber. Hæld vandet fra pastaen og hæld det i en skål sammen med dressingen. Rør det sammen og lad det stå, mens resten af grønsagerne ordnes. Hvis jeg skal tage udgangspunkt i billedet, så brugte jeg følgende:

1 rød peberfrugt i små stykker
1 finthakket rødløg
½ halv agurk uden "kerner" og i små stykker
1 ds majs
6 grønne asparges i små stykker
½ pose sukkerærter, som var delt i 2

Pynt:
4 fintsnittede forårsløg
1 LILLE pakke bacon i tern.

Bland det hele sammen og pynt med forårsløg og bacon. Hvis der er rester, så kan det nydes til frokost med fx kyllingestykker eller skinkestrimler.

mandag den 18. juli 2016

Hjemmelavet Müsli - sundt, velsmagende og mættende



(200 grader og ca. 20-25 minutter, til det begynder at få farve)

Tænd ovnen
8-12 tykke skiver rugbrød
2 dl havregryn
½-1 dl. Solsikkekerner (kan undlades)
1 dl. Kokosmel (kan undlades)
Div. Nødder: (3 dl.)
·         Mandler
·         Valnødder
·         Hasselnødder
·         Pecannødder
·         Cashew nødder
·         Eller køb en pose blandet nødder.
Sirup og/eller honning – plus rapsolie (bare neutral i smag) Ved stor portion bruger jeg lidt brun farin.
Diverse tørret frugt:
·         Rosiner
·         Blandet pose med diverse tørret frugt.
·         Tranebær

Mængderne kan justeres efter hvad man har og hvad man kan lide. Jeg laver det i dag på slump og stort set kun med havregryn, MASSER af rugbrød (gerne solsikkerugbrød fra bageren), olie og honning/sirup. Jeg laver mindre bøtter med ristede nødder, som jeg tilsætter alt efter humør og det samme gælder tørret frugt.

Man kan også bruge hørfrø, sesamfrø, byggryn, boghvedeflager, figner i små stykker, græskarkerner, hirseflager, kakao, kanel, chokolade stykker – kun fantasien/smagsløgene sætter grænser.

Rist rugbrødet sprødt på en brødrister. Hak det i en mini-hakker, så der er både store og små stykker (gøres over et par gange) Hæld det over i en skål
Hak nødderne groft i mini-hakkeren, så der både er store og små stykker (det går ret hurtigt, så pas på det ikke får for meget, så det bliver til mel)
Tilføj de hakkede mandler, havregryn, kokosmel og solsikkekerner til skålen. Bland det godt sammen og hæld 1 dl neutral olie over. Hvis det skal sødes (smager bedst når det bliver ristet med), skal du bruge ca. en dl. Sirup (honning lidt mere, men sirup er nu bedst), alt efter hvad du synes.
Vend det hele sammen og spred det ud på en bageplade belagt med bagepapir. ”Bages” i ovnen i ca. 15 min, vend det et par gange og fordel det igen ud på bagepapiret, hvorefter det står resten af tiden. Tag pladen ud af ovnen og lad det blive koldt, hvorefter den tørrede frugt tilsættes inden det hældes på en tæt beholder.

Note: Det kan godt være det føles ”vådt” og ikke knasende sprødt, efter de 25 minutter.  Men bare rolig, efterhånden som det køler, bliver det til knas.


tirsdag den 28. juni 2016

Bryllupskage

50 personer:
Nederste bund er brownie m/ chokoladestykker. Midterste er en alm. lys lagkagebund. Øverste er en bund med marcipan og mandler. Kagerne er lagt sammen med hindbærmousse og en chokolade-nougat-cognac creme. Smurt op med IMBC med Kahlua. Overtrukket med hvid fondant og pyntet med blomster






mandag den 4. april 2016

Paprikagryde


Billedet er lånt fra nettet.

( 4 voksne)

3 hakkede løg
500 g skært svinekød i tern (mørbrad, koteletter mm – kylling og kalkun kan også bruges)
200 g cocktail pølser eller fx grillpølser skåret i mindre stykker
1,5 spsk. paprika
1 stor dåse tomatpuré
2-3 røde peberfrugter i mindre strimler
1 buillionterning
Vand
2 dl fløde
Salt og peber¨

Mel & margarine til stegning

Vend kødet i mel tilsat lidt salt og peber. Smelt margarinen og tilføj kød, paprika og løg. Når det er let brunet af tilsættes cocktailpølser, tomatpure og peberfrugter. Steg det i et par minutter og hæld vand ved så det lige dækker ingredienserne. Put buillionterningen i og lad det simre 5-10 minutter. Hæld fløden i og smag dig frem i forhold til salt, peber og paprika. Jævn evt saucen hvis den er for tynd.Spises med ris eller kartoffelmos.

mandag den 22. februar 2016

Belgiske vafler

10-12 stk.

1 dl. yoghurt naturel
1 1/4 dl. mælk
25 g. gær
350 g. mel
3 æg
5 g. salt
2 tsk. vaniliepulver eller ½ vaniliestang
125 g. smeltet smør
75 g. brun farin
125 g. sukkerknalder (bankes i mindre stykker uden det bliver til pulver)

Lun yoghurt og mælk og hæld det i en skål sammen med gæren. Tilføj mel, æg, salt og vaniliepulver. Rør det let sammen med en gaffel. Lad dejen hæve på køl til dagen efter 30 min ved stuetemperatur. Smelt smørret og lad det blive fingervarmt inden det hældes i skålen. Rør igen med en gaffel. Dejen er tung og kan føles "forkert", når man tilsætter smørret. Tilsæt brun farin og sukkerknalder når smørret næsten er rørt helt ud. Rør den let sammen, så man stadig kan se strukturen.

Tænd for vaffeljernet og lad det blive max varmt. Spray "pladerne" med lidt bageolie eller lign. Det kan undlades, da der er smør i dejen. Sæt ca 2 spsk. med dej på hver plade og lad dem bage i et par minutter. De skal ikke blive mørke, men tages af når de er lyse og ser bagte ud. De vil føles bløde, MEN de bliver "hårde", så snart de køles. Læg dem på en rist, så de kan komme af med dampen. Spis dem med det samme med is og chokoladesauce eller frys dem ned, når de er helt kolde. De kan varmes på en brødrister.





torsdag den 7. januar 2016

Oero´s muffins

Ingredienser (18 stk.)


85 g. chokolade
40 g. cacao
1/3 dl vand
85 g. mel
170 g. sukker
½ tsk salt
½ tsk bagepulver
6 spsk olie
2 æg
2 tsk vanilieekstrakt
2 tsk eddike
18 oreo´s

Start med at lave muffinsformene klar. Skil en oreo´s ad og lig den med det hvide i bunden af formene. Den anden del ligges i en mini blender. Gør sådan med alle og blend kiksene.
Smelt chokolade, cacao og vand over vandbad. Rør resten, undtagen bagepulveret, sammen i røremaskinen. Tilføj den afkølede chokolade. Rør de hakkede orio´s og bagepulver i og hæld nu i formene.
Bages 15 min i varmluft. På den tid bliver de lidt klæg i midten og falder en lille smule sammen, men sådan er de bedst.

Frosting:
250 g. flormelis
1 tsk vaniliesukker
75 g. blødt smør
2 spsk mælk

Pisk det hele sammen og put blendede oreo´s i (hvad man nu synes)