Når de små skal have mad!

Jeg har selv 2 piger og de har nu altid spist godt. Det har derfor været en fornøjelse at servere for dem. Begge viste stor interesse i vores mad i en tidlig alder og vi startede med smagsprøver i en alder af 3½ måned. Her giver jeg nogle råd samt opskrifter til de kære små:

Jeg har altid lavet frugt og- grønsagsmosen selv. Det er nemt at lave store portioner som kan fryses ned i mindre bøtter/isterningsbakker. Kog det godt igennem, så er det intet problem lige at give det en tur med stavblenderen.

Når børn er sultne/trætte skal det som regel gå stærkt og de kære små kan sjældent forstå de lige må vente nogle minutter mens maden køles. Derfor er det altid godt at have frugt/grønsagsmos i køleskabet. En spsk af det i en varm portion grød, køler maden med det samme så barnet ikke skal vente. 
Da mine børn blev større og det var tid til at komme ud af døren om morgen fandt jeg på at have bananer i køleskabet. På den måde kunne jeg hurtig køle havregrøden ned med en kold most banan.

FRUGTMOS:
- Synes du hindbærmosen nu engang er lidt for sur, så sød den med lidt flydende sødemiddel eller tilsæt nogle søde pærer eller blommer.
- Alle slags frugter kan blandes.
- Mange siger man ikke skal starte et måltid med frugtmos, for så får man ikke andet mad i dem. Jeg har altid tilføjet mos i grøden og dermed har de kunnet få frugtmos til "dessert". Det meste grød er så smagløst at det næsten skal have et eller andet.

GRØNSAGSMOS:
- Børn er faktisk ikke ret gamle før de afskrækkes af det der er grønt, så sørg for at at give barnet det jævnligt fra starten af.
- Jeg kan ikke selv fordrage rosenkål, men mine børn elskede det. 500 g Rosenkål (enderne skæres væk og de yderste blade fjernes) og ½ blomkål i mindre buketter koges og blendes.
- Kartofler (gerne søde kartofler) og gulerødder er næsten altid et hit hos børn. Pas på det ikke går hen og bliver en gang "klister" for så spiser børnene det ikke!

"TAPETKLISTER":
-det er i hvert fald hvad det ligner, men mine børn spiste godt af det og så er det billigt.

Fuldkornsmel:
- 1 dl vand/mælk/MME
- 1-2 spsk mel

Majsmel:
- 1 dl vand
- 1-2 spsk mel

Maizena:
- 1 dl vand
- 1-2 spsk mel

Kog det op under omrøring og tilføj evt lidt mælk/MME til sidst, samt en tsk smør.

RUGBRØD:
-Find smørbart pålæg, tun på tube, smøreost, leverpostej, torskerogn mm, når barnet begynder at få små bider brød, Brug gerne "bondebrødet", som er blødt og nemt at tygge, selv når de kun har gummer. Brødet er også velegnet til øllebrød.
- Begynder børn at pille deres pålæg af, når de spiser pølse mm, for så at lade brødet ligge, så lad være med at gøre et stort nummer ud af det, men giv dem igen smørbart i nogle dage.

KØDBOLLER:
De små kødboller vi bruger i suppen om vinteren er et hit hos børn, der skal til at vænne sig til mad. Bollerne er bløde og det er nemt at tage en håndfuld i fryseren for at smide dem i microovnen et par minutter. Man kan efterfølgende købe de lidt større kødboller, som man bla bruger til Boller i karry.

PANDEKAGER (FRA DE ER 6 MÅNEDER)
100 g sigtet hvedemel
100 g sigtet grahamsmel
2 æg
3-4 dl sødmælk
Fedtstof til stegning
Pisk det hele sammen og lav små "amerikanske" pandekager. Når du har lavet halvdelen kan du tilføje en spsk vaniliesukker, så får du lige et par til Jer voksne :)

HAVREGRØD:
Foruden kanel tilsætter jeg en smule vaniliesukker. Med tiden er banan, revet æbler/pærer eller en form for frugtmos en god afveksling. En lille rest havregrød kan man sprede ud på bagepapir og bage det i ovnen. Så har man en sund snack/knækbrød senere på dagen. 


BOLLER MED HAVREGRØD:
(9-10 boller)
2 dl havregryn
3 dl vand
3 æggehvider
100 g yoghurt eller A3 (skyr kan også bruges)
Kanel - hvis man kan lide det. Ca 7 g.
Kardemomme - hvis man kan lide det
En smule salt
1 stort æble (pærer og gulerødder kan også bruges)
150 g grahamsmel
100-200 g hvedemel
50 g fuldkorns hvedemel
NOTAT: Hævemidler er umiddelbart unødvendige, men jeg har prøvet med både gær og bagepulver og foretrækker en smule hævemiddel. Bollerne er lidt tunge i det, sådan er det jo, når det er sunde boller. Og de er nu bedst nybagte. Men en sund snack til børnene sidst på dagen.
Havregryn og vand koges til grød (eller du laver en større portion, mens du alligevel laver det til morgenmad til børnene. Æggehvide og reven æble vendes i og røres rundt. 
Tages af varmen. 
Yoghurt og salt tilsættes. 
Grahamsmel, (kanel og kardemomme) tilsættes og røres godt rundt. Derefter kommes fuldkorns hvedemel og hvedemel i (hold lidt igen med hvedemelet)
Dejen skal være lidt klistret, så når du laver bollerne, kan du enten putte noget mel på hænderne eller gnide lidt smagsneutralt olie i hænderne. 

Kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir og pensel med lidt skummetmælk, æg, yoghurt eller hvad du nu har. Drys evt. kanel, sesamfrø, solsikkekerner mm. på toppen.
Bages i ovnen ved 200 grader i ca 25-30 min.