Kryddersmør

Billede fundet på nettet.
- Det er altid rart at have liggende i køleskabet/fryseren. Når smørret er rørt sammen, laver jeg en rulle med bagepapir omkring og lægger det på køl. Så er det nemt at skære et par "skiver" en dag de skal bruges. Jeg bruger det smør der er på tilbud og synes ikke der er den store smagsforskel, når man alligevel krydre det. Kryddersmør er godt til mange ting, fx til kartofler, i portobello svampe, steaks, steg, brød, pasta, majskolber mm. Fremgangsmåden er nogenlunde den sammen hele tiden og det vigtigste er at smørret er blødt. Brug klør 5 - det er hurtigst.
Når man bruger bagepapir er det nemt lige at skrive på rullen hvilken kryddersmør den indeholder. Smart hvis man har flere forskellige slags liggende. 

Hvidløgssmør

Hvidløgssmør er velegnet i kartofler, på bøffen, i flütes, på rejer og til stegt lammekød. Hvor meget hvidløg er en smagssag.
TIP: Prøv at tilføje lidt revet citronskal og evt. krydre med salt og peber.

Kryddersmør m. chilli og lime

Chillismør egner sig bedst til oksekød – steg og steaks. Hvor meget eller hvor stærk man ønsker den, må være op til en selv.
TIP: Riv lidt limeskal i.

Persillesmør

Persillesmør er lækkert til især oksesteaks, kartofler og fersk kylling. Jeg bruger meget persille, men igen en smagssag. Jeg deler som regel portionen og tilføjer hvidløg i den ene halvdel.

Myntesmør med citron
  
En anderledes smør, som man bør prøve. Hak myntebladene fint, rør det med 250 g smør og tilsæt salt, peber og citron. 

Rødvinssmør

Her er en smør, som er super lækker til oksekød, som bøffer, højreb, mørbrad mm. Kog 2 hakkede skalotteløg med 1 dl rødvin og 2 spsk rød portvin. Lad det koge ved medium varme til konsistensen er som tynd sirup. Sæt det på køl. Rør den afkølede sirup med 100 g smør.

Bernaisesmør

Den klassiske smør til det grillede kød må vi ikke glemme. Der er mange måder at lave det på, men her er min version. Kom 3 finthakkede skalotteløg i en gryde med 4 spsk vineddike, 4 spsk hvidvin, 1 tsk tørre estragon. Lad det koge ind til en dejlig sirup. Stil det på køl. Rør den kolde sirup med 250 g blødt smør og ½ tsk havsalt. Rør lidt frisk estragon eller persille i.

Blåskimmelost med rosmarin

Rør 250 g blødt smør sammen med 2-3 spsk hakket frisk rosmarin, 2 spsk balsamicoeddike, 1 tsk worcestershiresauce, 1 fed presset hvidløg, 50 g smuldret blåskimmelost, ½ tsk havsalt og 1 knivspids peber.

"The king of steak-smør"

Rør 250 g blødt smør med 4-5 spsk friskhakket persille, 4 tsk friskpresset citronsaft, ½ tsk havsalt og 1 knivspids peber.

Chilismør med løg og koriander

Rør 250 g blødt smør sammen med 3 finthakkede skalotteløg, 1 spsk hakket frisk koriander, 1 spsk finthakket rød chili u/ kerner, 1 tsk friskpresset limesaft, 1 tsk revet limesaft, ½ tsk havsalt og 1 knivspids peber.

Pesto-valnøddesmør

Her er en smør som egner sig perfekt til nye kogte kartofler om sommeren. Basilikumpesto kan erstattes af fx en rød pesto. Vær obs på at det er de færreste pesto som egner sig sammen med valnødder. Ønsker man at lave en smør med andre pestoer, vil jeg undlade valnødderne, så man bare laver en "pesto-smør". 
Rør 250 g blødt smør sammen med 3 spsk basilikumpesto, 3 spsk finthakkede ristede valnødder, ½ tsk havsalt og 1 knivspids peber.

Kryddersmør med soltørrede tomater

250 g blødt smør røres sammen med 2-3 fed presset hvidløg, 10 hakkede soltørrede tomater, 3 spsk hakket frisk persille og 2 knivspids salt.

Kryddersmør med hasselnødder

Rør 250 g blødt smør sammen med 50 g ristede hakkede hasselnødder, 2 spsk hakkede dild, 1 fed presset hvidløg og 1 knivspids salt og peber.

Rødløgssmør
Billede fundet på nettet.

  • 1 lille finthakket rødløg
  • 1 lille finthakket fed hvidløg
  • 1 12 dl rødvin
  • 1 spsk mørk balsamicoeddike
  • 34 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 100 g blødt smør
 Kom rødløg, hvidløg, rødvin, balsamico, salt og peber i en lille tykbundet gryde. Bring det i kog og kog det ved jævn varme i 10-12 min. eller til væsken er kogt ind. Lad blandingen køle let af og bland den med smørret. Smag til. Læg smørret i et stykke film og form det til en rulle. Stil smørret i køleskabet til det er helt koldt. Skær skiver af det kolde smør og anret det på små tallerkener.

Note: Egner sig perfekt til steak, højreb, mørbrad, fisk, vildt, kartofler, grillede grønsager og svinemørbrad mm 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar