(6 stk – 4 store og 4 pizzaboller)
20 g. gær
15 g. salt
20 g. rørsukker
3
dl yoghurt/A38
3
dl. Mælk
4
spsk. olivenolie
1 kg. mel (ca) – 250 g. durum mel, 250 g. italiensk fuldkornsmel og ca 250 g. hvedemel Tipo 00 eller indtil dejen slipper skålen.
Pizzasauce:
Pizzasauce:
Fremgangsmåde.:
Opløs gæren i den kolde mælk/yoghurt.
Tilsæt salt, sukker og olie. Tilføj melet men hold ca 50-100 g. tilbage. Hæld
mere indtil dejen har en behagelig konsistens. Den skal være lidt fugtig. Ælt
dejen godt til den er glat og elastisk. Med tiden har jeg lært, hvor vigtigt
det faktisk er, at ælte dejen længe. Tak for opfindelsen af røremaskinen. Når dejen er færdigæltet deles den i 6 ca. lige
store stykker. Form dejstykkerne runde og stil dem på meldrysset bagepapir, fx et
fad, og kommes derefter i en plasticpose eller dækkes af husholdningsfilm. Bare
det slutter helt til omkring dejen. Stil fadet koldt natten over.
Når dejen skal bruges:
Tag dejen ud af køleskabet ca. 2
timer før pizzaerne skal laves, så der kan komme gang i dejen. Hvis dejen føles
fugtig, drysser man lidt mel på køkkenbordet som dejen ligges i, drys også lidt
mel på toppen af dejen, så den er behagelig at arbejde med. Rul, tryk eller
træk nu dejen ud i den ønskede størrelse, ca. Ø 28 cm. Føles dejen lidt
stram under forarbejdningen, er det altid en god ide, at lade dejen hvile,
tildækket i 4-5 min. begynd evt. på pizza nr. 2 og 3. Put det ønskede fyld på
og bag dem enten i ovn eller på grillen. I ovnen skal de bages ved ca 200-220
grader og gerne på en forvarmet plade i ca 10-15 minutter. Ser den færdig ud,
så er den det sikkert.
Skal de
grilles:
Hvis pizzaen bages på en aluplade,
smøres pladen evt. ganske let med et tyndt lag margarine/olie, skal pizzaen
”skovles” op på pizzaspaden, så husk, at drysse lidt mel på bordet, inden der
kommes fyld på, da det letter processen. Bruges pizzaspaden til at tage pizzaen
af grillen med – så husk, at tørrer pizzaspaden godt af, inden næste pizza
skovles op, da der altid vil være lidt kondens på spaden.
Hvis de skal bages på en pizzasten,
så skal stenen var brænd varm. Fuld knald på grillen med pizzastenen i. Har man
ikke en aluplade til at flytte pizzaen fra køkken til grillen, så kan man lave
pizzaerne på stanniol, som er smurt med en smule olie. Læg en pizza på stenen og
skru ned for varmen. På en gasgrill, slukkes der for de midterste brændere.
Hvor længe de skal bages afhænger af hvor tyk dejen er eller hvor meget fyld
der er på. Men holder man det simpelt, som jeg anbefaler, så burde de kunne
bages på ca 10 minutter. Når der er gået ca 5 minutter, kan man hive stanniolen
væk og den bages nu færdig. De kan sagtens bages færdig på stanniolen – jeg
hverken ser eller smager nogen forskel. Har man problemer med at pizzaen bliver
sort i bunden, så kan løsningen være at hæve pizzastenen. Dette kan gøres med 4
ruller stanniol under.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar