torsdag den 18. juni 2015

Guldlagkage - en rigtig sommerkage

Ingredienser til 3 bunde (springform på 24 cm):
  • 112 g sukker
  • 165 g smør
  • 165 g mel
  • 3 ts bagepulver
  • 6 spsk. mælk
  • 6 æggeblommer
Ingredienser til 1 marengstoppe: 
  • 2 æggehvider
  • 125 g sukker
  • 1 tsk. eddike
Limeflødeskum: (Alm flødeskum er også dejligt.
  • 3-4 dl piskefløde
  • revet skal og saft af 1 lime
  • ca 4 sp flormelis
Frugt på toppen:
  • ½ cantaloupemelon
  • ½ bakke jordbær
  • lidt sukker
  • mynteblade
  • pistacienødder
  • revet skal og saft af 1 lime
Skær ud i passene størrelse, vend det rundt i en skål med limesaft og på kagen lige inden servering.

Alle frugter kan bruges.... hold det evt. enkelt og syrligt med jordbær eller hindbær. Kagen er ret sød, så det syrlige giver en god smagsbalance.

Fremgangsmåde:

Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne stive i en HEL REN skål. Sukkeret tilsættes med en spsk. af gangen og til sidst eddiken. (smages ikke, men er med til bla. at opløse sukkeret)

I en ny skål pisker man smør og sukker luftigt. 
Dernæst røres dejen i en anden skål. Sukker og blødt smør piskes luftigt. De tørre ingredienser sigtes i på skift med mælken. Der skal piskes meget forsigtigt, da man nemt får pisket for hårdt, så luften ryger ud af dejen. Blommerne piskes i EN AD GANGEN (ellers skiller dejen ad). Der skal kun lige piskes, indtil dejen er rørt sammen.

3 springforme på 24 cm beklædes med bagepapir. Dejen fordeles i de 3 forme eller bages en af gangen. Der er ikke så meget dej til hver, så det skal bredes ud med en kniv eller lignende. Også derfor man bager enkeltvis, da de er tynde og ikke kan skæres igennem. Det skal også kun lige blive til en tynd bund. Den første bund bages med marengsen ovenpå dejen..

Kagerne bages midt i ovnen ved 175 gr i ca ½ time. Mærk forsigtigt efter med et træspyd, om kagen er bagt (der må ikke hænge dej på spyddet).
Kagerne afkøles HELT. Man kan sagtens bage kagen dagen i forvejen og lade den stå i springforme dækket med stanniol (stanniol for at undgå, at marengsen bliver blød).

Fløden piskes med revet limeskal, saft og flormelis. Smag den til, så den får tilpas syrlighed.

Flødeskummet kommes imellem de 2 bunde. Lagkagen pyntes med frugt, mynteblade og hakkede pistacienødder. Nogle kan lide den lige sætter sig en times tid på køl, men jeg foretrækker at spise den med det samme. Kan holde sig til dagen efter i køleskab.

TIP: Man kan piske lidt ekstra fløde og fordele på toppen inden frugten. Opskriften lyder som regel på 2 bunde og 2 marengsbunde, men da jeg ikke er super glad for marengs (på nær denne), så laver jeg ekstra bund og kun med marengs på toppen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar