Ingredienser:
- 4 dl koldt vand
- 1 spsk flagesalt eller 1/2 spsk alm. salt
- 5 gram gær
- 1/2 spsk honning
- 1 spsk rapsolie
- 3 spsk surdej
- 150 gram fuldkorns hvedemel eller spelt
- 375 gram hvedemel
Vejledning:
Start med at blande vand, gær, honning, salt og
rapsolie.
Rør surdejen
i hvis du vælger at bruge surdej, og tilsæt så mel løbende mens du rør i dejen.
Dejen skal
kun røres så den ikke klumper for meget. Der må ikke være tørre melklumper
imellem.
Det var det.
Stil dejen overdækket på køl i ca. 16
timer og lad den arbejde. Du kan godt give den mere hvis du har lyst, det
udvikler surheden i dejen og giver også et godt resultat.
- Skålen stilles ved stuetemperatur 2-3 timer før det skal bages.
Varm ovnen op til 250
grader og stil din gryde(gerne støbejern) derind med låg.
Når den er
godt varm (efter ca. 20 minutter) tager du gryden ud og nænsomt hælder dejen
over i.
Bag brødet i
gryden med låg, i ovnen, i 25 minutter.
Tag låget af
gryden og bag det yderligere 10-20 minutter ved 225 grader. Du kan stænke
brødet med lidt vand og drysse lidt salt på fx ( Nogle vælger at tage brødet ud
af gryden og så i ovnen på en bageplade igen.)
Jeg
anbefaler at bruge en surdej, da brødet bare bliver bedre af det. En surdej kan
laves på få dage. Tag en skål og rør 1 dl rugmel med 1 dl vand. Lad det stå ved
stuetemperatur. Næste dag tilføjer du igen 1 dl mel og 1 dl vand. Rør det godt
sammen. På 3. dagen burde det boble lidt og så er den klar. Tag det du skal
bruge til brødet og foder nu surdejen igen med 1 dl vand og mel. Hvis du ved du
ikke skal bage i nogle dage, så stil den i køleskabet. Tag det ud dagen før du
skal bruge det igen. En surdej kan holde sig i årevis, hvis bare man sørger for
at fodre den J
Med tiden
kan man ligeledes eksperimentere med forskellige meltyper.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar